ΤΕΛΟΣ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ Τελευταία νέα

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
ΠΕΝΤΑΕΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑ, ΟΡΙΟ 3%, ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕ 43%

Παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη οι νομοθετικές αλλαγές που αφορούν την εκλογή στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Όπως τόνισαν οι Μάκης Βορίδης και Στέλιος Πέτσας, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιλύεται μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει μετά την εφαρμογή του νόμου της λεγόμενης «απλή αναλογικής» («Κλεισθένης») στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.
Σημειώνεται ότι η αντικατάσταση της λεγόμενης «απλής αναλογικής» και η επαναφορά της πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στο Συμβούλιο ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.
Το νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών, το οποίο θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, εγγυάται αυξημένη νομιμοποίηση του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη και εξασφάλιση πλειοψηφίας στα αιρετά όργανα.
Ο νέος νόμος θα είναι συνδυασμός του «νόμου Παυλόπουλου» και του «Καλλικράτη».
Όπως προέβλεπε ο νόμος Παυλόπουλου, ο οποίος είχε κριθεί συνταγματικός από το ΣτΕ, ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης θα εκλέγονται από τον α΄ γύρο αν λάβουν ποσοστό 43% και άνω. Σε αυτή την περίπτωση, όπως προέβλεπε ο «Καλλικράτης», θα λαμβάνουν πλειοψηφία στο Δημοτικό ή το Περιφερειακό συμβούλιο τα 3/5 (60%) των συμβούλων.
Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το 43% στον α΄ γύρο, τότε, όπως και σήμερα, θα οδηγούμαστε σε β΄ γύρο με αντιπάλους τους δύο πρώτους. Εκεί νικητής θα αναδεικνύεται, βεβαίως, όποιος συγκεντρώσει το 50%+1.
Υπό συζήτηση είναι αν όσοι υποψήφιοι λάβουν χαμηλό ποσοστό στον α΄ γύρο (15-30%), σε περίπτωση νίκης στον β γύρο, θα λαμβάνουν την πλειοψηφία των 3/5. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να λαμβάνουν μία ή δύο έδρες λιγότερες. Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στις εκλογές του 2010 και 2014, που διεξήχθησαν με βάση τον «Καλλικράτη», υποψήφιοι με 17–18% στον α΄ γύρο να λαμβάνουν το 60% των συμβούλων!
ΕΝΝΕΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2023. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ:
Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.
Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.
Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος.
Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.
Σε μικρότερες Δημοτικές Κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.
Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό Σώμα οι υποψήφιοι.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares