Αθανάσιος Ντάνης: Ο γιατρός που θέλει να κάνει «κόσμημα» το Σούλι!

ΓΕΝΙΚΑ Τελευταία νέα

«Αν όχι δήμαρχος στον τόπο όπου μεγάλωσα και αγαπάω, πού αλλού;» είναι η… ρητορική ερώτηση που έθεσε στον εαυτό του αλλά και στην «Espresso», κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξής του μετά τη σαρωτική νίκη του στον Δήμο Σουλίου, ο γιατρός Αθανάσιος Ντάνης.

  • Απο τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο γεννημένος στην Παραμυθιά, την πρωτεύουσα του Δήμου Σουλίου, Αθανάσιος Ντάνης είναι ένας πετυχημένος γιατρός, εξειδικευμένος παθολόγος, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Φιλιατών. Καλείται τώρα να συγκεράσει την ιατρική ιδιότητα με αυτή του δραστήριου δημάρχου που έχει σπουδαίο όραμα για τον τόπο του.

Τα παγκόσμια φώτα του τουρισμού μπορούν να στραφούν κάλλιστα στον ιστορικό Δήμο Σουλίου και αυτό θα επιδιώξει ο ίδιος, καθώς εκεί γεννήθηκε ο ιδρυτής του οίκου Bvlgari, ο δημιουργός του πιο διάσημου οίκου κοσμημάτων στον κόσμο. Στο ιστορικό κέντρο της Παραμυθιάς υπάρχει το πρώτο κατάστημα του Βούλγαρη, ενώ ο νέος δήμαρχος Σουλίου συναντήθηκε ήδη με τον εγγονό του ιδρυτή, Νικόλαο Βούλγαρη, για την ανακαίνιση σχολείου της περιοχής.

Ο νέος δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης

Το 2011 η διεθνούς φήμης Louis Vuitton εξαγοράζει την εταιρία αντί 4,3 δισ. ευρώ, με την οικογένεια Βούλγαρη να διατηρεί το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών εκεί. Τότε η Bulgari γίνεται Bvlgari, εταιρία που εκτιμάται σήμερα ότι αξίζει περίπου 7,49 δισ. ευρώ. «Ο δήμος μας μόνο να κερδίσει έχει από το παγκοσμίως γνωστό όνομα Bvlgari και τη σύνδεσή του με την Παραμυθιά» μας λέει σήμερα ο δήμαρχος Σουλίου Αθανάσιος Ντάνης, που θέλει το πρώτο έργο του στην Παραμυθιά να είναι το γηροκομείο της πόλης, ως απαίτηση των συμπολιτών του. «Στα δικά μου μάτια αυτό είναι η πολιτική. Να κάνεις πράγματα και να αλλάζεις την κατάσταση για το καλό των ανθρώπων» είναι τα λόγια του επιφανούς γιατρού και δημάρχου.

Γιατί ένας πετυχημένος γιατρός να θέλει να μπει στην πολιτική; Τι σας ώθησε;

Είμαι ένας άνθρωπος που πάντα είχα ενδιαφέρον για τα κοινά, για την κοινωνία, και επίσης είμαι ένας άνθρωπος της προσφοράς. Και πολύ περισσότερο για τον τόπο από τον οποίο κατάγομαι. Ο Δήμος Σουλίου έχει πολλές δυνατότητες, αλλά έχει και πολλές ελλείψεις. Πάντα με απασχολούσαν τα προβλήματα του δήμου μου, πάντα έκανα σκέψεις και είχα ιδέες για την επίλυση προβλημάτων, αλλά και για το πώς ο δήμος θα έχει την αναπτυξιακή πορεία που πρέπει. Η αγάπη μου για τον τόπο όπου γεννήθηκα και η θέλησή μου να συμβάλω ώστε να αλλάξει η παρακμιακή πορεία του δήμου ήταν αυτά που με ώθησαν να πάρω τελικά την απόφαση να μπω στην πολιτική και να βάλω υποψηφιότητα για δήμαρχος.

Πετύχατε μια μεγάλη νίκη και αναδειχθήκατε ο νέος δήμαρχος Σουλίου. Πώς τα καταφέρατε;

Αρχικά να τονίσω στο σημείο αυτό ότι δεν τα κατάφερα μόνος μου. Τα καταφέραμε όλοι μαζί. Πολύ γρήγορα φτιάξαμε έναν πολύ αξιόλογο συνδυασμό, με πρόσωπα αποδεκτά από την τοπική κοινωνία, με πρόσωπα νέα και με πρόσωπα που έχουν εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση. Οι δημότες αναγνώρισαν στον συνδυασμό μας τη δυνατότητα να δώσουμε μια διαφορετική πνοή στον δήμο και ήταν διάχυτη η ανάγκη μιας αλλαγής. Πείσαμε με το πρόγραμμά μας ότι αυτήν την αλλαγή μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε.

Γιατί δήμαρχος στον Δήμο Σουλίου;

Γεννήθηκα στην Παραμυθιά, στην πρωτεύουσα του Δήμου Σουλίου. Αν όχι δήμαρχος στον τόπο όπου μεγάλωσα και που αγαπάω, πού αλλού;

Τι δυνατότητες ανάπτυξης δίνει μια ορεινή περιοχή, αν και από τις ιστορικότερες; Τι οραματιστήκατε γι’ αυτόν τον τόπο;

Ο Δήμος Σουλίου είναι ένας δήμος με πολλές δυνατότητες. Είναι ένας ευλογημένος τόπος. Μπορεί να αναπτυχθεί όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στις υπηρεσίες. Για παράδειγμα, στον τουρισμό. Εχουμε ποτάμια, έχουμε λίμνες, έχουμε ορειβατικά μονοπάτια, έχουμε τον Αγιο Αρσένιο, έχουμε αρχαιολογικά σημεία, έχουμε το Σούλι, έχουμε μυθολογία, έχουμε το ιστορικό κέντρο, όπου υπάρχει και το πρώτο κατάστημα του Βούλγαρη, και πολλά άλλα. Ξέρετε, αν ένας δήμος, σε όποιο σημείο του πλανήτη, είχε ακόμα και ένα από αυτά, θα είχε καταφέρει να το μετατρέψει σε πόλο επίσκεψης. Και εμείς έχουμε τόσο πλούτο… Ε, αυτός ο πλούτος δίνει δυνατότητες ανάπτυξης. Εμείς όλους αυτούς τους χώρους θα τους αναδείξουμε. Και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα επικοινωνιακά εργαλεία ώστε να καταφέρουμε να βάλουμε στον τουριστικό χάρτη όλο τον Δήμο Σουλίου. Θα προωθήσουμε κι άλλες μορφές τουρισμού, όπως τον θρησκευτικό και τον αγροτοτουρισμό, θα δημιουργήσουμε ειδικά τριήμερα αφιερωμένα σε τοπικά θέματα, όπως, π.χ., γιορτή με τοπικά προϊόντα και τοπική μαγειρική. Βέβαια, δεν θα δώσουμε βαρύτητα μόνο στον τουρισμό, αλλά σε όλους τους παραγωγικούς τομείς. Μην ξεχνάμε ότι η περιοχή μας είναι κυρίως αγροτοκτηνοτροφική. Οσο για το όραμα… Να γίνει ο Δήμος Σουλίου ένας τόπος όπου οι νέοι και θα θέλουν και θα μπορούν να μείνουν. Ενας τόπος ζωντανός, που θα δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να ονειρεύονται και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους.

Η οικογένεια Βούλγαρη στο σχολείο της περιοχής που ανακαινίζεται χάρη στη σημαντική βοήθειά της

Μάθαμε ότι επισκέφτηκαν την Παραμυθιά μέλη της οικογένειας Βούλγαρη. Πώς θα συνδράμει το δυνατό όνομά τους στο έργο σας;

Ο Παραμυθιώτης Σωτήριος Βούλγαρης και ιδρυτής της γνωστής εταιρίας Bvlgari γεννήθηκε, μεγάλωσε και δούλεψε στο πρώτο κατάστημα που διατηρούσε στο κέντρο της πόλης με τον πατέρα του. Εφυγε για την Κέρκυρα και μετά για την Ιταλία, όπου δημιούργησε την αυτοκρατορία κοσμημάτων που όλοι γνωρίζουν. Δεν ξέχασε ποτέ την πόλη από την οποία καταγόταν. Από τις τελευταίες του επιθυμίες ήταν να κατασκευαστεί ένα σχολείο στην Παραμυθιά. Οι γιοι του Γεώργιος και Κωνσταντίνος το κατασκεύασαν το 1937, μετά τον θάνατό του. Το σχολείο λειτουργούσε μέχρι το 2009. Το 2017 το κτίριο-έμβλημα της πόλης μας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με ένα έργο ανακαίνισης κόστους 2.500.000 ευρώ. Ο εγγονός του Νικόλαος Βούλγαρης, με την οικογένειά του, επισκέφθηκε την Παραμυθιά και επίσης τις εργασίες εντός του κτιρίου. Ο ενθουσιασμός τους ήταν μεγάλος και εξέφρασαν την επιθυμία συμμετοχής τους στο συγκεκριμένο έργο. Συναντήθηκα μαζί τους και είχαμε μία ωραία συζήτηση. Θα κάνω τα πάντα ώστε το έργο στο κτίριο Βούλγαρη να ολοκληρωθεί, εφαρμόζοντας και τις ιδέες τους για τη διαμόρφωσή του. Στα εγκαίνια θα είναι παρόντες για να χαρούν το κτίριο-κόσμημα του τόπου μας, στο οποίο θα έχουν και αυτοί συμμετοχή. Ο δήμος μας μόνο να κερδίσει έχει από το παγκοσμίως γνωστό όνομα Bvlgari και τη σύνδεσή του με την Παραμυθιά.

