ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΙΑΤΟ HARVARD ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΟΥ FDA

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

ΠΑΣΙΑΚΟΥ ΝΕΦΕΛΗ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Το Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ διαμόρφωσε μια εναλλακτική πυραμίδα και ένα εναλλακτικό πιάτο, βασισμένο στις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Το Harvard παίρνει θέση για το τι είναι καλό και υγιή για το πιάτο μας.
Αρχικά γίνεται αναφορά στα Φρούτα και τα λαχανικά , στην ποικιλία αυτών και στο ότι πρέπει να καλύπτουν το 50% του πιάτου μας. Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Αποτελούν την ασπίδα της υγεία μας!
Στη συνέχεια μιλά για τους υδατάνθρακες και πώς να τους διαλέξουμε: τροφές ολικής αλέσεως, μείωση επεξεργασμένων δημητριακών όπως το ρύζι και το άσπρο ψωμί, γιατί το σώμα τα μετατρέπει σε σάκχαρο στο αίμα. Δίνει έμφαση λοιπόν στην ποιότητα των κατάλληλών υδατανθράκων.
Έπειτα αναφέρεται στο πόση πρωτεΐνη και τι πηγές πρωτεΐνης πρέπει να καταναλώνουμε. Επιλέγουμε τις εξής πηγές ψάρια, πουλερικά, ξηρούς καρπούς(υγιεινά θρεπτικά συστατικά), και περιορίζουμε το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα γιατί προκαλούν καρδιαγγειακά, διαβήτη καρκίνο παχέος εντέρου καθώς και αύξηση βάρους.
Για τα γαλακτοκομικά συνιστά περιορισμό του γάλακτος και των γαλακτοκομικών σε 1-2 μερίδες ημερησίως γιατί η πρόσληψη τους προκαλεί κίνδυνο καρδιαγγειακών , προστάτη κ.α . Όπως επίσης και περιορισμό των τυροκομικών.
Αναφορά γίνεται και στο τι είδη λιπαρά χρειαζόμαστε. Τονίζοντας την ανάγκη για υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο . Γιατί τα υγιεινά λίπη μειώνουν τη χοληστερίνη κα τα καρδιαγγειακά. Επίσης συνιστάται το βούτυρο και η αποφυγή των trans λιπαρών(κακά λιπαρά).
Τέλος γίνεται αναφορά στη βασική πηγή ενυδάτωσης το νερό , και στην άσκηση.
Σε αντίθεση με το διατροφικό πιάτο του FDA
Το πιάτο αυτό είναι ένας πόρος USDA που προσφέρει διατροφικές συστάσεις. Συμβολίζεται με ένα πιάτο με τέσσερα τμήματα – φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και των πρωτεϊνών – με ένα συνημμένο ποτήρι γάλα. Παρατηρώντας το βλέπουμε ότι το μισό πιάτο αποτελείται από φρούτα και λαχανικά. ‘Η αλλιώς ότι τα λαχανικά που καταναλώνουμε πρέπει να είναι σε ίση ποσότητα με τα δημητριακά. Oι αναλογίες είναι: 30% δημητριακά, 30% λαχανικά, 20% φρούτα και 20% πρωτεΐνη.

Παράλληλα, το εικονίδιο συνοδεύεται από ορισμένες συμβουλές όπως : προτιμήσετε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, φροντίστε ώστε το μισά τουλάχιστον δημητριακά να είναι ολικής άλεσης, μην πίνετε αναψυκτικά κλπ.

Tο σχήμα θεωρείται απλό, κατανοητό και πρακτικό.
Οι διαφορές στα δύο διατροφικά πιάτα είναι :

  • Το πιάτο του Harvard είναι πιο λεπτομερής σε σχέση με του FDA ,σχετικά με το τι τρόφιμα πρέπει να φάμε, και ποια να αποφύγουμε.
  • Στο πιάτο του Harvard δίνεται επεξήγηση για ποιες πρωτεΐνες είναι υγιείς – πουλερικά, τα ψάρια, τα φασόλια και ξηρούς καρπούς
  • Τονίζει την ανάγκη για υγιεινά λίπη,(Harvard) όπως το ελαιόλαδο και canola έλαια και εξηγώντας ότι οι πατάτες δεν είναι μια υγιεινή επιλογή λαχανικών.
  • Το πιάτο του Harvard αντικαθιστά επίσης το γάλα με νερό το οποίο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας και συνιστά μόλις ένα ή δύο μερίδες την ημέρα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα.
  • Προτείνεται η κατανάλωση τσαγιού και καφέ με όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση της ζάχαρης γίνεται σε αντίθεση με το δεύτερο πιάτο.
  • Απαγορεύει κάθετα την κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών/ποτών καθώς αποτελούν άμεσο κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη.
  • Περιορίζεται επίσης (στο πρώτο) η χρήση των χυμών σε 1 ποτήρι το πολύ την ημέρα ακόμα και αν αυτοί προέρχονται από 100% φρούτα επειδή περιέχουν τόση ζάχαρη και θερμίδες όσες ένα ποτήρι αναψυκτικού.
  • Στροφή προς τους σύνθετους υδατάνθρακες: δηλαδή κατανάλωση καστανού ρυζιού αντί για λευκού, ζυμαρικών ολικής αλέσεως αντί λευκών, ψωμιού ολικής αλέσεως αντί λευκού
  • Τα φρούτα όλων των χρωμάτων και ειδικά τα λαχανικά, τα οποία μας προτρέπει να φάμε όσα μπορούμε περισσότερα είναι από τροφές που πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το μισό μας ημερήσιο πιάτο.
  • Και τέλος η άσκηση η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική όπου δεν γίνεται λόγος στο πιάτο του FDA.

ΠΗΓΕΣ:
http://www.european-fitness.com/blogs
http://blogs.usda.gov/

Πασιάκου Νεφέλη

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares