ΣΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Στο 2ο επίπεδο ανέβηκαν από την Πέμπτη 15 Ιουλίου και οι Νομοί Πρέβεζας και Θεσπρωτίας ενώ ο Νομός Ιωαννίνων πέρασε στο επίπεδο 3, στο πορτοκαλί του επιδημιολογικού χάρτη. Ο μοναδικός Νομός στην Ήπειρο που παραμένει στο επίπεδο 1 και το πράσινο χρώμα είναι ο Άρτας.
Στην καθημερινότητα των πολιτών δεν επέρχονται κάποιες αλλαγές. Στο νομό Ιωαννίνων όμως ενεργοποιείται ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αυξηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, να πραγματοποιείται εντατική και επιτόπια ιχνηλάτηση.
Ο κ. Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της πέμπτης 15 Ιουλίου για την πορεία της πανδημίας ανέφερε, «Η αύξηση του ιικού φορτίου, που φαίνεται από την αύξηση των ενεργών κρουσμάτων καθώς έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα, δείχνει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, σε απόλυτη επιφυλακή. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες, να υποβαλλόμαστε συχνά σε διαγνωστικό έλεγχο και να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας -όσοι δεν το έχουμε κάνει ήδη- κλείνοντας το δικό μας ραντεβού «Ελευθερίας».
Μπορεί να άλλαξε προς το καλύτερο η ζωή όλων μας, μετά το τέλος της πολύμηνης καραντίνας, ωστόσο, η «δυναμική» – έως και τρομακτική – παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική), που αύξησε τα κρούσματα κατακόρυφα, αλλά και η χαλάρωση των πολιτών, η οποία, εν μέρει, οφείλεται και στις παλινωδίες των αρμοδίων, ως προς τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους για παράδειγμα, επανέφερε άλλου είδους περιοριστικά μέτρα, τα οποία, μάλιστα, είναι και δαπανηρά, ειδικά για τους ανεμβολίαστους.
ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 1Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ECDC
Μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του Covid-19 προβλέπει ότι θα σημειωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις ασθένειες.
Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκτιμάει ότι μέχρι την 1η Αυγούστου θα καταγραφούν σχεδόν πενταπλάσια νέα κρούσματα σε σύγκριση με το επίπεδο της περασμένης εβδομάδας.
Αυτή τη στιγμή η τάση είναι ανοδική στα δύο τρίτα των 30 χωρών, τις οποίες παρακολουθεί το ECDC, «και στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, οι πιο μεγάλες αυξήσεις των κρουσμάτων και τα υψηλότερα επίπεδα μολύνσεων αφορούν τις ηλικίες 15-24 ετών, ενώ οι αυξήσεις είναι περιορισμένες μεταξύ των άνω των 65 ετών».
ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ
Με νέο καθεστώς λειτουργούν από σήμερα εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης, ενώ, όπως έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων.
Εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν ως εξής:
– Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.
– Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (covid free) στο 85% της χωρητικότητάς τους.
– Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.
– Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης.
– Οι ανήλικοι μπορούν να εισέρχονται στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους.
ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ.
Σε δεύτερη παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή 15 ημερών.
Σε τρίτη παράβαση αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες.
ΣΥΓΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Σε δύσκολη θέση φαίνεται να βρίσκονται, για μία ακόμη φορά, οι επαγγελματίες της εστίασης, μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων για λειτουργία των επιχειρήσεων με κλειστούς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους πελάτες, προσφέροντας υπηρεσίες μόνο σε καθήμενους και λειτουργώντας στο 85% της χωρητικότητάς τους.
Σε όλο όμως τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares