Πότε βγαίνει το «κοστούμι» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής – Πώς επηρεάζεται το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης

ΓΕΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Η καθυστέρηση στην έκδοση των εκκαθαριστικών για την αποπληρωμή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αλλά και οι λογής υποχρεώσεις που συσσωρεύονται επικίνδυνα για τη νέα χρονιά, οδηγούν το υπουργείο Οικονομικών στο να αλλάξει τα χρονοδιαγράμματα εξόφλησης των ενισχύσεων τις οποίες έλαβαν την περίοδο της πανδημίας οι επαγγελματίες.

Ήδη άλλωστε, έχει προαναγγελθεί η χρονική μετάθεση της προθεσμίας για την εφάπαξ αποπληρωμή της Επιστρεπτέας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Με εξαιρετικά αργά βήματα προχωρά η διαδικασία για την έκδοση των εκκαθαριστικών με τον τελικό «λογαριασμό» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Έτσι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα εκκαθαριστικά δεν θα εκδοθούν το 2021 και πλέον η έκδοση τους μεταφέρεται για τις αρχές του 2022, κάτι που ουσιαστικά οδηγεί σε αποφάσεις για 3μηνη ή 6μηνη παράταση της αποπληρωμής της ενίσχυσης που ως γνωστόν υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Η έκδοση των εκκαθαριστικών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Με την έκδοση των εκκαθαριστικών τα οποία θα αναρτηθούν στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή», θα ενημερωθούν όλοι για το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος.

Αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν ένα εύλογο περιθώριο να αποφασίσουν εάν επιλέγουν να αποπληρωθούν εφάπαξ τα οφειλόμενα και να κερδίσουν μεγαλύτερη έκπτωση ή θα επιλέξουν την τμηματική αποπληρωμή του ποσού σε βάθος χρόνου έως και 5 ετών (60 άτοκες δόσεις), μέχρι το τέλος του 2026.

Με τη χρονική μετάθεση της έναρξης αποπληρωμής σε δόσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να είναι στο τραπέζι, είναι βέβαιο πως θα δοθεί και παράταση στο «κομμάτι» της εφάπαξ πληρωμής του ποσού που πρέπει να επιστραφεί στο Κράτος. Κάτι που αν μη τι άλλο δίνει την δυνατότητα σε κάποιους επαγγελματίες να αποπληρώσουν την ενίσχυση «κουρεμένη» ακόμη και σε ποσοστό σχεδόν 80%!

Εάν και εφόσον ένας επαγγελματίας έχει την δυνατότητα και αποφασίσει να εξοφλήσει εφάπαξ το χρέος του από τα δάνεια της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τότε θα επιστρέψει στο Δημόσιο μόλις το 21,25% στην καλύτερη περίπτωση και το 57,5% στην χειρότερη, των ενισχύσεων που συνολικά έβαλε στο ταμείο του την περίοδο της πανδημίας.

Τι ποσά επιστρέφονται στο Δημόσιο

Συγκεκριμένα, τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο είναι «κουρεμένα» έως και 75% ενώ αν τα εξοφλήσουν εφάπαξ πριν από την εκπνοή του 2021 θα κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% με το «κούρεμα» του κρατικού δανείου να φθάνει έως και 78,75%.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που έλαβε από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το ποσό των 20.000 ευρώ, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις για «κούρεμα» κατά 75% της οφειλής τότε το ποσό που θα επιστραφεί στο κράτος περιορίζεται σε 5.000 ευρώ. Αν επιλέξει να το εξοφλήσει εφάπαξ τότε κερδίζει επιπλέον έκπτωση 15% και «κουρεύει» την οφειλή στα 4.250 ευρώ ή συνολικά κατά 78,75%.

Αυτή την δυνατότητα –δηλαδή να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή τους- το υπουργείο Οικονομικών σκέπτεται να την παρατείνει χρονικά, καθώς η αρχική προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Έτσι, χιλιάδες επαγγελματίες θα έχουν το περιθώριο να διεκδικήσουν μεγαλύτερο «κούρεμα» της οφειλής τους με την μέθοδο της εφάπαξ εξόφλησης και μέσα στο 2022.

Η παράταση ενός μήνα (δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022) θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επέκταση κατά δύο ή τρεις μήνες της προθεσμίας.

Τι ισχύει για κάθε επαγγελματία

Οι επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν του μέτρου και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας τελικά θα επιστρέψουν από τα περίπου 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ που χορηγήθηκαν, τα 3 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 5,3 δισ. ευρώ θα είναι μη επιστρεπτέα επιχορήγηση. Συγκεκριμένα:

  • το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),
  • το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%)
  • το 33% θα επιστρέψουν το 50% των οφειλών.

Ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση 15% προβλέπεται για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου έως το τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό τουλάχιστον ισχύει αυτή την στιγμή, αν και όπως προαναφέρθηκε πάμε για χρονική μετάθεση της προθεσμίας.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares