Νεφέλη Πασιάκου Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Υλικά
• 11/4 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
• 125γρ βούτυρο (φυτικό) ή ηλιέλαιο
• 2 φλιτζάνια αλεύρι χωρίς γλουτένη (αν θέλεις και αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ολικής)
• 11/2 κουταλάκι γλυκούζάχαρη καρύδας
• 11/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
• 1 κουταλία της σούπας μαγιά (ξηρή)
• 2 αυγά (φρέσκα κατα προτίμηση) *
• 1 βανίλια
Η συνταγή αυτή μπορεί να γίνει και καθαρά χορτοφαφική (vegan) εάν αντί για αυγό βάλουμε λιναρόσπορο με νερό. Αναλογία : 1 αυγό =1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο προς 3 κουταλιές της σουπα νερό.
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο με το γάλα αμυγδάλου σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Βάζουμε σε μπόλ το αλεύρι, τη ζάχαρη και την μαγιά και ρίχνουμε απο πάνω τα υγρά. Το ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί χυλός.
Προσθέτουμε τα αυγά,το αλάτι και την βανίλια, αφού τα έχουμε χτυπήσει ελαφρώς και ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε με μεμβράνη το μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες ή από την προηγούμενη μέρα.
Αν έχουμε βαφλιέρα ή αντικολλητικό τηγάνι την πυρώνουμε πολύ καλά και ρίχνουμε το μείγμα.
Συνδιάστε την βάφλα σας, με πιο υγιεινές επιλογές
• Μέλι ή πραλίνα χωρίς ζάχαρη ή μαρμελάδα sugarfree
• Φρούτα ή αποξηραμένα φρούτα
• Ξηρούς καρπούς
• Κουάκερ ή λιωμένηκουβερτούρα
•
Μπορείς όμως να την κάνεις και αλμυρή με αυγό, τυρί, αβοκάντο, ντομάτα, ρίγανη ή σπόρους της αρεσκείας σου, ή όπως αλλιώς την φαντάζεσαι.