Η περιοχή ασχολείται και με τη φαρμακευτική κάνναβη. Είστε θετικός σε αυτή την επένδυση;

Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση για τα δεδομένα του Δήμου Σουλίου, που θα προσφέρει αρχικά περίπου 150 θέσεις εργασίας. Φυσικά και είμαι θετικός σε αυτήν την επένδυση και θα ήμουν ευτυχής, και θα το επιδιώξουμε, στο μέτρο που μπορούμε, να έχουμε και άλλες μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί μια απόδειξη ότι ο τόπος μας έχει αναπτυξιακή προοπτική και με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Θα είμαστε παρόντες σε τέτοιες πρωτοβουλίες αλλά και σε κάθε μεγάλη ή μικρή επιχειρηματική κίνηση εντός του δήμου μας.

Τα μέλη της οικογένειας Βούλγαρη στον δρόμο Βούλγαρη κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Παραμυθιά

Τι θα κρατήσετε και τι θα αφήσετε από την ιατρική δραστηριότητά σας για χάρη του δήμου;

Για εμένα η Ιατρική είναι πάνω απ’ όλα προσφορά. Ασφαλώς είναι και ο τρόπος με τον οποίο βιοπορίζομαι, όμως πάνω απ’ όλα η άσκηση της ιατρικής ιδιότητάς μου είναι ο τρόπος μου να προσφέρω στους συνανθρώπους μου. Και με αυτή την αφετηρία, της προσφοράς, αποφάσισα και να ασχοληθώ με τα κοινά στον Δήμο Σουλίου. Σίγουρα, επειδή αναλαμβάνω νέα απαιτητικά καθήκοντα, θα χρειαστεί να θέσω προτεραιότητες, ώστε να μπορώ εξίσου αποτελεσματικά να είμαι και γιατρός και δήμαρχος. Σκοπός μου σε πρώτη φάση είναι, επειδή διατηρώ και μια θέση ευθύνης στο νοσοκομείο της περιοχής μου, να συνδυάσω τους δύο ρόλους στο πλαίσιο που επιτρέπει η νομοθεσία και η θεσμική τάξη. Αυτό, όμως, θα γίνει με σεβασμό στην υγεία των ασθενών μου και στις απαιτήσεις των συνδημοτών μου.

Εχετε άποψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη; Πώς αυτοχαρακτηρίζεστε πολιτικά;

Είναι και οι τρεις εκλεγμένοι αρχηγοί στα κόμματά τους και έχουν τον ανάλογο σεβασμό από μένα. Και φυσικά υπάρχει και ο σεβασμός απέναντι στον θεσμό που αντιπροσωπεύουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, ο Στέφανος Κασσελάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Νίκος Ανδρουλάκης ως αρχηγός του τρίτου κόμματος. Από την πλευρά μου, υπάρχει η διάθεση για να συνεργαστώ για το καλό του τόπου μου, αλλά, αν χρειαστεί, και να συγκρουστώ. Αυτό, όμως, που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι ο συνδυασμός μου έχει πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα κριτήρια είναι διαφορετικά απ’ ό,τι στην κεντρική πολιτική σκηνή, και τουλάχιστον στους μικρούς δήμους δεν είναι κομματικοποιημένα. Και εγώ θα είμαι δήμαρχος όλων των δημοτών του Δήμου Σουλίου».

Το πρώτο έργο που θα φέρει την υπογραφή σας στον Δήμο Σουλίου;

Το γηροκομείο της πόλης. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Για να ‘χουν οι ηλικιωμένοι μας τη φροντίδα που τους αξίζει. Ο τόπος μας έχει μεγάλες ανάγκες, αλλά και σημαντικές δυνατότητες. Για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες, ήδη με τους συνεργάτες μου προχωρώ τον σχεδιασμό της επόμενης πενταετίας. Και σε αυτόν έχουν εξέχουσα θέση έργα για την καθημερινότητα και έργα αναπτυξιακά. Το γηροκομείο, όμως, είναι κάτι που θα ξεχώριζα. Κι όχι για να μπει η… πινακίδα με τ’ όνομά μου -πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει πια εκείνες τις εποχές-, αλλά για ν’ ανταποκριθώ στις προσδοκίες των συνδημοτών μου και να αποκαταστήσω, στο μέτρο των δυνάμεών μου, την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Γιατί στα δικά μου μάτια αυτό είναι η πολιτική. Να κάνεις πράγματα και ν’ αλλάζεις την κατάσταση για το καλό των ανθρώπων.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares