Θεόδωρος Σκυλακάκης  Επιδοτήσεις: Έρχονται πολύ μεγάλα προγράμματα για επιχειρήσεις

ΓΕΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Έρχονται πολύ μεγάλα προγράμματα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως είπε στο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο για τη ενίσχυση της εξωστρέφειας, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης: «Έρχεται η πολύ μεγάλη βοήθεια που θα δώσουμε στην εξωστρέφεια, με το εργαλείο των δανείων και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της εξωστρέφειας, με τις επιδοτήσεις. Για τις επιδοτήσεις, θα βγουν, στις αρχές του χρόνου, πολύ μεγάλα προγράμματα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Από αυτά, μπορούν να επωφεληθούν και οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις, προφανώς». Αυτά, αφορούν σε ψηφιακή μετάβαση, ενεργειακή απόδοση, στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό κ.λπ. «Έχουμε, λοιπόν, ένα μεγάλο πακέτο επιδοτήσεων που θα ξεκινήσει», τόνισε.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως για όλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις υπάρχει ειδική μεταχείριση όσον αφορά στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Μία εξαγωγική επιχείρηση είναι επιλέξιμη για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ακόμη και όταν το 15% του τζίρου της αφορά σε εξαγωγές. Τότε μπορεί να λάβει δάνεια μέχρι το 30% της επένδυσης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Όταν υπερβαίνει το 45% (σ.σ. ο τζίρος της), δύναται να λάβει για το 50% της επένδυσης, το μέγιστο δηλαδή ποσοστό δανειοδότησης που μπορεί να πάρει κάποιος από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα δάνεια αυτά μπορεί να είναι μέχρι 15 ετών. Είναι δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο, της τάξεως του 0,35% και υπάρχει η δυνατότητα να αθροιστεί αυτή η ενίσχυση, που υποκρύπτει το πολύ χαμηλό επιτόκιο, με οποιαδήποτε άλλη κρατική ενίσχυση (για παράδειγμα, από τον Αναπτυξιακό νόμο) μέχρι το μέγιστο του γενικού απαλλακτικού Κανονισμού. Ταυτόχρονα, δίνουμε ισχυρά κίνητρα στις μικρές και μεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις (π.χ. μείωση του φόρου εισοδήματος που πληρώνουν) να κάνουν συνεργασίες και συγχωνεύσεις. Τα κίνητρα θα οριστικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα με σχετικό νομοσχέδιο».

Εν αναφέρθηκε σε μία καινοτομία που παρουσιάζουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Υπάρχει μία μεγάλη καινοτομία, ενώ είναι επενδυτικά δάνεια, θεωρούν ως εντασσόμενο μέρος στην επένδυση, μέχρι και 30% του δανείου, τις δαπάνες marketing ή το κεφάλαιο κίνησης. Αυτό, είναι καινοτόμο και εξόχως αναπτυξιακό. Δεν υπήρχε στα σχέδια, μέχρι τώρα. Αντιλαμβάνεστε πόσο καθοριστικό είναι το marketing, όπως και οι συνεργασίες για να μπορέσουμε να διεισδύσουμε στις ξένες αγορές», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και εξέφρασε την πεποίθηση πως το μέλλον θα είναι πολύ θετικό για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. «Η Ελληνική Κυβέρνηση θα βρίσκεται δίπλα σας με κάθε τρόπο που μπορεί. Και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια, θα είναι χρόνια που η ελληνική οικονομία θα μπει κυριολεκτικά σε μία νέα εποχή, με αιχμή κατεξοχήν τις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις», κατέληξε.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares