Ποσό που ξεπερνάει τα 270 εκατ. ευρώ ζήτησαν για να ενισχυθούν σχεδόν 30.000 επαγγελματίες της εστίασης και άλλα 20 εκατ. θα «μοιραστούν» αυτοπασχολούμενοι δικηγόροι: Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων που είχε να κάνει με την ενίσχυση των συγκεκριμένων δύο κλάδων τελείωσε, όμως κάποιοι εξ΄αυτών θα έχουν και μια «δεύτερη ευκαιρία» να διεκδικήσουν τις επιχορηγήσεις που τους αναλογούν. Συνεχίζουν πάντως να «τρέχουν» οι προθεσμίες για ενισχύσεις άλλων κλάδων με ποσά που αγγίζουν και τα 400.000 ευρώ!
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Περισσότερες από 29.000 επιχειρήσεις εστίασης υπέβαλαν αίτηση για να εξασφαλίσουν επιχορηγήσεις για τα «πρώτα τους έξοδα» με τα ποσά που αιτήθηκαν να ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν ενταχθεί 9.884 επιχειρήσεις στο πρόγραμμα ενώ έχουν εκταμιευθεί περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι υποβολές και για τη Δράση «Επιχορήγηση Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων», μέσω της οποίας αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι θα ενισχυθούν με έως 2.000 ευρώ για την απόκτηση ψηφιακού εξοπλισμού και θα «μοιραστούν» 20 εκατ. ευρώ.
Οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν στις δύο ανωτέρω Δράσεις, δύνανται μετά την έκδοση της σχετικής απορριπτικής απόφασης να υποβάλουν νέα αίτηση χρηματοδότησης έως και την Πέμπτη 30/09/2021 και ώρα 15:00.
Η δυνατότητα αυτή, προσφέρει μια επιπλέον ευκαιρία σε πολλές ακόμα επιχειρήσεις να ενταχθούν στις δύο Δράσεις και να επωφεληθούν από αυτές. Με άλλα λόγια, όσοι υπέβαλαν αίτηση εντός των χρονικών ορίων και η αίτησή τους έχει απορριφθεί θα έχουν και μια «δεύτερη ευκαιρία».
Τι χρήματα «μοιράζονται» στην εστίαση
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης για τους επαγγελματίες της εστίασης είναι τα 100.000 ευρώ, και διαμορφώνεται στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019. Τα χρήματα αυτά είναι μη επιστρεπτέα και ακατάσχετα. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis
Τα ποσά που θα έχουν μια «δεύτερη ευκαιρία» να διεκδικήσουν αυτοπασχολούμενοι δικηγόροι κυμαίνονται από 500 και φτάνουν έως 2.000 ευρώ και προορίζονται για δαπάνες ψηφιακού εκσυγχρονισμού ανάλογα με τα έσοδα του 2019. Οι ωφελούμενοι οι οποίοι έκαναν έναρξη εντός του 2020 δύναται να αιτηθούν και να λάβουν ως ανώτερο όριο επιχορήγησης ποσό 1.500 ευρώ. Η αίτηση χρηματοδότησης και σε αυτή την περίπτωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis με την ένδειξη: «Επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων».
PHGH:enikonomia.gr