Με νέα κριτήρια και όχι μόνο με τα πληθυσμιακά θα χρηματοδοτηθούν από την 1η Ιανουαρίου οι Δήμοι όλης της χώρας. Η τακτική χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση πρότασης που έχει εκπονηθεί από την ίδια την αυτοδιοίκηση η οποία επίμονα ζητούσε αλλαγή στα κριτήρια ώστε να «μετράνε» και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως αυτά της ορεινότητας ή της νησιωτικότητας.
Η πρόταση μελετήθηκε και κωδικοποιήθηκε από την ΕΕΤΑΑ και πλέον μπαίνει σε εφαρμογή από το Υπουργείο Εσωτερικών. Έτσι εμφανώς ευνοημένοι θα είναι οι μικροί δήμοι ενώ οι αστικοί δεν θα έχουν απώλειες, όμως δεν δουν και αυξήσεις.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου από τα Γιάννινα όπου γίνεται η διημερίδα για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες αυτοδιοικητικούς σημείωσε πως «αν παράμεναν σε εφαρμογή τα κριτήρια που ισχύουν εδώ και χρόνια και με βάση την τελευταία απογραφή, πολλοί μικροί δήμοι κυριολεκτικά θα είχαν κλείσει».
Στην περίπτωση της Ηπείρου όπως είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ οι 16 από τους 18 Δήμους θα δουν αύξηση στην χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ ενώ μόνο οι Δήμοι Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα χρηματοδότησης.
«Αγωνιζόμασταν πολλά χρόνια για να αλλάξουμε τα κριτήρια χρηματοδότησης και τώρα γίνεται πράξη» σημείωσε.
Την αλλαγή των κριτηρίων στην χρηματοδότηση σχολίασε και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης καθώς η Περιφερειακή Ένωση της περιοχής πρωτοστάτησε στην διαδικασία αυτή.
«Με τη νέα κατανομή των ΚΑΠ η κατάσταση αναμένεται να εξισορροπήσει καθώς θα αυξηθούν οι πιστώσεις για τους μικρούς και ορεινούς δήμους ενώ οι αστικοί δεν θα δουν μείωση. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στήριξης σε μια περίοδο δύσκολη» υπογράμμισε ο κ. Ντακαλέτσης.
ΠΗΓΗ: epiruspost.gr