Κανένας κίνδυνος απένταξης νέων αγροτών

Τελευταία νέα

«Στοπ» στα σενάρια που θέλουν Νέους Αγρότες της 3ης πρόσκλησης (έτος αιτήσεων 2021) να απεντάσσονται από το Μέτρο λόγω της φετινής ακαρπίας στην ελιά, που δεν τους επιτρέπει να «πιάσουν» τον προβλεπόμενο κύκλο εργασιών, βάζουν «κύκλοι» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα απένταξης Νέων Αγροτών της 3ης πρόσκλησης του εν λόγω προγράμματος εξαιτίας της ακαρπίας στην φετινή καλλιεργητική περίοδο στην ελιά» ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΑΑΤ.

Μεταξύ των υποχρεώσεων που είχαν όσοι εντάχθηκαν στο εν λόγω Μέτρο είναι να πετύχουν κύκλο εργασιών (τζίρο) τουλάχιστον ίσο με τον μισό της τυπικής απόδοσης που έχουν δηλώσει. Μάλιστα, η δήλωση επίτευξης αυξημένης τυπικής απόδοσης είναι στοιχείο που έχει βαθμολογηθεί.

Αυτή η απόφαση ελήφθη προκειμένου να «διαφυλαχθεί ο προϋπολογισμός του Μέτρου από υποψήφιους με εικονικές εκμεταλλεύσεις οι οποίοι θα είχαν ως στόχο την παράνομη ενίσχυση και όχι την άσκηση της γεωργίας, η ένταξη στο μέτρο συνοδεύτηκε από αυξημένες δεσμεύσεις» όπως είπαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όμως, η έντονη ακαρπία της φετινής χρονιάς τούς δυσκολεύει να καλύψουν τις τυπικές υποχρεώσεις τους, όπως το να έχουν κύκλο εργασιών από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο με το 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο Μέτρο.

«Στόχος της δέσμευσης είναι η πραγματική άσκηση της γεωργίας και επειδή η τήρησή του δεν αποτελεί αυτοσκοπό, κατά την εξέταση της υποχρέωσης θα λαμβάνονται υπόψη τόσο οι ζημιές που έχουν αναφερθεί στον ΕΛΓΑ όσο και οι αναφορές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών σχετικά με εμφάνιση ακαρπίας ή άλλων προβλημάτων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες προκειμένου αγροτεμάχια με καλλιέργειες που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα να εξαιρούνται από την υποχρέωση απόδειξης κύκλου εργασιών», υπογράμμισαν τα ίδια στελέχη.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, θα ληφθεί οπωσδήποτε υπόψη και η παρενιαυτοφορία, ενώ οι σχετικές οδηγίες αναμένεται να δοθούν εντός Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιλέξιμοι κρίθηκαν περί τους 15.800 δικαιούχους οι οποίοι χρηματοδοτούνται με το ποσό των 591 εκατ. ευρώ έχοντας ως στόχο τη «δημιουργία πραγματικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων από επαγγελματίες γεωργούς», σημείωσαν τα ίδια στελέχη.

Σημειώνεται τέλος ότι από τις προβλέψεις του εν λόγω μέτρου εξαιρείται το σύνολο των δικαιούχων σε Θεσσαλία, Εύβοια, Έβρο, Ρόδο και Φθιώτιδα, περιοχές δηλαδή οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares