ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ
Η θυλακική υπερκεράτωση, γνωστή και ως «δέρμα κοτόπουλου» είναι μια συνηθισμένη, αλλά εντελώς ακίνδυνη κατάσταση, που όμως μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία κάποιες φορές. Εμφανίζονται πολύ μικρά στίγματα ή εξογκώματα, κόκκινα ή καφέ, γύρω από τους θύλακες των τριχών στα χέρια, στα πόδια, στους γλουτούς και σπανιότερα στα μάγουλα.
Μικρά κεράτινα βύσματα (διαμέτρου 1-2 χιλιοστών) αποφράσουν τους θύλακες των τριχών στο ανώτερο τμήμα τους, με αποτέλεσμα μια αίσθηση τραχύτητας κατά την αφή του δέρματος -το δέρμα μοιάζει σαν να έχει ανατριχιάσει και πολλοί μπερδεύουν αυτή την κατάσταση με την ακμή. Τα μικρά ξηρά εξογκώματα είναι στην πραγματικότητα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Σπάνια μπορεί να εμφανίζεται φαγούρα αλλά συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα.
Θυλακική υπερκεράτωση και αιτίες
Η θυλακική υπερκεράτωση είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης κερατίνης, μιας σκληρής πρωτεΐνης που υπάρχει στις τρίχες, στο δέρμα και στα νύχια. Η κερατίνη σχηματίζει ένα φολιδωτό βύσμα που μπλοκάρει τους θύλακες των τριχών. Οι δερματολόγοι μιλούν για “έμβολα” που εμποδίζουν τα ανοίγματα του θύλακα της τρίχας. Όταν πολλά έμβολα μαζεύονται σε ένα σημείο, προκαλούν τραχύ και ανώμαλο δέρμα. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζεται ένα μικρό εξόγκωμα. Η αιτία της συσσώρευσης της κερατίνης είναι άγνωστη.
Πιστεύεται ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.Όμως, η θυλακική υπερκεράτωση δεν είναι μια μεταδοτική κατάσταση. Η πάθηση επηρεάζει πιο συχνά τις γυναίκες. Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν έξαρση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Για λόγους που δεν έχουν κατανοηθεί, η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται το καλοκαίρι και να επιδεινώνεται το χειμώνα . Χειροτερεύει όταν υπάρχει χαμηλή υγρασία και όταν το δέρμα τείνει να γίνει πιο ξηρό.
Επίσης, το πρόβλημα εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία και γίνεται όλο και πιο εμφανές κατά την εφηβεία -πάνω από το 50% των εφήβων επηρεάζεται . Ο καθένας μπορεί να είναι ευαίσθητος σε αυτή την κατάσταση. Είναι πιο συχνή στη δεύτερη δεκαετία της ζωής αλλά βελτιώνεται και συχνά ξεπερνιέται μέχρι τα 30. Ωστόσο, υπάρχουν άτομα που έχουν ακόμη θυλακική υπερκεράτωση στα 40 ήταν 50 τους.
Η θυλακική υπερκεράτωση εμφανίζεται πιο συχνά σε αυτούς που έχουν ξηρό δέρμα, έκζεμα, ιχθύωση, αλλεργία στη γύρη, διαβήτη παχυσαρκία και πολύ κακή διατροφή. Στην πραγματικότητα, ο ρόλος της διατροφής είναι άγνωστος ωστόσο η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με τη θυλακική υπερκεράτωση.
Θυλακική υπερκεράτωση και αντιμετώπιση
Τα περισσότερα άτομα έχουν αυτή την κατάσταση χρόνια, η οποία τελικά εκκαθαρίζεται από μόνη της. Μέχρι να γίνει αυτό, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την εμφάνιση του δέρματός σας. Πρέπει να ξέρετε ωστόσο ότι η θυλακική υπερκεράτωση είναι μία επίμονη δερματολογική κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία με την έννοια της ίασης. Η αντιμετώπιση αποσκοπεί στη βελτίωση της εικόνας.
Οι περισσότερες από τις επιλογές περιλαμβάνουν μέτρα σπιτικής φροντίδας, συνήθως κρέμες που μαλακώνουν την συσσωρευμένη κερατίνη στο δέρμα και το αποτρέπουν να ξηραθεί περισσότερο. Μην ερεθίζετε το δέρμα με επιθετικά καθαριστικά. Μετά τον καθαρισμό πρέπει να ακολουθεί ενυδάτωση.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι το δέρμα δεν πρέπει να είναι ξηρό κι έτσι χρειάζεται τακτική ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, ορισμένες συνταγογραφούμενες τοπικές κρέμες μπορούν να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.
Κάντε σύντομα, δροσερά ή χλιαρά ντους, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους πόρους. Το απαλό τρίψιμο του δέρματος μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση των μικρών εξογκωμάτων αλλά είναι σημαντικό να περιορίσετε το χρόνο σας στο μπάνιο, καθώς ο μεγαλύτερος χρόνος μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια του δέρματος. Χρησιμοποιήστε ήπια και μη αρωματισμένα σαπούνια ή προϊόντα μπάνιου. Αποφύγετε τη σκληρή τριβή του δέρματος -αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση- μην κάνετε ζεστά ντους και μην μην ξύνετε το δέρμα σας.
Τι πρέπει να αποφεύγετε
-Ακούγεται αντιφατικό, αλλά η αραίωση των ντους μπορεί να βοηθήσει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συχνά ντους και ειδικά τα σκληρά σαπούνια αφαιρούν την απαραίτητη λιπαρότητα και ξηραίνουν την επιδερμίδα, επιτείνοντας τον ερεθισμό.
-Μην χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό και αποφύγετε τα σαπούνια που απομακρύνουν τα καλά βακτήρια του δέρματος.
-Όταν κάνετε ντους, περιορίστε τον χρόνο που περνάτε στο νερό και όταν σκουπίζεστε μην τρίβετε την πετσέτα στο δέρμα αλλά κάντε το ταμποναριστά.