Κώστας Σκρέκας: Έρχονται νέες αυξήσεις στο ελαιόλαδο – γιατί δεν μπαίνει πλαφόν

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον λόγο για τον οποίο θα αυξηθεί περαιτέρω η τιμή του ελαιόλαδου το επόμενο διάστημα στη χώρα μας εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο OPEN TV. «Η τιμή του λαδιού εκ των πραγμάτων θα αυξηθεί. Γιατί θα αυξηθεί η τιμή του; Ο πληθωρισμός του ελαιόλαδου στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο είναι 67%. Στην Ελλάδα είναι 28,8%. Tι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη και αυτό έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές του λαδιού προς τα πάνω. Αυτό μεταφέρεται στο ράφι» επεσήμανε ο κ. Σκρέξας και ξεκαθάρισε πως « η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο διαμορφώνεται σε επίπεδο Ευρώπης».

Εν συνεχεία ρωτήθηκε εάν η Ελλάδα μπορεί να κάνει κάτι για τις εξαγωγές ελαιολάδου. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τις εξαγωγές» απάντησε ο κ.  Σκρέκας και συμπλήρωσε πως «στην Ευρώπη έχουμε μια κοινή αγορά…. την λεγόμενη “κοινή ευρωπαϊκή αγορά, όπου υπάρχουν κανόνες. Εάν εμείς πάμε και βάλουμε ένα  πλαφόν στην τιμή παραγωγού ελαιόλαδου 3 – 4 ευρώ, τι θα συμβεί την άλλη μέρα; Στην Ελλάδα θα πρέπει να πουληθεί 3 ευρώ και όποιος Ιταλός ή Ισπανός έρχεται θα το αγοράσει 9 ευρώ. Τι θα κάνει ο παραγωγός; Υποχρεωτικά, για να μπορέσει να επιβιώσει(γιατί έχει αυξημένα κόστη παραγωγής, μειωμένη παραγωγή, αυξημένο εργατικό κόστος κλπ) θα αναγκαστεί να το πουλήσει εκεί που έχει το μεγαλύτερο έσοδο. Έτσι λειτουργεί η αγορά. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε μια διατίμηση, ένα πλαφόν στο λάδι. Γιατί πολύ απλά δεν θα είχαμε λάδι στην Ελλάδα. Το λάδι θα κυκλοφορούσε μόνο στη μαύρη αγορά σε πολύ ακριβές τιμές. Δεν έχει μπει διατίμηση στο λάδι σε καμία χώρα».

Ωστόσο την ίδια ώρα είπε πως ορισμένες χώρες  όταν έκαναν διατίμηση σε κάποια προϊόντα δηλαδή έβαλαν ανώτατο πλαφόν μετά αυτά εξαφανίστηκαν από τα ράφια.  «Είναι πάρα πολύ απλό. Γιατί όταν προχωρά κανείς σε διατίμηση προϊόντος, μετά θα πρέπει οι καταναλωτές να το αγοράζουν με δελτίο» είπε.

Γιατί πωλείται το περσινό λάδι φέτος σε τιμή από 10 έως 14 ευρώ

Τέλος ρωτήθηκε γιατί πωλείται το περσινό λάδι στην Ελλάδα φέτος σε τιμή από 10 έως 14 ευρώ. «Στην Ισπανία περσινό λάδι πωλούν και κάνει 9 ευρώ και στην Πορτογαλία περσινό λάδι πωλούν. Το λάδι είναι ένα διεθνώς εμπορεύσιμο προϊόν. Εμείς το 50% της και πλέον της παραγωγής το εξάγουμε. Λέει κάποιος και γιατί δεν βάζετε ένα πλαφόν στο παραγωγό 4 – 5 ευρώ; Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα; Όποιος πάει και δώσει περισσότερα χρήματα στο παραγωγό, στον ελληνικό Συνεταιρισμό εκεί θα πουλήσει. Γιατί αυτή είναι η ευρωπαϊκή κοινή αγορά … δεν είναι αυτονόητο; Τι θα γίνει; Θα έρθουν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί χονδρέμποροι, οι τυποποιητές θα αγοράσουν  το ελληνικό  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και εμείς θα μείνουμε χωρίς λάδι» απάντησε.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares