ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ – ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Το τελευταίο διάστημα ήρθε στην επικαιρότητα το θέμα της παιδικής χαράς της πόλης μας. Το θέμα προέκυψε από τις αντιδράσεις των κατοίκων που πληροφορήθηκαν ότι στην θέση της θα γίνει parking. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις των κατοίκων που προκάλεσαν την συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 26/04/2021 με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης . Ακολούθησαν δημόσιες ανακοινώσεις. Επιβάλλεται λοιπόν να μπουν τα πράγματα στην θέση τους με βάση τα πραγματικά γεγονότα.
1. Είναι υπαρκτό το πρόβλημα η υπήρξε παραπληροφόρηση; Την απάντηση την δίνει η Τεχνική Μελέτη του Δήμου που ψηφίστηκε στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας στις 22/03/2021. Η μελέτη είναι πολύ συγκεκριμένη και δεν χωρά αμφισβητήσεις η διχογνωμίες. Προβλέπει την μετατροπή αρχικά μέρους της παιδικής χαράς σε parking, και μετά συνολικά. Προβλέπει δε την μελλοντική της μεταφορά της στο παραλιακό μέτωπο, στην διεκδικούμενη από τον δήμο «χερσαία ζώνη». Άρα είναι υπαρκτό το πρόβλημα και δίκαια οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν, γιατί «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Ας μην ψάχνει η Δ.Α. υποκινητές και συμφέροντα πίσω από την κίνηση της «πρωτοβουλίας κατοίκων». Η ίδια με την πολιτική της υποκινεί τις αντιδράσεις.
2. Είναι αληθή αυτά που περιγράφει με την ανακοίνωση του ο κ. Γόγολος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δ.Σ.; Προφανώς και είναι αφού πρόκειται για αντιγραφή επισήμων εγγράφων του δήμου. Τι δεν λέει όμως στην ανακοίνωση του; Δεν λέει ότι τα σχέδια για την παιδική χαρά είναι μέρος της μελέτης για την εφαρμογή του ΣΒΑΚ που καθορίζει το μέλλον της πόλης. Δεν λέει επίσης ότι τα μέλη του συνδυασμού του υπερψήφισαν αυτήν την τεχνική μελέτη στο Δ.Σ..Ότι ο ίδιος αποχώρησε από την συνεδρίαση του Δ.Σ. της 22ης Μαρτίου, λίγο πριν συζητηθεί αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, που αφορά την ζωή των κατοίκων της πόλης. Δεν λέει ότι μόνο η “Λαϊκή Συσπείρωση” καταψήφισε στο Δ.Σ. αυτήν την τεχνική μελέτη.
3. Ο Δήμαρχος στην ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν καταργείται η παιδική χαρά αλλά ότι μεταφέρεται στην «χερσαία ζώνη». Είναι αληθές ότι αυτό γράφει η τεχνική μελέτη. Εκείνο όμως που δεν αναφέρει είναι ότι ο χώρος αυτός ανήκει στην ΟΛΗΓ Α.Ε. που είναι προς πώληση. Ότι ενώ οι διαδικασίες της πώλησης του 67% της Α.Ε. είναι στο τελευταίο στάδιο δεν έχει παραχωρηθεί ακόμα η «χερσαία ζώνη» στον δήμο. Εκείνο που επίσης δεν λέει είναι ότι στον χώρο που προτείνεται να πάει η παιδική χαρά ,έχει ήδη αποφασισθεί η κατασκευή μεγάλης τουριστικής μαρίνας. Απόφαση που επίσης υπερψηφίστηκε το 2017 στο Δ.Σ., επίσης από όλους εκτός από την “Λαϊκή Συσπείρωση”.
4. Προφανώς και ισχύουν τα διάφορα νομικά που αναφέρει ο δήμαρχος , (ημερομηνίες για τροποποίηση του ΣΒΑΚ, διαδικασίες για την αλλαγή χρήσης της παιδικής χαράς κλπ). Αυτό όμως που κρίνεται, δεν οι υποσχέσεις η οι προθέσεις της Δ.Α. αλλά τα συγκεκριμένα σχέδια που εκπόνησε η τεχνική υπηρεσία του δήμου με εντολή της και συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σχέδια που δύναται να υλοποιήσει οποιαδήποτε μελλοντική δημοτική αρχή, αφού η όποια αναθεώρηση των σχεδίων μπορεί να γίνει μόνο μετά το 2023. Για αυτό επιβάλλεται ΤΩΡΑ να ανατραπεί αυτή η Τεχνική Μελέτη. Να ανατραπεί συνολικά ,και όχι μόνο για την παιδική χαρά. Η απόφαση είναι πολιτική και όχι τεχνικής φύσης. Και τελικά αφού στα λόγια όλοι στο Δ.Σ. είμαστε κατά της κατασκευής parking στον χώρο της παιδικής χαράς, ας αρχίσουν άμεσα έργα βελτίωσης και αναβάθμισης του με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε παιχνίδι, ανάπαυση, αναψυχή. Στο Δ.Σ ακούστηκαν αρκετές προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
5. Είναι θετικό ότι το θέμα της παιδικής χαράς ήρθε στην επικαιρότητα. Μαζί με αυτό έρχεται και το ΣΒΑΚ που υλοποιεί η συγκεκριμένη μελέτη. Καιρός είναι να ανοίξει η κουβέντα για το ΣΒΑΚ για το οποίο ο δήμος μας βραβεύτηκε τόσο από την Ε.Ε., όσο και από την Ελληνική κυβέρνηση. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” έχει εναντιωθεί από την αρχή με το ΣΒΑΚ. Έχουμε ανοικτά διατυπώσει τις ενστάσεις μας. Ότι χωρίς περιφερειακό στην πόλη και χωρίς τους χώρους της «χερσαίας ζώνης» στην κατοχή του δήμου δεν μπορεί να υπάρξει Βιώσιμη Κινητικότητα στην πόλη. Ότι χωρίς να έχουν λυθεί τα παραπάνω, οι όποιες παρεμβάσεις του ΣΒΑΚ θα πολλαπλασιάσουν τα ήδη υπάρχοντα κυκλοφοριακά προβλήματα, αφού πεζοδρομείται ο ένας από τους δύο δρόμους της πόλης. Ότι το ΣΒΑΚ διώχνει από το κέντρο της πόλης και το παραλιακό μέτωπο τους κατοίκους και τα παραχωρεί στους επισκέπτες τουρίστες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ότι θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τους μικρομαγαζάτορες του κέντρου. Το σχέδιο σαν έκθεση ιδεών δεν προκάλεσε τις αντιδράσεις των κατοίκων. Ποιος θα διαφωνούσε άλλωστε με την χρήση του ποδήλατου, με τις πεζοδρομήσεις κλπ; Άλλα όπου επιχειρείται συγκεκριμένη εφαρμογή του αποκαλύπτεται ο στόχος του. Οι συνέπειες της εφαρμογής του φέρανε και τις πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων.(π.χ. ποδηλατοδρόμος στην Κύπρου, παιδική χαρά). Όσο θα κατανοούν οι κάτοικοι το ΣΒΑΚ τόσο θα αντιδρούν. Θυμίζουμε ότι το ΣΒΑΚ καταψηφίστηκε μόνο από την “Λαϊκή Συσπείρωση” στο Δ.Σ. το 2018.
6. Η Λ.Σ. δεν υπέγραψε την αίτηση για επανεξέταση στο Δ.Σ. της τεχνικής μελέτης στο Δ.Σ.. Γνωρίζαμε πολύ καλά τι προτείνει η μελέτη και για αυτό την καταψηφίσαμε συνολικά κατά την πρώτη συζήτηση στο Δ.Σ ,στις 22/03/2021. Οι άλλοι συνδυασμοί όμως :
• Έχουν ψηφίσει το ΣΒΑΚ που προβλέπει τις αλλαγές στην παιδική χαρά.
• Συμμετέχουν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου, με ομόφωνη απόφαση της οποίας ήρθε το θέμα για συζήτηση στο Δ.Σ.
• Συμμετέχουν στο τοπικό συμβούλιο της Κοινότητας Ηγουμενίτσας, το οποίο επίσης ομόφωνα συμφώνησε με την τεχνική μελέτη.
• Συμμετείχαν στην αναλυτική παρουσίαση της μελέτης που έγινε στους επικεφαλείς των συνδυασμών από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου.
• Υπερψήφισαν την τεχνική μελέτη στο Δ.Σ. στις 22/3/2021
Δεν είναι κατακριτέο το ότι άλλαξαν στάση, έστω και μόνο για αυτό το συγκεκριμένο μέρος του ΣΒΑΚ. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι αυτό πρόεκυψε μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων. Το τονίζουμε γιατί αυτό αναδεικνύει τον καταλυτικό και αναντικατάστατο ρόλο του λαϊκού κινήματος στην επίλυση λαϊκών προβλημάτων. Είναι ελπιδοφόρο ότι νέοι άνθρωποι κινητοποιούνται γιατί θέλουν να έχουν λόγο για την ζωή τους και να μην αποφασίζουν άλλοι για αυτούς ,χωρίς αυτούς. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δυναμώσουν η επαγρύπνηση και οι αντιδράσεις των κατοίκων. Ο λαός μπορεί, μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, τους Μ.Φ του τόπου, να δημιουργήσει ένα κίνημα που θα βάλει φρένο συνολικά στο ΣΒΑΚ και στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε και του κεντρικού κράτους που προωθούν τέτοια σχέδια στους δήμους( π.χ. «μεγάλος περίπατος» στην Αθήνα). Να διεκδικήσει ελεύθερους χώρους για τις λαϊκές ανάγκες. Να αγωνισθεί για τον περιφερειακό, την «χερσαία ζώνη», για λιμάνι λαϊκή περιουσία κλπ. Να επιβάλλει μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο της την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Επειδή δε η γνώση είναι δύναμη καλούμε τους κατοίκους να μελετήσουν συνολικά το ΣΒΑΚ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ στην ιστοσελίδα του δήμου: https://igoumenitsa.gr/el/home/gia-ton-dimoti/sxediasmos-dimou/sbak
Και την συγκεκριμένη ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ με τους αντίστοιχους χάρτες:
https://www.dropbox.com/sh/vqhrerxjjllpib9/AADy0n3N8GP0NkxB8xxCttzda?dl=0
(Για την παιδική χαρά: χάρτης πιν.2- Ιανουάριος , ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ σελ. 11,στην διαβούλευση και σε αυτή που ψηφίστηκε σελ.10 και 13 με φωτογραφίες)
Καλό επίσης είναι να παρακολουθηθεί και η αποκαλυπτική συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 26/04/2021 στο: https://www.youtube.com/watch?v=OtHojNk7bko

Ηγουμενίτσα 03/05/2021
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares