13 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ | ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΟΥΡΑΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Όσοι ασχολούνται με τον εμβολιασμό, δεν είναι ούτε μέλη ενός παγκόσμιου πειράματος, ούτε εκεί για να πλουτίσουν από τα εμβόλια. Είναι επιστήμονες που αφουγκραζονται το πρωτόγνωρο υγειονομικό πρόβλημα που έχει προκύψει, και αγωνίζονται εδώ και αρκετούς μήνες με όποιον τρόπο μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπισή του. Τα εργαλεία τα έχουμε. Η επιτυχία όμως ή οχι του εγχειρήματος, είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, και σε αυτό είμαστε υπεύθυνοι όλοι!

1. Με προστατεύει το εμβόλιο ώστε να μην κολλήσω covid-19;
– Όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν έχουν αρκετά καλή κάλυψη έναντι του ιού. Ο ιός ωστόσο έχει τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται, και βλέπουμε ότι ορισμένες μεταλλάξεις μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες. Το θετικό είναι ότι τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν και τις μεταλλάξεις σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα εμβόλια όμως δεν είναι πανάκεια. Μπορείτε ακόμα να κολλήσετε όντας πλήρως εμβολιασμενοι, αν και οι πιθανότητες είναι αρκετά μειωμένες, οπότε η τήρηση των μέτρων προστασίας είναι σημαντική.

2. Αν εμβολιαστώ μπορώ ακόμα να μεταδώσω τον ιό;
– Ναι. Ο εμβολιασμενος μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Βέβαια αυτό προϋποθέτει πρώτα ότι θα νοσήσει ο ίδιος πρώτα (βλεπε ερ.1). Ωστόσο ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος νοσήσει, οι μελέτες μας δείχνουν ότι το ποσοστό μετάδοσης είναι σαφώς μικρότερο από κάποιον ανεμβολιαστο.

3. Αφού και κολλάω και μεταδίδω γιατί να κάνω το εμβόλιο;
– Στην ιατρική δεν υπάρχει τίποτε απόλυτο και σχεδόν κανένα εμβόλιο δεν έχει 100% κάλυψη. Όταν ένας ανεμβολιαστος έλθει σε επαφή με τον ιό, ο οργανισμός του χρειάζεται περίπου 7 ημέρες να αναγνωρίσει τον ιό και να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό. Αυτή ακριβώς η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή νόσο. Αντίθετα τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τον ιό και δημιουργούν “μνήμη”, έτσι όταν κάποιος έλθει σε επαφή με τον ιό, η αντίδραση του ανοσοποιητικού είναι άμεση, προλαμβάνοντας στις περισσότερες περιπτώσεις τη σοβαρή νόσο.

4. Μπορούν οι εμβολιασμενοι να νοσήσουν σοβαρά;
– Η πιθανότητα αυτή είναι υπαρκτή, αλλά είναι πολύ μικρότερη από αυτή του ανεμβολιαστου πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας ότι αρκετοί από τους εμβολιασμενους μπορεί να είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με μειωμένη ανοσοποιηση ή με πολλαπλά προβληματα υγείας. Εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος που εμβολιαστηκαν κατά προτεραιότητα ορισμένες ευπαθείς ομάδες. Τα συγκριτικά στοιχεία που αφορούν σε νοσηλείες, σε διασωληνωσεις, ακόμα και σε θανάτους, δείχνουν μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε εμβολιασμενους και μη.

5. Είναι τα εμβόλια ασφαλή;
– Ναι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα εμβόλια έχουν κάποιες παρενέργειες, οι οποίες ωστόσο συγκρινόμενες με τα οφέλη από την προστασία, τα καθιστούν αρκετά ασφαλή.

6. Είναι τα εμβόλια για τον covid 19 πειραματικά;
-Οχι. Κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί, προκειμένου να λάβει έγκριση, έχει περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο, ο οποίος συνεχίζεται και μετά την αδειοδότηση.

7. Και με τα μονοκλωνικά αντισώματα τι γίνεται;
– Τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για ορισμένες άλλες παθήσεις. Τώρα δοκιμάζονται και για τον covid-19. Τα προβληματα είναι δύο. Πρώτον το υψηλό κόστος θεραπείας. Δεύτερο και σημαντικότερο, η δυσκολία παραγωγής μονοκλωνικων αντισωμάτων σε μεγάλες ποσότητες για να καλύψουν τη ζήτηση. Έτσι η θεραπεία αυτή περιορίζεται συνήθως στα πολύ σοβαρά περιστατικά

8. Έχω ένα παιδί χωρίς προβληματα υγείας. Να το εμβολιασω;
– Η ελληνική παιδιατρική εταιρεία, όπως και αντίστοιχοι επιστημονικοί οργανισμοί στο εξωτερικό, έχουν ήδη εισηγηθεί θετικά ως προς τα οφέλη του εμβολιασμού στα παιδιά. Το 25% των νέων κρουσμάτων στην Αμερική την προηγούμενη εβδομάδα ήταν παιδιά. Επομένως η αναχαίτιση του ιού, ξεκινάει από την προστασία εναντίον του ιού.

9. Είμαι έγκυος ή θέλω να μείνω έγκυος. Μπορώ να κάνω το εμβόλιο;
– Η απάντηση και στα δύο είναι ξεκάθαρα ναι. Το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, ενώ όσον αφορά την εγκυμοσύνη το εμβόλιο είναι ασφαλές για το έμβρυο, και μπορεί να προστατέψει μητέρα και έμβρυο από σοβαρές επιπλοκές covid-19.

10. Ναι αλλά τις μάσκες δε θα τις βγάλουμε;
– Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, πρέπει πρώτα να αναχαιτίσουμε επαρκώς τον ιό. Αυτό γίνεται τόσο με τον εμβολιασμό, όσο και με την τήρηση των μέτρων. Όσο πιο γρήγορα προχωρήσει ο εμβολιασμός, τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Για να γίνει αυτό, πρέπει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εμβολιαστεί, κι αυτό πρέπει να γίνει συμμετρικά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που εμβολιάζονται.

11. Ναι, αλλά πόσες δόσεις πρέπει να κάνω;
– Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που κυκλοφορούν έχουν μια ή δύο δόσεις. Η διάρκεια ανοσοποίησης που προκαλούν, είναι ακόμα αντικείμενο μελέτης. Είναι μια δυναμική κατάσταση, η οποία εξετάζεται καθημερινά. Για την ώρα η αναμνηστική δόση έχει προταθεί στη χώρα μας για άτομα που είναι ανοσοκατασταλμενα, δηλαδή για τους ανθρώπους εκείνους που δυνητικά έχουν τη μικρότερη απόκριση στον εμβολιασμό. Πιθανόν να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση. Η αναμνηστική δόση ωστόσο δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στην ιατρική. Αρκετά εμβόλια έχουν αναμνηστικές δόσεις. Το εμβόλιο της γρίπης είναι ετήσιο. Ενώ όταν κάποιος κοπεί συνήθως θα κάνουμε κι έναν αντιτετανικο όρο, παρόλο που μπορεί να έχει εμβολιαστεί για τον τέτανο. Το θετικό σενάριο είναι να αποκτήσει ο covid-19 περιοδικότητα όπως η γρίπη, ή το ακόμη καλύτερο να εξαφανιστεί εντελώς.

12. Κι όλοι αυτοί που είναι εναντίον των εμβολίων;
– Η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη δώσει την απάντησή της. Τόσο με τις μελέτες, όσο και με τον μαζικό εμβολιασμό ιατρών και άλλων επιστημόνων. Σαφώς υπάρχουν και αυτοί που είναι αντίθετοι, ωστόσο σε επιστημονικό επίπεδο, αυτοί αποτελούν αμελητέο δείγμα και τα επιχειρήματα τους έχουν καταρριφθεί πολλάκις. Είναι λογικό ένα νέο εμβόλιο να ξενίζει και να υπάρχουν ανησυχίες. Το ίδιο έχει γίνει στο παρελθόν και για άλλα εμβόλια, όπως της ευλογιάς, που έχει σώσει εκατομμύρια κόσμο. Ακόμα και για το πιο πρόσφατο παράδειγμα του εμβολίου έναντι του HPV που προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου. Η δυσπιστία ήταν τεράστια, αλλά η 10ετης μελέτη δείχνει 75% μειώση στα νέα περιστατικά καρκίνου. Ενημερωθείτε λοιπόν από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές και αποφασίστε με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση και όχι το προαίσθημα ή το Google. Οι επιστήμονες είναι για να ενημερώνουν. Κι η ευθύνη αυτή είναι μεγάλη.

13. Κι αν έχω αλλεργίες ή άλλα προβλήματα;
– Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Υπάρχουν γιατροί που μπορουν να σας δώσουν πληροφορίες και υπάρχουν επιλογές σε διαφορετικά εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να μην αποκλείετε τον εμβολιασμό, χωρίς πρώτα τη συμβουλή κάποιου ειδικού, γιατί αυτό θα μπορούσε να σας θέσει σε κίνδυνο.

πηγη:paramythia-online.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares