ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΤΣΗΣ KAI ΤΡΑΠΕΖΩΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Μάριος Κάτσης για το τραπέζωμα Μητσοτάκη στην Ικαρία, την κάλυψη από τα ΜΜΕ, την χειραγώγηση της ΕΡΤ, και το νέο νομοσχέδιο για τα κανάλια
Σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τόσο για την ποιότητα της ενημέρωσης στη χώρα, όπως αυτή φάνηκε και από την κάλυψη των πρόσφατων γεγονότων στην Ικαρία, όσο και για τη χειραγώγηση της ΕΡΤ από την κυβέρνηση, καθώς και για το νέο σχέδιο νόμου που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και αφορά τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, τις εφημερίδες εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, και την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τα οπτικοακουστικά έργα.
Ο Μάριος Κάτσης ξεκίνησε την ομιλία του κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αλαζονεία, αφού τη στιγμή που ανακοίνωσε νέα σκληρότερα μέτρα και έκλεισε τους πολίτες στα σπίτια τους από τις 18:00 το απόγευμα, ο ίδιος αυτοεξαιρέθηκε, ως άλλος Λουδοβίκος, και τραπεζώθηκε με πλήθος ατόμων στη βεράντα σπιτιού βουλευτή του, στην Ικαρία. Είναι ασέβεια να επιβάλλεις σκληρά μέτρα, και ταυτόχρονα να κάνεις φαγοπότι με 30-40 κομματικά στελέχη, ντράπηκε και η ντροπή η ίδια κ. Μητσοτάκη, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Ενώ για το εν λόγω περιστατικό ξέσπασε σάλος στα social media, τα ΜΜΕ επέλεξαν να θάψουν την είδηση θυμίζοντας άλλες εποχές. Η είδηση δεν έπαιξε πουθενά για δύο μέρες, πλην του OPEN, ενώ τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για θερμή υποδοχή του Προθυπουργού στην Ικαρία, τόνισε ο Μάριος Κάτσης.
Όσον αφορά την ΕΡΤ είπε πως, η δε ΕΡΤ έπαιξε μισή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για το γεγονός χωρίς να έχει παίξει την είδηση, ντροπή για τη δημόσια τηλεόραση. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση συνέχισε λέγοντας, την έχετε κάνει κομματικό όργανο. Μεταφέρετέ τη στο Μοσχάτο να τελειώνουμε. Η Βόρεια Κορέα και η Τουρκία είναι το πρότυπό σας;
Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στη συνέχεια της τοποθέτησης του εκθείασε το διεθνή τύπο που αναδεικνύει αμερόληπτα την ελληνική επικαιρότητα σε αντίθεση με τα εγχώρια ΜΜΕ, ευτυχώς που υπάρχει ο διεθνής τύπος, αν και την τελευταία φορά που ενημερωνόμασταν για τις ειδήσεις στην Ελλάδα από εκεί δεν ήταν καλά τα πράγματα στη χώρα, τόνισε.
Σχολιάζοντας τον σφιχτό εναγκαλισμό των ΜΜΕ με την εξουσία και τον συνεπαγόμενο κίνδυνο για τη Δημοκρατία, ο Μάριος Κάτσης είπε πως, τα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά, ο Economist σε άρθρο του κατατάσσει την Ελλάδα στην κατηγορία flawed democracy, δηλαδή της προβληματικής Δημοκρατίας, ενώ η χώρα κατατάσσεται 3η από το τέλος, στις 27 χώρες της ΕΕ σε μελέτη των Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση και αφορά τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, τις εφημερίδες εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, επιτείνει την αλληλοεξάρτηση των ΜΜΕ από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Αν δεν σας στήριζαν λυσσαλέα τα ΜΜΕ η κυβέρνηση θα είχε ήδη πέσει, το γνωρίζεται αυτό και για αυτό συνεχίζετε να νομοθετείτε κατά παραγγελία. Με τα 2 βασικά άρθρα το 41 και το 43, παρά τις υποχωρήσεις, χαρίζετε τη δόση των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ανοίγετε την κερκόπορτα σε 360 απολύσεις μόνιμου προσωπικού στα κανάλια, καθώς μειώνετε τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων από τους 400 στους 340. Τα κανάλια πήραν 22 εκατομμύρια ευρώ απευθείας ρευστό από τη λίστα Πέτσα, και ετοιμάζονται και για άλλα. Μακάρι να ήσασταν τόσο γαλαντόμοι στα μέτρα στήριξης που αφορούν τους πολίτες, σχολίασε ο Μάριος Κάτσης, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.
Σχετικά με τη δημοπράτησης των αδειών για τα περιφερειακά κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς η οποία πάει για το 2023, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υποκρύπτει σκοπιμότητα και πολιτική δειλία. Πρέπει να προχωρήσετε με βάσει τις διατάξεις του 4339 και να μη συνεχιστεί αυτό το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ως προς την κατάργηση του συστήματος διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΑ – ΠΣ αναρωτήθηκε για ποιο λόγο γίνεται, και με τι θα αντικαταστήσει η κυβέρνηση το πλαίσιο αυτό, στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι εμπλεκόμενοι φορείς όταν είχε έρθει.
Τέλος ως προς την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για ετήσια οικονομική συνεισφορά των πλατφορμών κατά παραγγελία υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας που είναι εγκατεστημένες στο εξωτερικό, του 1,5% του κύκλου εργασιών που αφορά στη δραστηριότητα τους στην Ελλάδα, ο Μάριος Κάτσης ζήτησε να ανέβει έως το 4-5%, δίνοντας πραγματική ώθηση στην παραγωγή ελληνικών οπτικοακουστικών έργων. Επίσης ανέφερε πως το ποσοστό αυτό δεν πρέπει να πηγαίνει στο ΕΚΟΜΕ, καθώς αυτό χρηματοδοτείται ήδη από το ΠΔΕ, αλλά στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares