Του Δημήτρη Ζώη (μέλος του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού ΚΙΝ.ΑΛ.)
Μια συλλογή από φωτογραφίες, όπως αυτή στην αρχή, του Αντώνη Παπαλάμπρου και του Θωμά Τρίγγου θυμίζουν την εποχή του «μεγάλου Ξενιτεμού» των Ηπειρωτών. Την εγκατάλειψη κι ερήμωση των χωριών της Ηπείρου που η φτώχεια τους οδήγησε να γνωρίσουν (κι) άλλες πατρίδες. Είναι φωτογραφίες ,κυρίως από χωριά της ακριτικής Ηπείρου, που τα «βουβά» κι έρημα σπίτια που απεικονίζονται «αγγίζουν» κάθε Ηπειρώτη του εξωτερικού!… Ελπίζω οι δυο αξιόλογοι Ηπειρώτες φωτογράφοι να μπορέσουν να καταφέρουν να εκδώσουν λεύκωμα που θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος αυτής της συλλογής τους. Μιας συλλογής που θα θυμίζει την Ιστορία της Ηπειρωτικής Μετανάστευσης, «τις ρίζες» των όπου γης Ηπειρωτών και την ερήμωση που ζει ο Τόπος καταγωγής τους !…
Σήμερα, όμως, μπορεί να «αγγίζουν» τους Απόδημους Ηπειρώτες αυτές οι φωτογραφίες του φίλου Θωμά Τρίγγου από το Γηρομέρι και του Αντώνη Παπαλάμπρου, μα η Ιστορία της Μετανάστευσης των Ηπειρωτών δείχνει πως «η λαχτάρα της επιστροφής», δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα αυτής της Ιστορίας. Ελάχιστα γνωρίζουμε για τη νεότερη γενιά και είναι βέβαιο πως χρήζει επικαιροποίηση η λάθος άποψη που επικρατεί για πολλούς Ηπειρώτες του εξωτερικού. Γι΄αυτούς που επιδιώκουν μια «στενή σχέση» με τον Τόπο καταγωγής τους. Και δημιουργία «γεφυρών επικοινωνίας»!…
Ο Χρυσόστομος Δήμου με καταγωγή από τον Παραπόταμο Θεσπρωτίας, προεδρεύει από το 2008 του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού. Από το 2003-2009 διετέλεσε Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσμονδίας Ευρώπης. Οικονομολόγος, ανώτατο στέλεχος, Πρόεδρος των Περιφερειών Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και μέλος της παγκόσμιας διοίκησης πολυεθνικού βιομηχανικού ομίλου. Είναι επίσης μέλος Διοικητικών Συμβουλίων σε επιμελητήρια & συνδέσμους επιχειρηματικότητας στις ΗΠΑ. Είναι πτυχιούχος Διοίκησης & Πολιτικών Επιστημών, με Μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), Ευρωπαϊκή Οικονομία (ΜΑ) και Επιχειρησιακή Έρευνα. Κατέχει επίσης Διπλώματα Ηγεσίας από το Harvard, MIT, Wharton, Columbia και Yale.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού (Π.Σ.Η.Ε.), οι απανταχού Ηπειρώτες κι Ηπειρωτικής καταγωγής Έλληνες που υπολογίζονται σχεδόν 1 εκ., για 5η χρονιά δημιουργούν «γέφυρες επικοινωνίας» με την Ήπειρο. Φέτος 24 – 25.7.21 υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής και με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Ηπείρου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε με έδρα τα Γιάννενα, διαδικτυακά , με συμμετοχή Ηπειρωτών από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και την Ασία.
Σκοπός του Συνεδρίου ήταν αφενός η διατήρηση των δεσμών μεταξύ των Ηπειρωτών του εξωτερικού με τον Τόπο καταγωγής τους, αφετέρου η ανάδειξη της δυναμικής και προοπτικής της Ηπείρου σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισαν ο (Ηπειρώτης) Πρόεδρος της Βουλής κ.Τασούλας , ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ.Καχριμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ.Χρυσουλάκης .
Ακολούθησαν δυο θέματα για την «νεοφυή» επιχειρηματικότητα και για την Ήπειρο της ψηφιακής εποχής. Από τον κ. Χρήστο Δήμα, Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, που τοποθετήθηκε σχετικά με την νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσα από την πρωτοβουλία Elevate Greece. Ενώ οι κ. Philipp Deutscher, Γενικός Διευθυντής της TeamViewer Greece, κ. Αθανάσιος Ναυρόζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Natech και ο κ. Τάσος Κούτλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Akros Food Limited τοποθετήθηκαν για την Ήπειρο της ψηφιακής εποχής. Για τον ρόλο του Πανεπιστημίου στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, τοποθετήθηκαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Γκωλέτσης και κ. Χριστόφορος Νίκου.
Ο κ. Ηλίας Ηλιάδης, Διευθυντής Προσέλκυσης & Υποστήριξης Επενδύσεων, Enterprise Greece, μίλησε για την ελληνική επενδυτική πρόταση κάνοντας αναφορά στην περίπτωση της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στη συνέχεια, ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρία, που νομίζω τόσο το ΠΣΗΕ όσο και η Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου, πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους. Στην ενότητα αυτής της συνεδρίας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα γλωσσομάθειας και σύνδεσης της απόδημης νεολαίας με την Ήπειρο. Ομιλητές ήταν ο κ. Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας καθώς και ο κ. Αλμπάνης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παρουσιάστηκαν δύο καλές πρακτικές ατόμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα γλωσσομάθειας κατά το παρελθόν και επισήμαναν το πόσο καλές εντυπώσεις αποκόμισαν από την συμμετοχή τους και πόσο τους βοήθησε να κρατήσουν τους δεσμούς τους με την περιοχή.
Στο πρόγραμμα γλωσσομάθειας και πολιτισμού που αναφέρεται στους Ηπειρωτικής καταγωγής Νέων καλούνται και στη Θεσπρωτία με τους τόσους πολλούς Απόδημους, ειδικά οι αρμόδιοι στην Αντιπεριφέρεια Θεσπρωτίας ,στους 3 δήμους και συλλόγους να εμπλουτίσουν τις σκέψεις και ιδέες του ΠΣΗΕ των προγραμμάτων γλωσσομάθειας και πολιτισμού…
Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου (24.7.21) ολοκληρώθηκαν με την βράβευση προσωπικοτήτων που διακρίνονται για το έργο τους σε διάφορους τομείς. Βραβεύτηκαν: – Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας για την προσφορά του στην πολιτική. Κατά την παραλαβή του βραβείου έδωσε τα εύσημα στο ΠΣΗΕ για την πετυχημένη και επίκαιρη θεματολογία του Συνεδρίου. – Ο κ. Γείτονας, Ιδρυτής των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, ο οποίος βραβεύτηκε για την προσφορά του στην παιδεία, εξέφρασε την θλίψη του για την απόφαση να κλείσει η Σχολή Βελλάς, στην οποία μαθήτευσε και ο ίδιος. – Οι ιδρυτές της Βιομηχανίας ΒΙΚΟΣ και – Ο πατέρας Αντώνιος, ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου για την κοινωνική του προσφορά.
Την Κυριακή 25 Ιουλίου οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν αποκλειστικά με την συμμετοχή των μελών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών του Εξωτερικού.
Πηγές: pbnews, ertnews, ΠΣΗΕ