Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη
Σοκ έχει προκαλέσει η «έκρηξη» των κρουσμάτων πάνω από τα 3.000 (3.215 οι νέες μολύνσεις την Τρίτη), με το τρίτο κύμα του κορονοϊού να δείχνει με τον πιο έντονο τρόπο τη… δυναμική του. Πολλοί επιστήμονες δε, χτυπούν «καμπανάκι» κινδύνου ότι έως το τέλος του μήνα πιθανόν ο αριθμός των διασωληνωμένων να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τους 600 με την πίεση στα νοσοκομεία να γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Συναγερμός έχει χτυπήσει και από τα αποτελέσματα ανάλυσης των λυμάτων, με τρεις πόλεις να παρουσιάζουν αυξημένο ιικό φορτίο. Μεταξύ αυτών η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και το Ηράκλειο Κρήτης. Επιβαρυμένη είναι όμως και η κατάσταση στην Αττική.
Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση δίνει «μάχη» για σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας. Το σενάριο για τις 22 Μαρτίου δείχνει να απομακρύνεται και πιο πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα σε πρώτη φάση του λιανεμπορίου και των Γυμνασίων και Λυκείων είναι η 29η του μηνός, εφόσον βέβαια μειωθούν τα κρούσματα και βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες.
Ελπίδα της κυβέρνησης, όσον αφορά στο λιανεμπόριο είναι, αν ανοίξει στις 29 Μαρτίου, να μην χαθεί στη συνέχεια ούτε μια εργάσιμη ημέρα πριν από το Πάσχα. Σημειώνεται ότι όταν λειτουργήσει ξανά το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει χωρίς την εφαρμογή του μοντέλου του click away ή του click in shop, αλλά κανονικά με τη φυσική παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα, τηρώντας βέβαια όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό. Δηλαδή με υποχρεωτική χρήση μάσκας πελατών και εργαζομένων, με αριθμητικό περιορισμό πελατών ανάλογα με τη χωρητικότητα του καταστήματος, με αποστολή sms για μετακίνηση για ψώνια στο 13032 μία φορά την ημέρα και με χρονικό όριο, το οποίο θα καθοριστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και ενδεχομένως να είναι τρεις ώρες. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο τα μικρότερα καταστήματα της γειτονιάς, όσο και τα εμπορικά κέντρα θα επανεκκινήσουν ταυτόχρονα.
Οι άλλες κρίσιμες ημερομηνίες
Σε ημερομηνίες- «κλειδιά» για το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων, αν όλα πάνε καλά, φαίνεται να έχουν καταλήξει στην κυβέρνηση. Η εστίαση αναμένεται να ανεβάσει ξανά ρολά γύρω στις 12 Απριλίου μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Σε κάθε περίπτωση θα προβλέπεται περιορισμός στα άτομα που θα επιτρέπεται να κάθονται σε κάθε τραπέζι. Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης όσο και άλλοι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι ο χρόνος επαναλειτουργίας της εστίασης θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από την πορεία των εμβολιασμών.
Στόχος είναι ακόμη να ανοίξει ο τουρισμός γύρω στις 14 Μαΐου αν και εφόσον τα επιδημιολογικά και υγειονομικά δεδομένα το επιτρέψουν. Μάλιστα, μέχρι να φτάσει αυτή η πολυπόθητη στιγμή, θα εξεταστεί το πιλοτικό άνοιγμα, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Απριλίου, με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και χώρες οι οποίες έχουν προχωρήσει με τον εμβολιασμό, όπως το Ισραήλ, όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.
Όπως τόνισε, το σχέδιο ανοίγματος θα πετύχει μόνο αν υπάρξει σεβασμός στις συνθήκες της πανδημίας, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν 3 βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσουν οι τουρίστες κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα:
Να έχουν εμβολιαστεί ή
Να έχουν αντισώματα ή
Να έχουν αρνητικό τεστ Covid
Στο μεταξύ, επισήμανε ότι όλοι οι τουρίστες θα υποβληθούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, όπως έγινε και το προηγούμενο έτος. Επιπλέον αναφέρθηκε στην χρήση των rapid test, τα οποία μπορούν να γλιτώσουν από ταλαιπωρία. Έτσι λοιπόν, καθώς η διάγνωση θα είναι άμεση, σε περίπτωση που υπάρξει θετικό τεστ, το κρούσμα θα μεταφέρεται στις κατάλληλες εγκαταστάσεις, με τα έξοδα καλυμμένα από το ελληνικό κράτος.