Η απάντηση της κυβέρνησης στις καταγγελίες περί ΜΕΘ για VIP ασθενείς – “Πυρά” από ΣΥΡΙΖΑ

ΓΕΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Πολιτικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η καταγγελία στην οποία προέβη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ότι υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ που τις κρατούν για VIP ασθενείς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία “πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς αμφιβολία”, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για “fake news”, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση “να δώσει εδώ και τώρα απαντήσεις”.Ο Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι “με βάση το Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου Υγείας λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού. Με τα στοιχεία που δίνονται, οι διασωληνωμένοι είναι 714. Υπάρχουν τουλάχιστον 114 ασθενείς με COVID που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ και μάλιστα για πολλές ημέρες ενώ πολλοί χάνουν τη ζωή τους”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “είδαμε τι έγινε και με τον Μητροπολίτη. Οι κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για κορονοϊό συνολικά είναι 647. Και ρωτώ εγώ: αφού έχουμε 114 εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους γιατί οι 47 κλίνες δεν γεμίζουν. Για παράδειγμα, χθες το βράδυ είχαμε δύο κενές κλίνες στο ΚΑΤ και υπήρχε ένα ζευγάρι 58 και 59 ετών στη Νίκαια διασωληνωμένοι από την προηγούμενη ημέρα και δεν μεταφέρονταν. Στη λίστα αναμονής υπάρχουν μόνο… μη επώνυμοι άνθρωποι. Ούτε Μητροπολίτης είναι, ούτε επώνυμοι”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ίδιο σταθμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε ότι “η δράση μας είναι προσηλωμένη και στη στήριξη του Ε.Σ.Υ.. Έχουμε προσθέσει κλίνες στο Σύστημα, έχουμε βάλει τον ιδιωτικό τομέα να υποστηρίζει το Ε.Σ.Υ., έχουμε προχωρήσει σε επιτάξεις γιατρών. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται ανά πάσα στιγμή. Προφανώς, εκεί γίνεται η πολύ μεγάλη μάχη”.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, “αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, ότι γίνονται διακρίσεις για κρεβάτια στις ΜΕΘ, αυτά τα στοιχεία πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς αμφιβολία. Είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικοί οι λόγοι, με τους οποίους οι συμπολίτες μας που διασωληνώνονται και πηγαίνουν στα κρεβάτια των Μ.Ε.Θ.. Γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη μάχη στο Σύστημα για να σώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε”. Καταλήγοντας, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως “είναι αδιαπραγμάτευτη θέση για την κυβέρνηση ότι τα κριτήρια για εισαγωγή στη ΜΕΘ είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά. Δεν χωράει οτιδήποτε άλλο εκεί”.

Θάνος Πλεύρης: Όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες

Απαντώντας στις καταγγελίες που έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλά για αναφορές “ψευδέστατες” που “προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς”.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Υγείας σημειώνει: “Αναφορικά με τις καταγγελίες για την επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ διευκρινίζεται ότι η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάση ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν”.

“Αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς. Όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς, που προσβάλλουν”, καταλήγει ο Θάνος Πλεύρης.

Πυρά από τον Νάσο Ηλιόπουλο

Πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εξαπολύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή τις καταγγελίες σχετικά με τις ΜΕΘ.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος επισημαίνει ότι “Περισσότεροι από 100 ασθενείς με covid αυτή την στιγμή είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Σε χθεσινή εκπομπή της Νατάσας Γιάμαλη στο Kontra Channel υπήρξε καταγγελία από εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ ότι, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ, η κυβέρνηση δεν τις αξιοποιεί. Συγκεκριμένα είναι εκτός μάχης κρατημένες για “VIP περιστατικά”. Σε σημερινή του εμφάνιση στο ΣΚΑΪ ΤV ο κ. Οικονόμου δεν διέψευσε τις καταγγελίες και απάντησε με μισόλογα”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση “οφείλει να δώσει εδώ και τώρα απαντήσεις. Aπαιτείται καθημερινή ενημέρωση με αναλυτικά στοιχεία για διαθέσιμες κλίνες και αριθμό διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ”.

Επισημαίνει, τέλος, πως “οταν ακόμα και η πρόσβαση σε μία κλίνη ΜΕΘ μετατρέπεται σε προνόμιο των φίλων της πολιτικής εξουσίας, είναι φανερό ότι μιλάμε για καθεστώς. Για κάθε πολίτη που χρειάζεται πρόσβαση σε ΜΕΘ και αυτή δεν υπάρχει, η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης”.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares