ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Το ΔΣ της ΠΣΕ στη συνεδρίαση της 6ης Μαρτίου 2021 και μετά από εισήγηση της επιτροπής γυναικών, ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας καθιερώθηκε και εορτάζεται, κάθε χρόνο, στις 8 Μαρτίου. Ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
Το αληθινό περιεχόμενο της ημέρας αυτής είναι ότι η γυναίκα ΤΙΜΑ και ΤΙΜΑΤΑΙ για τους διαρκείς κοινωνικούς αγώνες της, συνεχίζει να παλεύει με θάρρος, αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα και να διεκδικεί πλήρη ισότητα και κοινωνική προκοπή. Υπό αυτές τις συνθήκες η ημέρα αυτή είναι ημέρα αγώνα.
Η σημερινή κατάσταση της γυναίκας, πέρα από την πραγματικότητα που επιβάλλει ο κορωνοϊός είναι απολύτως δύσκολη έως και επαχθής. Ιδιαίτερα για την εργαζόμενη γυναίκα. Η γυναίκα, απαραίτητη στην παραγωγή ως αναγκαίο εργατικό δυναμικό, μοναδική στην αναπαραγωγή των ανθρώπων λόγω του ιδιαίτερου ρόλου της, «αυτοδίκαια» χρήσιμη και στη φροντίδα συνολικά της οικογένειας, βάλλεται από παντού καθόσον παραβλέπεται και δεν στηρίζεται ουσιαστικά ο κοινωνικός της ρόλος.

Εργασία, Μητρότητα, Οικογένεια.
Ταυτόχρονα, σειρά αναχρονιστικών αντιλήψεων επιζούν και «ακμάζουν» και στη χώρα μας. Γυναίκες που εργάζονται νυχθημερόν μέσα και έξω από το σπίτι χωρίς να αναγνωρίζεται η προσφορά τους. Γυναίκες που έγιναν και είναι ακόμη τα θύματα της δημόσιας και ιδιωτικής βίας σε παγκόσμια κλίμακα. Η εκμετάλλευση και η κακοποίηση των γυναικών δεν είναι απλώς ένα λάθος του συστήματος. Είναι γέννημα της ίδιας της κοινωνίας, του κέρδους και του πλούτου. Από αυτήν την άποψη η πάλη ενάντια στην καταπίεση των γυναικών είναι και πάλη ενάντια στους όρους και τις συνθήκες που τη δημιουργούν.
Οι γυναίκες δεν είναι γένους αλλά ήθους. Δεν είναι φύλο αλλά άνθρωπος.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας ενώνει τη φωνή της με τις φωνές εκατομμυρίων γυναικών που αγωνίζονται και διεκδικούν έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό. Οδηγείται από το παράδειγμα και τη δυνατή φωνή της Ηπειρώτισσας, αυτής της ηρωϊδας που έζησε πολέμους, πίκρες και συμφορές. Αντιστάθηκε όμως και δημιούργησε !!!
Γι’ αυτό πάνω της αποτυπώνεται η αρχοντιά και η Ηπειρώτικη ομορφιά. Γυναίκες-μανάδες της Ηπείρου, ενός τόπου δοξασμένου, που όμως ποτέ δεν δοξάστηκαν, δεν ζήτησαν, δεν απαίτησαν το παραμικρό.
Το γυναικείο ζήτημα ως ιστορικό κοινωνικό φαινόμενο είναι ένα σύμπλεγμα οικονομικών, πολιτικών, πολιτιστικών ανισοτιμιών και διακρίσεων που εκδηλώνονται σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων των δυο φύλων και πηγάζει από την εκμετάλλευση και την ανισοτιμία.
Χρέος και αγώνας μας να τα ανατρέψουμε.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Χρυσόστομος (Μάκης) Χήτος– Κιάμος Σωτήρης Κολιούσης

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares