6 ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΟΓΙΑΚΑ

Έξι πρόεδροι της κοινότητας του κάμπο Φιλιατών ζητούν άμεση παρέμβαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Κυβερνητικό Βουλευτή του Νομού Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, ο οποίος είναι και ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στο θέμα εφόσων… Κυβερνητικός.
Επίσης ζητούν από όλους τους τοπικούς φορείς να συνδράμουν ώστε να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα για τις ζημιές της ανθοφορίας που παρουσιάστηκαν τη φετινή χρονιά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο που είχε ως αποτέλεσμα τη συνολική καταστροφή της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Γιατί όπως είναι γνωστό είναι το μόνο εισόδημά τους για να επιβιώσουν οι αγρότες του κάμπου Φιλιατών. Ήδη πέρσι δέχτηκαν πλήγμα λόγων των οικονομικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας με περιορισμούς εξαγωγών, κλείσιμο τελωνείων κτλ. Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα ήρθε να προστεθεί και η μείωση της παραγωγής τους λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων την άνοιξη. Οι κλάδοι της αγροτικής παραγωγής εκφράζουν την απόγνωση τους και ζητούν μέτρα στήριξης.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΟΙΝ.:
1. ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ
2. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ
3. ΑΝΤΙΠΕΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
4. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
5. ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
6. ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Στην ευρύτερη περιοχή μας κυριαρχούν οι καλλιέργειες Κλημεντίνης, Ναβαλίνας, Νόβα, Ορτανίκ και Βαλέντσια.
Θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε φέτος το έτος 2021 στην ανθοφορία και την καρπόδεση των καλλιεργειών αυτών.
Λόγω του ήπιου χειμώνα και των αυξημένων θερμοκρασιών, τα δέντρα άνθισαν από Μάρτιο έως τις αρχές Απριλίου και αυτό το φαινόμενο σε συνδυασμό με δύο τρεις όψιμους παγετούς τέλος Μαρτίου και αρχές Απριλίου, είχε σαν αποτέλεσμα την συνολική καταστροφή της ανθοφορίας, αλλά και γενικότερα της καρπόδεσης.
Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας την άνοιξη, ο παγετός και η ξηρασία μετέπειτα έχουν δημιουργήσει σοβαρά θέματα στα δέντρα.
Επισημάναμε με προγενέστερες αποφάσεις το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, που δημιούργησαν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (πανδημία, περιορισμός εξαγωγών, κλείσιμο Μαυροματίου, έλλειψη εργατικών χεριών).
Σε αυτό το πρόβλημα προστέθηκε και η μείωση της παραγωγής που προκάλεσε η επικράτηση έντονων καιρικών φαινομένων την άνοιξη.
Οι εσπεριδοπαραγωγοί και άλλοι κλάδοι της αγροτικής παραγωγής εκφράζουν την απόγνωσή τους και ζητούν μέτρα στήριξης.
Καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς να ενεργήσουν άμεσα ώστε να γίνουν οι έλεγχοι, να διαπιστωθεί η ακαρπία και να ενταχθούν οι παραγωγοί σε πρόγραμμα αναπλήρωσης εισοδήματος.
Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων
του Δήμου Φιλιατών
1. Πρόεδρος Κοινότητας Ραγιού ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
2. Πρόεδρος Κοινότητας Σμέρτου ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΚΟΥΦΑΛΗΣ
3. Πρόεδρος Κοινότητας Ασπροκκλησίου ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΤΗΣ
4. Πρόεδρος Κοινότητας Κεστρίνης ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΟΥΜΠΑΤΑΣ
5. Πρόεδρος Κοινότητας Σαγιάδας ΑΝΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
6. Πρόεδρος Κοινότητας Τρικορύφου ΜΗΝΑΣ ΝΑΣΤΟΣ.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares