ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τελευταία νέα

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί έως τον Ιούνιο το σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου του 2022. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου. Μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του ο νέος φορέας για την κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση, καθώς έως τότε εκτιμάται ότι θα έχει την κατάλληλη κτιριακή υποδομή, θα έχει επιλεγεί ο επικεφαλής και θα έχει επιτευχθεί μια βασική στελέχωσή του, καθώς και να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προμήθεια πληροφοριακού συστήματος για την υποστήριξη των επιμέρους λειτουργιών του.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου, στόχος της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι να περιορίσει τους κινδύνους του ασφαλιστικού συστήματος που απορρέουν από τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, να δώσει ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία της ελληνικής οικονομίας, να εξασφαλίσει υψηλότερες συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης στο πλαίσιο του νέου συστήματος για την επικουρική ασφάλιση έγκειται στο να συστήσει ένα νέο Δημόσιο Ταμείο, το οποίο θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση των εισφορών των ασφαλισμένων. Κατά τα Νέα, στο νέο σύστημα θα εντάσσονται υποχρεωτικά οι μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από την 1/1/2022 και εφεξής. Σε εθελοντική βάση θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι έως 35 ετών και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας μετά την 1/1/2022 χωρίς υποχρεωτικό κλάδο επικουρικής ασφάλισης σήμερα (π.χ. αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες).

Τα βασικά σημεία του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, τα βασικά σημεία του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης είναι τα παρακάτω:

-Η πιο εμβληματική αλλαγή είναι ότι από διανεμητικό γίνεται κεφαλαιοποιητικό για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας την επόμενη χρονιά ή για όσους είναι κάτω των 35 ετών και θέλουν να ενταχθούν σε αυτό το σύστημα. Ουσιαστικά δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί, κουμπαράδες, όπου θα κατατίθενται οι εισφορές των ασφαλισμένων. Θα επενδύονται από ένα Ταμείο που θα είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και αργότερα, όταν ύστερα από 30-40 χρόνια έρθει η στιγμή να πάρουν την επικουρική τους ασφάλιση, η σύνταξή τους θα υπολογίζεται στη βάση των εισφορών που έχουν καταβάλει και των αποδόσεων των επενδύσεών τους.

-Μετάβαση δεν πρόκειται να γίνει για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Όσοι είναι κάτω των 35 ετών, είτε τώρα έχουν ασφάλιση με το υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης είτε δεν έχουν επικουρική ασφάλιση, μπορούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα. Προφανώς, αυτών, όταν φτάσουν στη σύνταξη, θα είναι ένας σταθμικός μέσος όρος της σύνταξης που θα έχουν από το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και της σύνταξης που θα είχαν από το διανεμητικό. Για τους υπόλοιπους, είτε τους τωρινούς συνταξιούχους είτε ασφαλισμένους με το τωρινό σύστημα, δεν αλλάζει τίποτα, οι συντάξεις τους θα καταβληθούν με τους κανόνες του υφιστάμενου συστήματος.

-Το νέο Ταμείο θα δημιουργήσει τρία επενδυτικά προφίλ: ένα πιο συντηρητικό, ένα πιο ισορροπημένο και ένα πιο επιθετικό. Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει με τι αναλογία θα τοποθετείται και σε ποιο από αυτά τα προφίλ. Και εκεί τελειώνει η συμμετοχή του ασφαλισμένου, δεν του ζητείται να γίνει ο εξπέρ των επενδύσεων. Θα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζει το προφίλ του σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δηλαδή μετά την πάροδο τριετίας ή πενταετίας. Θα υπάρχει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Όπως όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, θα έχει το λεγόμενο ηλικιακό προφίλ, όσο περνούν τα χρόνια όλες οι επενδύσεις γίνονται όλο και πιο συντηρητικές.

-Τα ποσοστά κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν τα ίδια με σήμερα, δηλαδή στο 3% ο εργοδότης, 3% ο εργαζόμενος και αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας με την ασφαλιστική κλάση που έχει επιλέξει.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares