ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ Ε65: ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Την αρχή της ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου Ε65 σήμανε η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65, Τρίκαλα – Εγνατία στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Το βόρειο τμήμα του άξονα θα έχει μήκος 70,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμό 442 εκατ. ευρώ, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Καραμανλής η κατασκευή ξεκινάει μέσα στο 2021 και ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι τρία χρόνια, ενώ χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ε65 σχεδιάστηκε ως νέος αυτοκινητόδρομος 181 χιλιομέτρων, που ενώνει τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης (στο ύψος της Λαμίας) με την Εγνατία Οδό και ήταν ένας από πέντε αυτοκινητοδρόμους που δημοπρατήθηκαν με Σύμβαση Παραχώρησης το 2007.
Το βόρειο τμήμα του θα τον συμπληρώσει τον Ε65, καθώς μέχρι τώρα υπήρξε ουσιαστικά ένας «τυφλός» αυτοκινητόδρομος δεδομένου ότι σε πρώτη φάση και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είχε υλοποιηθεί το ενδιάμεσο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου (Ξυνιάδα – Τρίκαλα) μήκους 77,5 χλμ, το οποίο δόθηκε σε κυκλοφορία το 2017, ενώ υπό κατασκευή είναι το Νότιο τμήμα (Λαμία – Ξυνιάδα) μήκους 32,5 χλμ, το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2018. Εως τώρα η πρόοδος των εργασιών βρίσκεται στο 72% του έργου και μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα δοθούν σε κυκλοφορία τα πρώτα 14 χιλιόμετρα. Το κόστος του Νοτίου Τμήματος είναι 300 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η ολοκλήρωση του Ε65 αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις αποστάσεις των ταξιδιών. Ενδεικτικά η απόσταση Αθήνα – Μέτσοβο θα μειωθεί σε μόλις 4 ώρες και η μετάβαση στην Καστοριά και στην Κοζάνη θα είναι υπόθεση 4,5 ωρών. Περιοχές με σημαντικό τουριστικό ενδιαφέρον όπως τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα, τα Άγραφα, το Μέτσοβο και το Καρπενήσι είναι πια προσβάσιμες, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια.
Επίσης με τον αυτοκινητόδρομο Ε65 θα συνδέονται τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Βόλου, ενώ η χώρα αποκτά σύνδεση με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Το έργο θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη Δυτική Μακεδονία καθώς εκτιμάται ότι θα «σπάσει» την απομόνωσή ενόψει του εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης της περιοχής σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares