ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Είναι ένα σύνθετο πρωτεϊνών (γλιαδίνης και γλουτελίνης οι οποίες είναι ενωμενες με άμυλο) και χρησιμοποιείται για να δώσει ελαστικότητα στην ζύμη, και μια πιο αφράτη υφή. Βρίσκεται στο σιτάρι αλλά και σε πολλά δημητριακά όπως κριθάρι, σίκαλη, ζυμαρικά , κέικ , ψωμί , μπύρες κ.α
Όσον αφορά τους χορτοφάγους είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης που την παίρνουν από φυτικής προέλευσης τροφές .
Τι είναι δυσανεξία στην γλουτένη/κοιλιοκάκη;
Τα άτομο που έχουν κοιλιοκάκη είναι κάτι σαν αυτοάνοσο νόσημα όπου ο οργανισμός αντιδρά , καταστρέφοντας τα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου. Συνεπώς ο άνθρωπος που έχει δυσανεξία στην γλουτένη δεν μπορεί να καταναλώνει τρόφιμα που την περιέχουν . Έτσι αποκλείουμε κάθε πηγή γλιαδίνης (σιτάρι, σίκαλη , κριθάρι, βρώμη, βύνη , κονσερβοποιημένα λαχανικά ,μακαρόνια , χυλοπίτες, πουρές σε σκόνη κ.α )από την δίαιτα. Ο άνθρωπος που πάσχει από κοιλιοκάκη χρειάζεται ένα υπερθερμιδικό διαιτολόγιο λόγω ότι συχνά έχει απώλεια βάρους. Συνήθως συναντάμε αρκετές ελλείψεις όπως σίδηρο, ασβέστιο, φυλλικό , και βιταμίνη D κ.α λόγω του ότι χάνονται θρεπτικά συστατικά από την διάρροια ή στεατόρροια που έχουν.

Πως γίνεται η διάγνωση;
Η κοιλιοκάκη διαγιγνώσκεται μετά από εξέταση αίματος για την ανίχνευση των ειδικών αντισωμάτων. Τα αντισώματα έναντι της τρανσγλουταμινάσης ιστού( Ttg)και του ενδομυιου είναι πολύ ειδικά και ευαίσθητα για την ανίχνευση της νόσου , αλλά από μόνα τους δεν αρκούν για να επιβεβαιώσουν την διάγνωση. Η κοιλιοκάκη επιβεβαιώνεται με γαστροσκόπηση και βιοψίες εντέρου, όπου φαίνονται ορισμένες χαρακτηριστικές αλλοιώσεις ή και επιπέδωση των λάχνων του βλεννογόνου του εντέρου.

Πως αντιμετωπίζεται η κοιλιοκάκη ;
Με ένα διαιτολόγιο χωρίς γλουτένη αλλά παράλληλα και με μεσογειακή διατροφή (φρούτα , λαχανικά χωρίς σπόρια λόγω συριγγιών). Ο βλεννογόνος του εντέρου επανέρχεται μέσα σε 6-12 μήνες . Τα κλινικά συμπτώματα βελτιώνονται στις πρώτες 1-2 εβδομάδες. Η δίαιτα όμως ακολουθείται δια βίου , διότι η νόσος δεν θεραπεύεται.
Συνεπώς όταν καταναλώνουμε τροφές με γλουτένη ή κάτι που να έχει έρθει σε επαφή με γλουτένη τότε στο λεπτό έντερο παρουσιάζεται φλεγμονή , που βλάπτει το έντερο και οδηγεί σε υποσιτισμό.
Τα συμπτώματα συνήθως είναι κοιλιακό άλγος και φούσκωμα , χρόνια διάρροια, εμετό , δυσκοιλιότητα, χλωμά , δύσοσμα ή λιπαρά κόπρανα και απώλεια βάρους. Συνεπώς αν έχεις δυσανεξία τότε δεν θα έπαιρνες βάρος αλλά θα έχανες.
Εν κατακλείδι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν δίαιτες χωρίς γλουτένη , χωρίς λόγω, το σίγουρο είναι ότι δεν σε παχαίνει , και αν έχεις επιχειρήσει να το κάνεις και είχες αποτέλεσμα ήταν λόγω της μείωσης ποσότητας (αρνητικό ισοζύγιο) .

ΠΑΣΙΑΚΟΥ ΝΕΦΕΛΗ

ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares