Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο “κομμάτι” των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και νέο τοπίο διαμορφώνεται για την εστίαση και τους χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης με την απόφαση για λειτουργία των κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης προχώρησαν στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε τη Δευτέρα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε οίκους ευγηρίας και υγειονομικούς
Υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού δημοσίων και ιδιωτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑμεΑ όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει το σύνολο του προσωπικού να έχει προβεί στην πρώτη δόση του εμβολίου και να ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών. Όποιος αρνείται ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο, θα απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός και όσων φιλοξενούνται στις συγκεκριμένες δομές.
Όσον αφορά στα πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των δομών θα είναι 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ επιφυλασσομένων τυχόν ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων. Υποχρεωτικός επίσης θα είναι ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού (υγειονομικού, διοικητικού και λοιπών) σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία κ.α.). Έως την 1η Σεπτεμβρίου όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση και να ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών.
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Συστήνονται δε, υγειονομικές Επιτροπές ανά υγειονομική Περιφέρεια που θα αξιολογούν αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό με βάση εκτίμηση λόγων υγείας κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει αυστηρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
Πώς θα λειτουργούν οι κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους
Για τους χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης έως τις 31 Αυγούστου επιτρέπεται μόνο η παρουσία καθήμενων πελατών, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι “το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθημένων, ξέρω ότι αυτό σε πάρα πολλούς φαίνεται παράλογο και δύσκολο, αλλά η πανδημία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο να παίξουμε με αυτό το ζήτημα. Θέλω να παρακαλέσω όλους τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο να είναι πολύ προσεκτικοί στην τήρηση αυτού του μέτρου. Υπενθυμίζω ότι τα περισσότερα συγκεντρωμένα κρούσματα κορονοϊού της περασμένης εβδομάδας ήταν σε χώρους που υπήρχε έντονος χορός και σωματική επαφή στη διάρκεια του χορού”.
“Από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγώς για εμβολιασμένους και θα μπορούν να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους. Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης, επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη 85% της συνολικής επιφάνειας με τους προβλεπόμενους όρους αποστάσεων και μέτρων προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης υπαίθρια και κλειστά λειτουργούν με τους κανόνες αποστάσεως που ισχύουν γενικά για την εστίαση” τόνισε ο υπουργός.
“Οι ιδιοκτήτες χώρων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι είτε μεικτοί. Ότι είναι υπαίθριο μπορεί να έχει μεικτή λειτουργία, ότι είναι κλειστό έχει υποχρεωτικά αμιγή λειτουργία” σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
“Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στο 80% του συνόλου. 5% από αυτή τη χωρητικότητα μπορούν να είναι ανήλικοι, οι οποίο θα έχουν κάνει τεστ. Το ανώτατο όριο είναι 25.000 θεατές για τα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά. Είναι “ταβάνι” το συγκεκριμένο όριο και μόνο για εμβολιασμένους” ανέφερε ο υπουργός.
“Στους αμιγείς χώρους οι ανήλικοι που είναι σε όριο ηλικίας κάτω από εκεί που έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για το εμβόλιο, με self test και δήλωση γονέα ότι έχει γίνει το self test” συμπλήρωσε.
Σε όλον τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν ενημέρωση αν οι υπάλληλοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Ένα από τα τρία σηματάκια που μπορούν να κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το gov.gr είναι αν όλο το προσωπικό είναι εμβολιασμένο ή όχι. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί ο καθένας μας να αποφασίζει και να κρίνει αν θέλει να εισέλθει σε έναν κλειστό χώρο ή όχι” υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
“Στην πρώτη παράβαση στα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ. το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας. Για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για επτά ημέρες. Σε περίπτωση που έχουμε υποτροπή με δεύτερη παράβαση όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες” σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Για την διαπίστωση της παράβασης θα είναι αρκετή και μια εικόνα από τα social media, όπου δημοσιεύονται βίντεο με παραβιάσεις των μέτρων, δήλωσε ο υπουργός. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι “όταν είχαμε κάνει πριν από δύο εβδομάδες τις ανακοινώσεις με τον κ. Γεραπετρίτη για τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης και είχαμε προτείνει τη λειτουργία μεικτών και αμιγών χώρων, τότε ο μέσος όρος κρουσμάτων πλησίαζε τα 500 ημερησίως, με πτωτικές τάσεις”. “Στο ενδιάμεσο η εικόνα της πανδημίας άλλαξε, τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται. Θέλω να πω σε όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό ότι είναι ζήτημα καίριο να μην δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος της πανδημίας στην Ελλάδα” πρόσθεσε.
Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή Covid-free. GR για τον έλεγχο των πιστοποιητικών
Για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το app για την εστίαση μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως είπε “παρουσιάζουμε σήμερα την εφαρμογή -κλειδί σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων”.
“Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στο gov.gr για κάθε κινητό τηλέφωνο, για κάθε τάμπλετ και ονομάζεται COVID -Free.GR. Ο καθένας μπορεί να την κατεβάσει είτε για κινητά adroid είτε για κινητά της Apple. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα gov.gr και εκεί θα αναρτηθούν και τα σήματα τα οποία ανέφερε και παρουσίασε ο κ. Γεωργιάδης εντός της ημέρας.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή επαληθεύει τόσο το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID όσο και το ελληνικό. Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό μπορεί να το κάνει και χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, εφόσον κάποιος το έχει κατεβάσει. Η εφαρμογή δεν κρατάει, δεν αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα ούτε και ιστορικό των επαληθεύσεων.
Τα επίπεδα της επαλήθευσης
Τα επίπεδα της επαλήθευσης είναι τρία:
Πράσινο: Εφόσον έχει κανείς εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από τον COVID κατά το τελευταίο εξάμηνο
Κίτρινο: Εφόσον υπάρχει πιστοποιητικό αρνητικού τεστ (rapid ή PCR).
Κόκκινο: Εφόσον είναι λάθος ή μη έγκυρο το πιστοποιητικό.
Η χρονική ισχύς είναι η εξής:
-Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό είναι 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης, ώστε να είναι πλήρης ο εμβολιασμός.
-Στη νόσηση είναι το εξάμηνο
-Σε ό,τι αφορά τα τεστ: για το μεν Rapid test είναι 48 ώρες από τη συλλογή του δείγματος, για το δε PCR test – είναι οι 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος.
“Προφανώς σε ό,τι αφορά τους αμιγείς χώρους που ανέφεραν οι δύο υπουργοί, αναφερόμαστε στο πράσινο δηλαδή στον εμβολιασμό ή τη νόσηση” τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι “η εφαρμογή είναι εξαιρετικά απλή αρκεί κανείς να την κατεβάσει. Με το που την ανοίγει αναφέρει τη σάρωση QR και αρκεί κανείς να περάσει το κινητό του πάνω από ένα πιστοποιητικό είτε σε χαρτί είτε σε ψηφιακή μορφή και να μπορέσει να έχει το αποτέλεσμα που θέλει”.