ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Με τιμή 1,14 ευρώ το λίτρο θα έβγαινε στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η τιμή του θα ήταν αυξημένη 42,5% σε σχέση με πέρυσι.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την 15η Οκτωβρίου οπότε και θα ξεκινήσει η διάθεσή του με το κόστος του να συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις: Υπό την πίεση του ράλι τιμών στις διεθνείς αγορές η κυβέρνηση πάει από ανατροπή σε… ανατροπή όσον αφορά στις τελικές της αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έτσι βάσει των τελευταίων πληροφοριών, τα νοικοκυριά θα ενισχυθούν για να αντιμετωπίσουν την εκρηκτική άνοδο στα ενεργειακά κόστη, με ταυτόχρονη αύξηση τόσο του ποσού του επιδόματος όσο και με διεύρυνση των δικαιούχων: Άλλωστε, η «τέλεια καταιγίδα» ανατιμήσεων είναι έτοιμη να ξεσπάσει πάνω από εκατομμύρια νοικοκυριά σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι σφοδρές αναταράξεις στις τιμές χονδρικής σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο -κάτι που συμπαρασύρει και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος- σε συνδυασμό με τα προβλήματα τροφοδοσίας πρώτων υλών από την Ασία λόγω της πανδημίας, διαμορφώνει ένα εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας που θα πλήξει κάθε οικογένεια.

Επί της ουσίας αναπροσαρμόζονται τα εισοδηματικά κριτήρια με τέτοιο τρόπο που να καθιστούν δικαιούχους του επιδόματος, άγαμους με μεικτές αποδοχές έως και 1.250 ευρώ τον μήνα και ζευγάρια με μηνιαίο μεικτό μισθό μέχρι 2.000 ευρώ.

Χωρίς βεβαίως ακόμη να έχουν «κλειδώσει» τα νέα όρια μεθοδεύεται και μια γενναία αύξηση της προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο τέκνο, από τα 2.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 3.000 ή και ακόμη στα 4.000 ευρώ!

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός των ημερών και σίγουρα πριν τις 15 Οκτωβρίου οπότε κάνει πρεμιέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ειδικό φόρο.

Και φέτος θα επιδοτείται η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, αλλά και καυσόξυλων σε ορεινές περιοχές.

Γιατί λαμβάνουν ελάχιστοι το ανώτατο επίδομα θέρμανσης

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως την περασμένη χρονιά όταν και υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το νέο σύστημα χορήγησης επιδόματος θέρμανσης που λογικά θα εφαρμοστεί και φέτος (με μόνες αλλαγές το ποσό και τα εισοδηματικά όρια όπως προαναφέρθηκε) το να λάβει κάποιος το ανώτατο ποσό της επιχορήγησης ήταν … σχεδόν απίθανο: Δικαιούχοι του ανώτατου ποσού ήταν μόνον κάτοικοι σε συγκεκριμένο ορεινό χωριό και εκείνοι εάν είχαν… 8 παιδιά!! Με μια προσαύξηση λόγω των προστατευόμενων τέκνων που φτάνει το 80%! Με άλλα λόγια, το ανώτατο ποσό επιδόματος θέρμανσης, ελάχιστες πολύτεκνες οικογένειες που ζούσαν σε ορεινά χωριά το έλαβαν.

πηγη: enikonomia.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares