ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ «ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ. ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ; (…ΣΥΝΕΧΕΙΑ )

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

 

Του  ΔΗΜΗΤΡΗ  ΖΩΗ

Την προηγούμενη εβδομάδα στο 1ο μέρος του άρθρου μου έθεσα 2 ερωτήματα : α) «Τι σχέσεις θέλουμε να έχουμε με τους Έλληνες της Διασποράς , με τους απανταχού Ομογενείς μας;» και β) «πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν “γέφυρες επικοινωνίας” με τους Έλληνες της Διασποράς που είναι σχεδόν «άλλη μια Ελλάδα» και φτάνουν τα 7 εκ.? ;»!…
Αν και το Σύνταγμά μας αναφέρει ξεκάθαρα αυτές τις σχέσεις στο άρθρο 108 α) «Το Κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα» . β) «Το Κράτος μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια», μια δυσνόητη επιχειρηματολογία, όλο ανακρίβειες, προκαταλήψεις κι ανυπόστατες θεωρίες που φτάνει μέχρι ειρωνικά-υποτιμητικά σχόλια για τους Έλληνες της Διασποράς κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το ΚΚΕ, έφερε το 2019 μία δυσνόητη συμφωνία- «συμβιβαστικό νομοσχέδιο»- λόγω της αναφοράς στο Σύνταγμα : « Οι Έλληνες που βρίσκονται εκτός Επικράτειας μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αρκεί … το Κοινοβούλιο να υιοθετήσει σχετικό εκτελεστικό νόμο με την αυξημένη πλειοψηφία των διακοσίων (200) βουλευτών» !…

Αυτές τις ημέρες το θέμα « ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΟΓΕΩΝ», των Ελλήνων του εξωτερικού , συζητιέται ξανά, ύστερα από το «εντυπωσιακό» άρθρο της βουλευτού και τομεάρχη «Απόδημου Ελληνισμού» του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, σε εφημερίδα της Ομογένειας της Αμερικής. Στο θέμα των σχέσεων με τους απανταχού Έλληνες, φαίνεται πως η «παραδοσιακή» συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά μπερδεμένη. Κι η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ στέκεται αμήχανα μπροστά σ΄αυτά που διατύπωσε η υπεύθυνη Τομεάρχης Αποδήμου Ελληνισμού κ.Τζάκρη. Το παράδοξο είναι, τα ίδια κόμματα που εκφράζουν «ανυπόστατες θεωρίες, προκαταλήψεις και φοβίες» για τους Έλληνες της Διασποράς είναι από τη μια εκφραστές μιας «προωθημένης πολιτικής λύσης» στο θέμα της ένταξης των μεταναστών και από την άλλη αρνούνται και εμποδίζουν αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα για τους Έλληνες της Διασποράς .

Προσπερνώ συνειδητά όλους αυτούς που εντυπωσίασαν για την… ελλιπέστατη μελέτη των θεμάτων που απασχολούν τους Έλληνες της Διασποράς .Είναι εντυπωσιακό που δεν αναφέρεται πως: 1) Σε 25 χώρες ψηφίζουν οι υπήκοοι αυτών των χωρών στις βουλευτικές εκλογές από τη χώρα που κατοικούν. Σε ορισμένες χώρες τα εκλογικά συστήματα , θα αναφέρω μόνο αυτά της Γαλλίας, της Ιταλίας ή της Αυστρίας χώρισαν τις προαναφερόμενες χώρες τους σε περιφέρειες δίνοντας έτσι το δικαίωμα ψήφου στους Ομογενείς τους.
Άξιο αναφοράς είναι και το Ισραήλ . Το Σύνταγμα του Ισραήλ προβλέπει από τους 120 βουλευτές, οι 10 βουλευτές της Βουλής του Ισραήλ (Κνέσετ) να εκπροσωπούν την Εβραϊκή Διασπορά.
μεγάλος αριθμός των απανταχού Εβραίων (Διασπορά)
2) Ο ισχυρισμός από κάποιους “πάνσοφους” στην Ελλάδα ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα αλλοιώνουν κάθε φορά τα αποτελέσματα στην Ελλάδα λόγω της άγνοιάς τους για τα «Ελληνικά Δρώμενα», δεν στέκει . Γιατί πέρα από το γεγονός πως τα κόμματα της Βουλής θα μπορούσαν να βρουν τρόπο να ακουστεί “η φωνή” των Ελλήνων της Διασποράς στη Βουλή, το πλήθος των ελληνόφωνων ή δίγλωσσων ΜΜΕ στο εξωτερικό (θα αναφέρω μόνο μερικά: την αξιόλογη «ελληνοβαυαρική» bavariagr.de, το radio0211.de, το radio Hyphaestuswien.com ή τον «Δορυφόρο του Μονάχου» και την”Elliniki Gnomi” … , τις δράσεις των Ελληνικών Κοινοτήτων στο εξωτερικό, το πλήθος των πολιτιστικών οργανώσεων, αλλά ακόμα και τις πολιτικές οργανώσεις (όλων των αποχρώσεων) που υπάρχουν σ΄όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης, καταρρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς !…
Αντίθετα από αυτούς τους ισχυρισμούς, πιστεύω πως είναι ανάγκη η συρρικνωμένη πληθυσμιακά «μητρόπολη Ελλάδα» με τα πολύ μεγάλα δημογραφικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια, να δημιουργήσει «γέφυρες επικοινωνίας» με τους Έλληνες του εξωτερικού. Με τους Έλληνες της Ομογένειας του Τορόντο, της Νέας Υόρκης, του Βερολίνου, του Μονάχου, της Μελβούρνης ή οπουδήποτε αλλού.
3) Η τοποθέτηση σε μια κυβέρνηση στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών από έναν Έλληνα της Διασποράς, υπεύθυνο για θέματα της Ομογένειας, κρίνεται κατά τη γνώμη αναγκαία. Και δεν πρέπει να ενδιαφέρει αν αυτός είναι …”άνθρωπος του Μητσοτάκη”, της ΝΔ ,του ΚΙΝ.ΑΛ. ή του ΣΥΡΙΖΑ !…
Αναμένονται όμως πολλά άλλα βήματα κυρίως:
1. ” Το Δικαίωμα ψήφου για τον Έλληνα της Διασποράς” χωρίς «ναι μεν αλλά» , μ΄ ένα “άνοιγμα” προς τους απανταχού Έλληνες της Διασποράς και το σπουδαιότερο
2. Ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης!

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares