Εστίαση / Κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες – Τα αιτήματα

ΓΕΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Σε δραματική κατάσταση έχουν περιέλθει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που ουσιαστικά με παλινωδίες εδώ κι ένα χρόνο έχει υποχρεώσει την εστίαση να «λειτουργεί υπό το καθεστώς ενός mini lockdown χωρίς την παραμικρή στήριξη».

Όπως τονίζει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης «κύριοι της κυβέρνησης, ο κλάδος μας συνολικά, αλλά κυρίως χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σας απευθύνουν ύστατη κραυγή αγωνίας. Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και – επιτέλους – πράξτε τα αυτονόητα».

Μέσα από την ανακοίνωσή τους οι επαγγελματίες της εστίασης εξαπολύουν «πυρά» κατά της κυβέρνησης, για τους χειρισμούς της ενώ παράλληλα καταθέτουν και μία σειρά από αιτήματα προκειμένου να στηριχθούν ουσιαστικά.

«Τα αιτήματα έχουν προκύψει ύστερα από διαβούλευση του συντονιστικού της πρωτοβουλίας μας με εκατοντάδες συναδέλφους, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψη τις υγειονομικές συνθήκες και την οικονομική συγκυρία» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης παράλληλα ζητά δωρεάν δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλες και όλους κάτι το οποίο χαρακτηρίζει ως «αυτονόητη και απαραίτητη υποχρέωση εκ μέρους της πολιτείας, όπως ακριβώς συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης

«Ο κλάδος της εστίασης από τον περασμένο Νοέμβριο λειτουργεί υπό το καθεστώς ενός mini lockdown χωρίς να λαμβάνει την παραμικρή στήριξη. Έχουμε επισημάνει με πλήθος ανακοινώσεων, αλλά και σε συναντήσεις μας με αρμόδιους φορείς την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες συνάδελφοι. Με το παρόν Δελτίο Τύπου σας απευθύνουμε ύστατη έκκληση να πράξετε τουλάχιστον τα κάτωθι αιτήματα. Τα αιτήματα έχουν προκύψει ύστερα από διαβούλευση του συντονιστικού της πρωτοβουλίας μας με εκατοντάδες συναδέλφους, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις υγειονομικές συνθήκες και την οικονομική συγκυρία:

Μέτρα που αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

1.         Επιδότηση ενοικίου για όσο καιρό ισχύουν μέτρα που περιορίζουν την δραστηριότητα των επιχειρήσεών μας

2.         Δυνατότητα αναστολών εργασίας, επίσης για όσο καιρό ισχύουν περιοριστικά μέτρα.

3.         Οι επιστρεπτέες προκαταβολές να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες.

4.         Δυνατότητα ρυθμίσεων με ευνοϊκούς όρους σε ΕΦΚΑ, Δήμους και Εφορία.

6.         Τυχόν αδιάθετα κονδύλια προγραμμάτων στήριξης να επανατοποθετηθούν στην αγορά με ευνοϊκούς όρους.

7.         Επιδότηση εργασιακού και ασφαλιστικού κόστους για όσους εργαζόμενους και επιχειρηματίες απέχουν από την εργασία τους συνέπεια του κορονοϊού.

Σχετικά με αυτό το αίτημα που αφορά τις επιστρεπτέες να ενημερώσουμε, όσους δεν γνωρίζουν, πως σχεδόν σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται από την αρχή της πανδημίας δίνεται η εντύπωση ότι κάτι τέτοιο θα αναγγελθεί σε κάθε περίπτωση και ότι είναι στις δυνατότητες και προθέσεις της κυβέρνησης. Δημιουργείται λοιπόν η εντύπωση πως αυτό θα δοθεί ως δώρο στην προεκλογική περίοδο. Θεωρούμε πως κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και ότι τα μέτρα διευκόλυνσης και ελάφρυνσης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σε μία τόσο ευαίσθητη περίοδο δεν θα έπρεπε να κρατιούνται στη “φαρέτρα” των κυβερνήσεων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε πιο βολική επικοινωνιακά περίοδο.

Μέτρα που αφορούν την δραστηριότητά μας

1.         Αναστολή του μέτρου της απαγόρευσης μουσικής.

2.         Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας.

3.         Διαχωρισμός – “τακτοποίηση” των Κ.Α.Δ. προκειμένου να αποφεύγονται τα οριζόντια μέτρα, αλλά και να μην μένουν εκτός προγραμμάτων στήριξης χιλιάδες συνάδελφοι, αλλά και εργαζόμενοι.

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε πως θεωρούμε αυτονόητη και απαραίτητη υποχρέωση εκ μέρους της πολιτείας την παροχή δωρεάν διαγνωστικών τεστ για όλες και όλους, όπως ακριβώς συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares