ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ «ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ…ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ;

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΗ
Υπολογίζεται πως τα τελευταία 10 χρόνια εγκατέλειψαν την Ελλάδα πάνω από 500.000 Έλληνες που βρίσκονταν στην πιο παραγωγική ηλικία. Μεγάλο είναι το ποσοστό των Ελλήνων με πανεπιστημιακή μόρφωση ή εξειδικευμένες γνώσεις . Μόνο οι γιατροί που εγκατέλειψαν την Ελλάδα αριθμούν περίπου τους 16.000… !!! Η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία , η Ολλανδία , οι ΗΠΑ και τα …Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.) είναι από τις πιο δημοφιλέστερες χώρες των «Νεομεταναστών».
Ανάμεσα στους «Νεοαπόδημους» και πολλοί Θεσπρωτοί που εγκατέλειψαν για άλλη μια φορά, μαζικά, το φτωχό Τόπο μας. Είναι η 2η μαζική Μετανάστευση μετά τη δεκαετία του ΄60 και ΄70 που τα «νιάτα» της Θεσπρωτίας πήγαιναν στη Γερμανία. Η Γερμανία για άλλη μια φορά, παρά τα όποια ανάμεικτα συναισθήματά μας την περίοδο των μνημονίων, ήταν επιλογή σχεδόν όλων των Συντοπιτών μας. Νομίζω ευνόητη η απόφαση όλων αυτών που εγκατέλειψαν το φτωχό Τόπο μας και πήγαν για ένα «μεροκάματο» στη Γερμανία γιατί στη Θεσπρωτία, δεν υπάρχει οικογένεια που να μη διατηρεί κάποια συγγενική σχέση με Θεσπρωτούς που πήγαν τη δεκαετία του ’60 και ΄70 στη Γερμανία ως “Gastarbeiter” κι οι απόγονοί τους έχουν «ριζώσει», ζουν κι εργάζονται στη Γερμανία!…
Όλα δείχνουν πως το παρελθόν που σχετίζεται με τη Μετανάστευση, επαναλαμβάνεται. Σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν για τους «Νεοαπόδημους», το 61% εργάζεται πάνω από 7 χρόνια στη χώρα όπου μετανάστευσε και το 36% δηλώνει … πως δεν πρόκειται να επιστρέψει «στο κοντινό μέλλον» στην Ελλάδα !… Υπολογίζεται όμως, ότι σύμφωνα με την έρευνα που έγινε, ο πληθυσμός του “ brain drain” δηλ. των ανθρώπων με εξειδικευμένες γνώσεις, μεγαλώνει ηλικιακά, στήνει τη ζωή του στο εξωτερικό, δημιουργεί δεσμούς, φτιάχνει εκεί οικογένεια. Την ίδια στιγμή εξελίσσεται εργασιακά, καταλαμβάνοντας υψηλότερες ιεραρχικά θέσεις και κερδίζει περισσότερα χρήματα. Νομίζω πρέπει να δούμε «κατάματα» την πραγματικότητα. Όσο περισσότερο «επιτυγχάνουν» οι Νεοαπόδημοι» στις νέες τους πατρίδες, τόσο πιο μακρινή αρχίζει να δείχνει η προοπτική επιστροφής τους στην Ελλάδα.
Ενδιαφέρον προκαλεί μια απάντηση αυτής της κατηγορίας των «νεοαπόδημων». Το 60% αναφέρει πως μετακινήθηκε στο εξωτερικό, λόγω της διαφθοράς ,της έλλειψης αξιοκρατίας αλλά και της γενικευμένης αβεβαιότητας στην Ελλάδα. Παράλληλα οι ίδιοι αναφέρουν πως θα επέστρεφαν στην Ελλάδα επειδή την αγαπούν (51%) , αλλά επειδή θέλουν να κάνουν οικογένεια και τα παιδιά τους να μεγαλώσουν στην Ελλάδα (36%)!…
Παρά τις όποιες δηλώσεις των «νεοαπόδημων», υπολογίζεται πως η πλειοψηφία θα μείνει … ίσως για πάντα, σε μία από τις πολλές χώρες που μετανάστευσαν. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και με τους Συντοπίτες που εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια τη Θεσπρωτία !… Ένα ερώτημα πλανάται όμως : « Θέλουμε να έχουμε με αυτούς τους Συντοπίτες μας, με τους συγγενείς και φίλους μας που έφυγαν να διατηρηθούν οι σχέσεις μας;»!… Θέλω να πιστεύω πως η απάντηση είναι εύκολη!…
Και τώρα πάμε σε έναν άλλο παρόμοιο προβληματισμό. Είναι ένας προβληματισμός που ψάχνει να βρει απαντήσεις, αν και στα ερωτήματα αυτά, το Ελληνικό Σύνταγμα και σχετικοί Νόμοι έχουν δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα : α) «Τι σχέσεις θέλουμε να έχουμε με τους Έλληνες της Διασποράς , με τους απανταχού Ομογενείς μας;» και β) «πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν “γέφυρες επικοινωνίας” με τους Έλληνες της Διασποράς που είναι σχεδόν «άλλη μια Ελλάδα» και φτάνουν τα 7 εκ.? ;»!…
( συνεχίζεται την άλλη εβδομάδα)

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares