ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΑ «ΜΠΙΛΙΕΤΑ»

ΓΕΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τελευταία νέα

Παράθυρο παράτασης ενός μήνα ανοίγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την αποπληρωμή της πρώτης δόσης, που συμπίπτει με την καταβολή φόρου εισοδήματος
Μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθεί στο Taxisnet ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη, έως τις 29 Οκτωβρίου, χωρίς την επιβολή προστίμων, αντί της πληρωμής της πρώτης από έξι μηνιαίες δόσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπει το ισχύον καθεστώς.

Η αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα συνδέεται με το γεγονός ότι την ίδια ημερομηνία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν μαζεμένες τις τρεις πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, αυτές δηλαδή που ισχύουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ δεν υπάρχουν μεταβολές στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων που εφαρμόστηκαν το 2020.

Επιβάρυνση για 1,7 εκατ. φορολογούμενους

Αν δεν αλλάξει κάτι, ο Σεπτέμβριος θα είναι ιδιαιτέρως «βαρύς», καθώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τρεις δόσεις από τον φόρο εισοδήματος και μία από τον ΕΝΦΙΑ, γεγονός που αναμφίβολα θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού.

Από κει και πέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 31,2% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, για 1.670.208 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,36 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 815 ευρώ.

Την ίδια ώρα, το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.352.495 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.763.438 είναι μηδενικά.

Επίσης, για το 17,17% των φορολογουμένων ή 918.849 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 237 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.avgi.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares