ΓΙΑΤΙ Η ΖΥΓΑΡΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΒΑΡΟΣ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Πολλές φορές η ζυγαριά δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτική όπως νομίζεις. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το νούμερο δείχνει λάθος (αν έχεις φάει, αν έχεις ενεργηθεί, αν έχεις κάνει άσκηση αλλά και αν έχεις ή περιμένεις περίοδο).
Για την ακρίβεια, οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου στη διάρκεια του κύκλου σου (προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, έμμηνος ρύση, ωορηξία) κάνουν το βάρος σου να κυμαίνεται 1-2 κιλά πάνω.
Ωστόσο, η αύξηση βάρους είναι πρόσκαιρη (μέχρι το τέλος της έμμηνου ρύσης αναμένεται να εξαφανιστεί η κατακράτηση υγρών που συμβαίνει τις πρώτες μέρες , και θα φύγουν με το πέρας της περιόδου- με την αποβολή αιματος) εκτός αν τα συμπτώματα της περιόδου (υπογλυκαιμίες, λιγούρες) οδήγησουν σε υπερφαγία που μετά όντως θα αυξηθεί μόνιμα το βάρος σας.
Ακόμη τα οιστρογόνα είναι ένας άλλος λόγος που επηρεάζει το βάρος σου , οι γυναικείες ορμόνες, φτάνουν στο υψηλότερο σημείο προς το τέλος του εμμηνορροϊκού κύκλου, ακριβώς πριν την περίοδο. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν κατακράτηση υγρών, φούσκωμα και αύξηση του βάρους. Άλλη ορμόνη που μπορεί να επηρεάζει είναι η προγεστερόνη με τα ίδια αποτελέσματα.
Ποιά είναι τα κυριότερα συμπτώματα εκείνη την περίοδο ;
• Πόνος(κοιλιακά, πλάτη, αρθώσεις , μύς) και κράμπες
• Ευαισθησία στήθους
• Πονοκέφαλος
• Αυξημένη όρεξη για φαγητό, ειδικά για υδατάνθρακες και γλυκά
• Αλλαγές στη διάθεση
• Αυπνία
• Κατακράτηση υγρών

Το παν είναι να προσέξουμε την διατροφή μας εκείνη την περίοδο για να προλάβουμε όσο γίνεται περισσότερες κατακρατήσεις . Πχ το αλάτι και η ζάχαρη κάνουν μεγάλες κατακρατήσεις εκείνη την περίοδο . Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, φροντίστε να ενυδατώνετε καλά το σώμα σας. Επίσης προσπάθησε να έχεις μια καλή ποιότητα ύπνου, μείωση του στρες, άσκηση και σωστή διατροφή.
Καθώς η περίοδος σας τελειώνει, τα οιστρογόνα και η σεροτονίνη αυξάνονται σταθερά και όλα έρχονται σε μια φυσιολογικότητα.
H Διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσεις είναι αυξημένη σε ελαιόλαδο (μονοακόρεστα λιπαρά), ψάρια (ω-3 ), φρούτα, λαχανικά, όσπρια, μη επεξεργασμένων τροφές όπως δημητριακά και υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι , γιαούρτι, αυγά, βρώμη κλπ) για να αποφύγουμε τις λιγούρες. Σε γενικές γραμμές, φαίνεται οτι μια ισορροπημένη διατροφή που στηρίζεται στην ποικιλία, στη μειωμένη πρόσληψη αλατιού, στον περιορισμό του αλκοόλ, της καφεΐνης, των κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων.
Γιατί με πιάνουν λιγούρες στην περίοδο ;

Αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη των οιστρογόνων (ορμόνες που διεγείρουν την παραγωγή σεροτονίνης, ενδορφινών κ.α) εκείνη την περίοδο.Όταν βρισκόμαστε λοιπόν στην ωορρηξία τα οιστρογόνα φτάσουν πολύ ψηλά και έτσι η διάθεση μας είναι ανεβασμένη. Μετά όμως τα επίπεδα πέφτουν , με αποτέλεσμα τις μέρες της περιόδου να είναι στα χαμηλότερα τους. Έτσι αλλάζει η βιοχημεία του εγκεφάλου και επηρεάζει την πείνα και τον κορεσμό , με αποτέλεσμα να έχουμε τις λιγούρες .

Οι λιγούρες λοιπόν μπορεί να σημαίνουν ότι :

• Το σώμα προσπαθεί να αναπληρώσει την σεροτονίνη (ορμόνη χαράς και κορεσμού)
• Επηρεάζεται η παραγωγή της ινσουλίνης (οπότε χρειαζόμαστε μικρά και συχνά γεύματα για να μην αυξηθούν οι λιγούρες)

Tips:

• Αν θέλεις γλυκό μπορείς να βάλεις σε ένα κατσαρολάκι μήλο με μέλι και κανέλα ή γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή ζεστα ροφήματα με κακάο . Ακόμα μπορείς να βάλεις κάποια σοκολάτα (βοηθάει στην παραγωγή σεροτονίνης) με ένα φρούτο σαν σνακ
• Προσπάθησε να αποφύγεις γενικά τις επεξεργασμένες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι (κατακράτηση και πρήξιμο) και ζάχαρη
• Αύξησε τα φρούτα και τα λαχανικά για περισσότερες φυτικές ίνες
• Μείωσε το αλκοόλ και την καφεΐνη
• Μην ξεχνάς να φροντίζεις και τις πηγές σιδήρου εκείνη την περίοδο γιατί λόγω της απώλειας αίματος μειώνεται . πχ κόκκινο κρέας, σπανάκι , κοτόπουλο , όσπρια, κινόα σε συνδυασμό με βιταμίνη

Όπως και να έχει είναι μια περίοδος που θα περάσει γιαυτό μείνε ψύχραιμος και δέξου την αλλαγή μιας και είναι για λίγο!!

ΠΑΣΙΑΚΟΥ ΝΕΦΕΛΗ
ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares