ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2ΕΤΙΑ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Στην επιτάχυνση της υλοποίησης δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπερσύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Λάρισας και της Αλεξανδρούπολης καθώς και σε διάφορες ρυθμίσεις κοινωνικού χαρακτήρα για τη διαχείριση της πανδημίας και την προώθηση του εμβολιασμού αναφέρθηκε ο Βασίλης Γιόγιακας στη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας υπογράμμισε την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ την τελευταία 2ετία, εστιάζοντας στη Θεσπρωτία όπου το διάστημα αυτό καλύφθηκαν 15 μόνιμες θέσεις γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες, δεκάδες θέσεις επικουρικού προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων, στελεχώθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών ενώ έχει εγκριθεί η δημιουργία μονάδας ψυχικής υγείας για ενηλίκους. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από τις συζητήσεις – τη σημερινή και των προηγούμενων ημερών – φαίνεται ότι δεν υπάρχουν σοβαρές, επί της ουσίας αντιρρήσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Και επειδή ακριβώς το νομοσχέδιο αυτό δεν προσφέρεται για αντιπολιτευτικές «κορώνες», η συζήτηση επεκτάθηκε σε γενικότερα θέματα του συστήματος Υγείας, όπως οι ανάγκες σε προσωπικό.

Ανάγκες υπάρχουν, πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν.

Μολαταύτα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχει γίνει και βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική προσπάθεια για να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ:

Πάνω από 4.000 θέσεις μονίμων και επικουρικών γιατρών έχουν καλυφθεί τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν ανακοινωθεί δύο προκηρύξεις για 4.000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 910 για λοιπό προσωπικό.

Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε την ανανέωση 4.000 συμβασιούχων μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία διετία στη Θεσπρωτία καλύφθηκαν 15 μόνιμες θέσεις γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες καθώς και δεκάδες θέσεις επικουρικού προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων.

Στελεχώθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών – άρτια εξοπλισμένης στα πρότυπα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας -, δημιουργείται σταθμός του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ενώ έχει εγκριθεί η δημιουργία μονάδας ψυχικής υγείας για ενηλίκους με το νέο ΕΣΠΑ.

Και, όπως είπε και ο κύριος Υπουργός και επαναλαμβάνω με τη σειρά μου σε κάθε ευκαιρία, είναι μια προσπάθεια που συνεχίζεται.

Ένα σημαντικό μέρος της ενίσχυσης, τόσο σε ανθρώπους όσο σε εξοπλισμό και υποδομές ήρθε για να μείνει.

Αυτό ισχύει για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την προμήθεια και εγκατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού PET/CT στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Λάρισας και της Αλεξανδρούπολης.

Μαζί με τη διαμόρφωση των υπολοίπων κτιριακών και άλλων υποδομών, αναβαθμίζονται 4 μεγάλα νοσοκομεία που εξυπηρετούν τους πολίτες της ευρύτερης περιφέρειάς τους και όχι μόνο, όπως συμβαίνει με την Ήπειρο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Το ότι ο προμηθευτής θα αναλάβει να ολοκληρώσει τις μελέτες, την κατασκευή των χώρων και την εγκατάσταση των μηχανημάτων υπό το συντονισμό της «Κτιριακές Υποδομές» είναι μια κίνηση πραγματισμού, με σκοπό την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου.

Ας μη χάνουμε, λοιπόν το δάσος κοιτάζοντας το δέντρο…

Σχετικά με την παράταση της ισχύος διαφόρων ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και επειδή λέχθηκαν διάφορα για την περιορισμένη διάρκεια των παρατάσεων:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι έκτακτα μέτρα για τη διαχείριση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης!

Και επειδή αυτή η κατάσταση εξελίσσεται και αλλάζει συνεχώς, είναι λογικό οι ρυθμίσεις αυτές να μπορούν να αναπροσαρμόζονται και να αναθεωρούνται!

Δεν είναι έλλειψη προβλεπτικότητας, είναι ευελιξία!

Η ουσία είναι ότι όλοι συμφωνούμε για την ανάγκη των παρατάσεων, και μάλιστα ρυθμίσεων που αγκαλιάζουν εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη:

θα αναφέρω, ενδεικτικά, την παράταση της υγειονομικής κάλυψης ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που χρήζουν νοσηλείας ανεξαρτήτως ασθένειας, την έκδοση μηνιαίων ή επαναλαμβανόμενων συνταγών χρονίως πασχόντων και την αποστολή στο σπίτι φαρμάκων που έχουν ανάγκη ασθενείς και ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται σε περιορισμό.

Αναγκαία είναι επίσης η τροπολογία που έφερε ο κύριος Υπουργός με την οποία παρατείνονται για 6 μήνες, ως το τέλος Μαρτίου του 2022, οι συμβάσεις όλου του επικουρικού προσωπικού που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου.
Η προσφορά όλων όσοι εργάζονται στο ΕΣΥ επί θητεία είναι πολύτιμη.

Από τη άλλη όμως, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πρέπει να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους νόμους, και αυτό σημαίνει διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.

Είναι, επομένως, άδικο πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, να καλλιεργούμε λάθος προσδοκίες…

Σε ό,τι αφορά, τώρα, το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου:

Με την ένταξη κοινωνικών υπηρεσιών, πέρα από τα ΚΕΠ για τη χορήγηση Προσωρινού ΑΜΚΑ ή ψηφιακού πιστοποιητικού covid-19 σε ειδικές κατηγορίες δικαιούχων αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα που είχαμε επισημάνει από το ξεκίνημα του εμβολιαστικού προγράμματος, κυρίως σε περιπτώσεις Ελλήνων ομογενών οι οποίοι επιθυμούσαν να εμβολιαστούν στη χώρα μας.

Θετική και με προφανή σκοπό είναι η δυνατότητα που δίνεται σε οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών καθώς και στα Δημοτικά Ιατρεία να διενεργούν εμβολιασμούς.

Επισημαίνω με τη σειρά μου δύο σημεία που αναφέρθηκαν από φορείς κατά την ακρόαση:

το ένα είναι η ταυτοποίηση της ιατρικής ειδικότητας αυτών που είναι υπεύθυνοι για τον εμβολιασμό από τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους.

Και το άλλο, η ενημερωτική καμπάνια προς ειδικές ομάδες πληθυσμού, κυρίως προς συνανθρώπους μας που δεν έχουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, ότι μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς την απειλή της εφαρμογής κάποιου αναγκαστικού μέτρου απέλασης ή απομάκρυνσης.

Όπως είπα και στην αρχή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο προσφέρθηκε μεταξύ άλλων για κριτική στο Πρόγραμμα «Ελευθερία».

Οφείλουμε ωστόσο να είμαστε ξεκάθαροι και να μη μπερδεύουμε τα πράγματα:

Επιχειρησιακά, δηλαδή οργανωτικά και διοικητικά, το πρόγραμμα είναι υποδειγματικό – ίσως σε βαθμό πρωτόγνωρο για τα ελληνικά μέτρα – και αυτό αναγνωρίστηκε διεθνώς.

Υπάρχουν περιθώρια να εμβολιαστούν περισσότεροι συμπολίτες μας;

Σαφώς και υπάρχουν, και γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια γι’ αυτό, με διάφορους τρόπους.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από κεντρικά σχεδιασμένες καμπάνιες.

Οι πολίτες σήμερα αντλούν πληροφόρηση και διαμορφώνουν άποψη από πολλές πηγές.

Το συμπαγές, καθαρό μήνυμα που αναζητούμε είναι ευθύνη πολλών και διαφορετικών παραγόντων.

Και ασφαλώς σε αυτό δεν βοηθούν όσοι νομίζουν ότι κάνουν αντιπολίτευση τροφοδοτώντας τον σκεπτικισμό για τα εμβόλια ή ιδεολογικοποιώντας μια ιατρική πράξη, όπως ο εμβολιασμός.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares