ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Β. ΓΟΡΓΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι παγκόσμια ημέρα η οποία εορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτος. Είναι το κύριο όχημα των Ηνωμένων Εθνών για την ενίσχυση της ενημέρωσης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάστηκε το 1974 μετά τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον (5-16 Ιουνίου 1972).
Σήμερα είναι η εκστρατεία – ναυαρχίδα για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για θέματα όπως όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η θαλάσσια ρύπανση, η έλλειψη πόσιμου νερού, ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη και κατανάλωση, τα εγκλήματα κατά της άγριας φύσης και πολλά άλλα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν πάνω από 140 χώρες τον χρόνο. Κάθε χρόνο έχει διαφορετική χώρα – οικοδεσπότη των διεθνών εορτασμών της και διαφορετικό θέμα, το οποίο υιοθετούν μεγάλες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κοινότητες, κυβερνήσεις και γνωστά πρόσωπα για να υποστηρίξουν τον αγώνα για τη περιβαλλοντική προστασία. Για φέτος, το έτος 2021 το θέμα της Ημέρας Περιβάλλοντος αφορά στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση » (“Reimagine-Recreate-Restore”).
Έχοντας μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα είμαστε πλέον αντιμέτωποι με μία πολύπλευρη περιβαλλοντική κρίση – κρίση βιοποικιλότητας και κλιματική κρίση σε όλο τον πλανήτη. Τα περιβαλλοντικά θέματα δεν είναι πλέον «υπερβολές λίγων επιστημόνων και μερικών φυσιολατρών». Ούτε αντιμετωπίζονται, σήμερα, ως «γραφικότητες» χάρις τους αγώνες όλων εκείνων που εδώ και δεκαετίες δρουν τοπικά αλλά σκέπτονται παγκόσμια.
Σήμερα, πολλές οργανώσεις και φορείς για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο ενώνουν τη φωνή τους με ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη που ζητούν να αναληφθούν δράσεις πριν να είναι αργά. Δηλώνουν την έντονη ανησυχία τους για όσα συμβαίνουν σε όλο τον πλανήτη όπως η εφαρμογή και τήρηση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εθνικής και ευρωπαϊκής, και των διεθνών συνθηκών προστασίας. Ο κόσμος, και ειδικά οι νεότερες γενιές, έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξουμε και να αναλάβουμε δράση για το περιβάλλον και το ζητούν αυτό έντονα.
Εμείς ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, κατά προτεραιότητα, για ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Ας μην ξεχνούμε ότι η Ήπειρος είναι ένα ιδιαίτερα προικισμένο μέρος με ένα απαράμιλλου κάλλους φυσικό περιβάλλον. Αλλά μην λησμονούμε ότι σε αυτό το περιβάλλον φιλοξενούνται ιδιαίτερα σημαντικά αξιοθέατα της εθνικής και τοπικής πολιτιστικής μας ταυτότητας, όπως είναι τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα και ξεχωριστούς τουριστικούς πόρους, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, διαχείρισης αλλά και προβολής. Μερικά από αυτά έχουν προβληθεί χάρις του τουρισμού, ενώ ακόμη σημειώνεται υψηλός αριθμός μνημείων άγνωστων στην τουριστική αγορά. Συνοπτικά, τα μνημεία της Ηπείρου είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν σε αρχαιολογικά, της αρχαιοελληνικής, της ρωμαϊκής και της προχριστιανικής περιόδου, σε χριστιανικά κυρίως τη βυζαντινή περίοδο, στα τζαμιά που κατασκευάστηκαν την Οθωμανική περίοδο.
Ταυτόχρονα, βλέπει κανείς χαρακτηριστικά σημάδια της ανθρώπινης ενεργείας, που το ανθρώπινο στοιχείο συνέδεσε με το περιβάλλον και που συνιστούν μαρτυρίες των δράσεων και της πολιτισμικής έκφρασης του πληθυσμού της περιφέρειας από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Τα κυριότερα αξιοθέατα που συναντάει κανείς είναι γεφύρια, πέτρινες κατασκευές, νερόμυλοι, παλιές παραδοσιακές βρύσες, αρχοντικά σπίτια, μονές, ιερούς ναούς και διαφορά αρχαιολογικά μνημεία με παγκόσμια απήχηση όπως είναι αυτό της αρχαίας Νικόπολης, το αρχαίο Μαντείο της Δωδώνης, το Νεκρομαντείο, το Κάστρο των Ιωαννίνων, της Άρτας και της Πάργας και πολλά άλλα ακόμη. Συγχρόνως στις πόλεις αλλά και την ύπαιθρο της Ηπείρου καταγράφονται αρκετοί κλασσικοί παραδοσιακοί οικισμοί που φανερώνουν την ταυτότητα της περιφέρειας μας.
Τελικά, οφείλουμε να ευαισθητοποιηθούμε και να δράσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά, γιατί ο σεβασμός στο περιβάλλον που γιορτάζουμε, είναι μια υπεύθυνη στάση ζωής και διαχείρισης ενός φυσικού πλούτου, που μας κληροδοτήθηκε απαρχής της δημιουργίας του κόσμου, που όμως ταυτόχρονα είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την παρουσία του ανθρώπινου είδους πάνω σε αυτόν, καθώς το πολυτιμότερο μέρος του το αποτελούμε εμείς.

Δευτέρα 7 και 28 Ιουνίου οι εξετάσεις για άδεια
άσκησης επαγγέλματος Φαρμακοποιού

Από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, ημερομηνίες έναρξης των εξετάσεων των υποψηφίων Φαρμακοποιών για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 ορίστηκαν η Δευτέρα 07-06-2021 και η Δευτέρα 28-06-2021 ως εξής:
Α) Στις εξετάσεις που θα ξεκινήσουν Δευτέρα 07-06-2021 θα λάβουν μέρος μόνο όσοι έχουν καταθέσει αίτηση (πρωτοεξεταζόμενοι και επανεξεταζόμενοι) στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας (Μακεδονίας 8, Τ.Κ. 104 33 Αθήνα) ή μέσω e-mail στο gram.kesy@moh.gov.gr , από τον Νοέμβριο 2020 έως 30 Απριλίου 2021 και οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω εκτάκτων μέτρων αντιμετώπισης του COVID-19. Δεν απαιτείται νέα αίτηση.
Β) Οι αιτήσεις που θα πάρουν πρωτόκολλο από 01-05-2021 από το Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας, (πρωτοεξεταζόμενοι και επανεξεταζόμενοι) θα συμμετάσχουν στην νέα εξεταστική του Ιουνίου από 28-06-2021 (Ημερομηνία έναρξης) με πρόγραμμα που θα αναρτηθεί προσεχώς στην Ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.
1. Οι πρωτοεξεταζόμενοι υποψήφιοι καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις οικείες τους Περιφερειακές Ενότητες – Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας – Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα διαβιβάσουν στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας, ώστε να πρωτοκολληθούν εκεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 18-06-2021.
2. Αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα παρακάτω τηλέφωνα:
α) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ιωαννίνων
– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26510-87138 & 2651087131
β) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας
– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26813-63515
γ) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Θεσπρωτίας
– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26653-60186 & 60184
δ) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πρέβεζας
– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26823-62113& 62112
ε) Υπουργείο Υγείας, Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, Εκτελεστική Επιτροπή, Δ/νση Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Διοικητικής – Γραμματειακής Υποστήριξης (κ. Ζαχαράκης) στα τηλέφωνα 210-8208791 ή 2108208793 ή
επισκεφτείτε την ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Υγείας: https://www.moh.gov.gr/articles/kentriko-symboylio-ygeias-ndash-kesy/eksetaseis-adeias-farmakeytikoy-epaggelmatos-sthn-athhna

ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (μόνο για πρωτοεξεταζόμενους) ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 40, ΑΘΗΝΑ)

3. Όλοι οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να φέρνουν μαζί τους υποχρεωτικά μάσκα προσώπου και κατά την είσοδό τους στις εξετάσεις απλή βεβαίωση χειρόγραφη / δήλωση αρνητικού ελέγχου (self test) έως 24 ώρες πριν. Η δαπάνη για τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο βαρύνει τον εξεταζόμενο.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares