ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ – ΠΟΤΕ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τελευταία νέα

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης Χατζηδάκη που θα καθορίσει τον νέο κατώτατο μισθό βρίσκονται εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς και δικαιούχοι επιδομάτων που επηρεάζονται από το ύψος του, όπως είναι το επίδομα ανεργίας, μητρότητας και άλλα. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ρίξει σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr, στο τραπέζι της συζήτησης τα χαρτιά τους και μέσω των σχετικών εκθέσεων που έχουν καταρτίσει εκφράζουν τις θέσεις τους για το θέμα που απασχολεί σχεδόν το 34% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Για το 2021, η πρόταση της ΓΣΕΕ είναι ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου μισθού βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ. Από την αντίπερα όχθη ο ΣΕΒ εμφανίζεται αντίθετος με την οποιαδήποτε αύξηση φέτος, ενώ δίνει έμφαση στην ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους.

Στη διάσωση των επιχειρήσεων ρίχνει το βάρος η ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον προέχει η διατήρηση των θέσεων εργασίας. «Ως εκ τούτου οποιαδήποτε μεταβολή που αυξάνει το κόστος λειτουργίας μπορεί να αποβεί καθοριστική τόσο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όσο και για την διατήρηση των θέσεων εργασίας» λέει χαρακτηριστικά η συνομοσπονδία.

Πλήγμα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων χαρακτηρίζει η ΕΣΕΕ ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου. Τονίζει ότι μια τέτοια συζήτηση είναι εκτός πραγματικότητας, λόγω του ρευστού και γεμάτου προκλήσεις οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Για αναπροσαρμογή του μισθού, αλλά από το 2020, κάνει λόγο ο ΣΕΤΕ. Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει τη διατήρησή του στα σημερινά επίπεδα για φέτος, ενώ όπως αναφέρει στο υπόμνημά του προς την Επιτροπή, «οι καλές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας το 2021 και ακόμη περισσότερο το 2022 δικαιολογούν απολύτως την πολιτική της διατήρησης του κατώτατου μισθού κατά το τρέχον έτος στα σημερινά επίπεδα».

πηγη: enikonomia.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares