ΣΜΗΓΜΑΤΑΤΟΡΟΙΚΕΣ ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΕΙΣ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι Είναι Οι Σμηγματορροϊκές Υπερκερατώσεις;
Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι ακίνδυνες βλάβες της επιδερμίδας, ελαφρά προεξέχουσες ή εξογκωμένες με τραχιά επιφάνεια. Το μέγεθός τους ποικίλλει, όπως και ο αριθμός τους, αφού μπορεί να εμφανιστούν ως μεμονωμένες βλάβες ή ως ομάδα. Το σχήμα τους είναι συνήθως ωοειδές ή στρογγυλό και η όψη τους θυμίζει την όψη «πατημένης σταφίδας» σε αποχρώσεις του καφέ, του γκρι και του μαύρου.
Αποτελεί την πιο συχνή δερματική πάθηση και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης. Φαίνεται όμως να παίζει ρόλο και η κληρονομική προδιάθεση, όπως και η χρόνια έκθεση στον ήλιο. Η ανάπτυξή τους οφείλεται στον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων της επιδερμίδας και πιο συγκεκριμένα στην αύξηση του πάχους της κεράτινης στιβάδας, που είναι το πιο επιφανειακό τμήμα της επιδερμίδας. Η πάχυνση αυτή ευθύνεται για την χαρακτηριστική τραχιά και ξηρή επιφάνεια των βλαβών. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, η υπερβολική συγκέντρωση κερατίνης δημιουργεί πλάκες από ξηρό δέρμα καλυμμένο με κρούστα.
Ποιοι Εμφανίζουν Σμηγματορροϊκές Υπερκερατώσεις;

Σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις εμφανίζουν άνδρες και γυναίκες κυρίως μέσης ή και ώριμης ηλικίας, από 50 χρονών και άνω. Με πολύ μικρότερη συχνότητα εμφανίζονται σε άτομα 15-30 ετών και ακόμα πιο σπάνια στα μικρά παιδιά. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις οπού γυναίκες εμφάνισαν σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις ατόμων που παρουσίασαν βλάβες έπειτα από θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων.
Τι Συμπτώματα Έχουν;
Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις δεν προκαλούν πόνο ή άλλα συμπτώματα. Περιστασιακά, μετά από τραυματισμό, μπορεί να παρουσιάσουν φαγούρα, αιμορραγία, πόνο, ερυθρότητα ή κρούστα.
Αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι η αντιαισθητική όψη τους που αναγκάζει πολλούς να προσπαθούν να τις κρύψουν με ρούχα ή προϊόντα μέικ-απ όταν εντοπίζονται στο πρόσωπο. Κάποιοι μάλιστα επιχειρούν να τις αφαιρέσουν μόνοι τους, κάτι που είναι αφενός επικίνδυνο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, και αφετέρου αναποτελεσματικό καθώς ακόμα και αν η βλάβη «πέσει», οι πιθανότητες να επανεμφανιστεί είναι αυξημένες.
Πού Εμφανίζονται:
Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, συνηθέστερα στους ώμους, την πλάτη, το στέρνο και την κοιλιά, και λιγότερο συχνά στα χέρια και τα πόδια (εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα). Μπορεί επίσης να εμφανιστούν στο πρόσωπο και τον λαιμό, όπως επίσης ανάμεσα στο τριχωτό της κεφαλής.

Είναι επικίνδυνες οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις; Πόσο θα πρέπει να ανησυχήσουμε αν εμφανιστούν στο σώμα μας;
Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι καλοήθεις δερματικές βλάβες δηλαδή δεν είναι επικίνδυνες από ογκολογικής πλευράς.
Τα χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι αυτά που διακρίνουν όλους τους καλοήθεις όγκους. Συγκεκριμένα:
I. μεγαλώνουν πολύ αργά και με σταθερό ρυθμό,
II. έχουν ομαλό σχήμα,
III. δεν αιμορραγούν παρά μόνο αν τραυματιστούν,
IV. δεν εξελκώνονται,
V. είναι κατεξοχήν ανώδυνες δερματικές βλάβες,
VI. δεν δίνουν ΠΟΤΕ μεταστάσεις.
Πιο πολύ το πρόβλημα που προκαλούν είναι αισθητικής φύσεως παρά λειτουργικό δεδομένου ότι ποτέ δεν εξαλλάσσονται σε κακοήθεια.Ο μόνος λόγος που θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό είναι για την επιβεβαίωση ότι μια δερματική βλάβη είναι πραγματικά σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση και όχι κάτι άλλο.
Αυτό είναι απαραίτητο γιατί πολλές φορές μπορεί ένα καρκίνος του δέρματος να μοιάζει με σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση οπότε αν δεν το δει ο ειδικός μπορεί να διαλάθει της διάγνωσης.

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι αν εμφανιστούν πολλαπλές συρρέουσες σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις σε πολλά και διαφορετικά σημεία του σώματος θα πρέπει να γίνει έλεγχος του ασθενούς για πιθανή κακοήθεια σε εσωτερικό
όργανο του σώματος.
Πότε συνιστάται να αφαιρούμε τις σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις;
Tις σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις τις αφαιρούμε κατεξοχήν για λόγους αισθητικής και όχι τόσο για λόγους παθολογικούς.
Όπως αναφέρθηκε οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις σε γενικές γραμμές είναι ανώδυνες, αθώες δερματικές βλάβες οι οποίες μεγαλώνουν πάρα πολύ αργά και συχνά κάποια στιγμή σταματούν τελείως να μεγαλώνουν.
Αν λοιπόν δεν ενοχλούν, δεν πονούν και μεγαλώνουν πάρα πολύ αργά, δεν συντρέχει ανησυχία ούτε λόγος χειρουργικής αφαίρεσης τους.

Σε ποιές περιπτώσεις προτείνουμε τη χειρουργική αφαίρεση των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων;
H χειρουργική εκτομή των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων προτείνεται όταν υπάρχει διαγνωστικό δίλημμα για την ταυτότητα μιας δερματικής βλάβης ή όταν εκτείνεται σε βάθος στο υποκείμενο χόριο. Για να έχουμε ριζικότητα αφαιρούμε ολόκληρη τη δερματική αλλοίωση και το παρασκεύασμα αποστέλλεται για ιστολογική ταυτοποίηση. Σε άλλη περίπτωση προτείνουμε τη θεραπεία με χειρουργικό Laser.
Πως γίνεται η αφαίρεση των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων με χειρουργικό Laser;
Χρησιμοποιούμε Laser CO2 S με το οποίο κάνουμε εξάχνωση των πλακών των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχουν μετεγχειρητικές ουλές.
Πονάει η εφαρμογή του Laser για την αφαίρεση των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων; Πως θα είναι μετά;
Δεδομένου ότι οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις βρίσκονται επιφανειακά, η επέμβαση αφορά μόνο το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας οπότε η αφαίρεσή τους σε γενικές γραμμές δεν πονάει ούτε κατά τη διάρκεια αλλά ούτε και κατά τη μετεγχειρητική περίοδο.Πριν την εφαρμογή του Laser κάνουμε τοπική αναισθησία στην περιοχή ή χρησιμοποιούμε αναισθητική κρέμα οπότε η επέμβαση δεν πονάει καθόλου.
Μετά την επέμβαση χρησιμοποιούμε ειδική επουλωτική κρέμα για περίπου 5 με 7 ημέρες οπότε η ανάρρωση είναι αρκετά γρήγορη.
Μετά τις 7 ημέρες προτείνουμε τη χρήση ενυδατικής και αντιηλιακής κρέμας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares