«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ» ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΩΝ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τελευταία νέα

Κοινωνικό μέρισμα εξετάζεται μεταξύ άλλων να διανεμηθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Με «κλειδί» το άλμα των ρυθμών ανάπτυξης η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανοίξει την «πόρτα» σε νέες παροχές.
Εκείνο που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι η οριστικοποίηση της τελικής πρόβλεψης για την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος φέτος. Ανάλογα με το ποια θα είναι τα στοιχεία και τον δημοσιονομικό χώρο που διαμορφώνουν θα καθοριστεί και το μέγεθος του νέου «πακέτου».
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τα νέα μέτρα θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό που υπολογίζεται πως θα κατατεθεί στην Βουλή στις 19 Νοέμβρη και ενώ θα έχει προηγηθεί το προσχέδιο την ερχόμενη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.

Ένα από τα «σενάρια» που κυκλοφορούν για το νέο «πακέτο» παροχών είναι εκείνο που αφορά στην διανομή «κοινωνικού μερίσματος», πάντα βεβαίως με τον «αστερίσκο» ότι θα υιοθετηθεί μόνο στην περίπτωση που η ανάπτυξη «κλειδώσει» στα επιθυμητά επίπεδα.

«Κοινωνικό μέρισμα» σε συνταξιούχους – υγειονομικούς
Στο τραπέζι έχει πέσει λοιπόν λόγω του κοινωνικού του χαρακτήρα, η απόδοση ενός μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά αλλά και στους υγειονομικούς οι οποίοι συνεχίζουν να υπερβάλουν εαυτούς λόγω της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους η αρχική σκέψη είναι να πάρουν αυτό το έκτακτο βοήθημα όσοι δεν έλαβαν αναδρομικά στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021. Δηλαδή πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι. Όλοι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά τους επόμενους μήνες.

Αν υιοθετηθεί το συγκεκριμένο μέτρο θα οριστεί μία βασική οικονομική ενίσχυση -τύπου κοινωνικού μερίσματος- (τύπου 500 ευρώ) και θα μοιραστεί αναλογικά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης του δικαιούχου.

Το δώρο στους υγειονομικούς θα δοθεί, επίσης, μέσα στον Δεκέμβριο. Αντίστοιχο δώρο έλαβε το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων το περασμένο Πάσχα, όταν βρισκόμασταν στην αρχή της πανδημίας.

Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχώρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα. Αυτή την φορά το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να δώσει τη βοήθεια ώς ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας.

Είναι άγνωστο όμως ποιες θα είναι οι αποφάσεις για τα σώματα ασφαλείας τα οποία επίσης επιβαρύνθηκαν περισσότερο με ελέγχους κατά την διάρκεια της πανδημίας. Αν δοθεί και σε αυτούς χρηματικό βοήθημα, το κονδύλι θα είναι αρκετά υψηλότερο.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους- συνταξιούχους
«Παράθυρο» ανοίγει και για την επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους: Η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει «παγωμένη» και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τις αυξήσεις που είδαν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στους μισθούς τους και συγκεκριμένα στα καθαρά χρήματα που παίρνουν στο χέρι θα συνεχίσουν να τις λαμβάνουν και του χρόνου.

Οι αυξήσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης παρακράτησης που γίνεται, λόγω της προσωρινής κατάργησης του φόρου.

Την ίδια ώρα όμως η ειδική εισφορά εφαρμόζεται κανονικά στα εισοδήματα τόσο των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και των συνταξιούχων: Αυτό συμβαίνει γιατί η προσωρινή της κατάργηση στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα «συνδέθηκε» με την πανδημία και τις οικονομικές της συνέπειες.

Υιοθετήθηκε λοιπόν ως ένα μέτρο στήριξης στους ιδιωτικούς υπαλλήλους οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στις αναταράξεις που προκαλούνται στην οικονομία και εκτεθειμένοι σε μειώσεις μισθών και σε αναστολές εργασίας, όταν τέτοιο κίνδυνο δεν αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι του Κράτους και φυσικά οι συνταξιούχοι. Εντούτοις με φόντο την πιθανότητα να καταγραφούν αρκετά υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης από τους αναμενόμενους στο τραπέζι είναι και το σενάριο της επέκτασης από τη νέα χρονιά κιόλας της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και για δημόσιους υπαλλήλους και για συνταξιούχους.

«Σβήνει» και το μνημονιακό Τέλος Επιτηδεύματος
Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν για το νέο πακέτο παροχών το οποίο θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό αφορά στο Τέλος Επιτηδεύματος που βαρύνει τους επαγγελματίες: Πάντα με την προϋπόθεση ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να κλείσει σε επίπεδα που θα .. ξεπερνούν τις προσδοκίες, επί τάπητος είναι το ενδεχόμενο να καταργηθεί.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μνημονιακό «χαράτσι» που η υποχρέωση καταβολής του ισχύει ανεξαρτήτως του εάν οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, καταγράφουν κέρδη ή ζημιές.

Μία από τις σκέψεις λοιπόν είναι να καταργηθεί από τη νέα χρονιά ή τουλάχιστον –σε πρώτη φάση- εναλλακτικά εξετάζεται και το σενάριο κλιμακωτών εκπτώσεων, επί του Τέλους Επιτηδεύματος.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares