Αναζητούνται μετρητές για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο λιμάνι Ηγουμενίτσας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Επιβεβλημένοι είναι οι έλεγχοι για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα πλοία που φτάνουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας καθώς τα περισσότερα εισέρχονται με αναμμένους τους βενζινοκινητήρες και όχι τους  ηλεκτρικούς όπως επιβάλλει η νομοθεσία.

Μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι έλεγχοι για την ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία δεν είχε αντιμετωπιστεί σοβαρά εδώ και χρόνια λόγω γραφειοκρατίας ή αδιαφορίας των διοικήσεων του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, υπογράμμισε και ο αντιπερφεριεάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο οποίος απάντησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε ερώτηση που είχε θέσει η παράταξη του Γιάννη Στέφου.

Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» ρώτησε την Περιφερειακή Αρχή σχετικά με τη συνεργασία της με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως προβλέπεται από τη σχετική Υπουργική Απόφαση, για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε περιοχές με πιθανή έκθεση του πληθυσμού σε υψηλότερες συγκεντρώσεις αέριων ρύπων. Η Περιφέρεια Ηπείρου υποχρεούται να διαθέτει σύστημα καταγραφής και ανάλυσης των ρύπων, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας και να υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης ενημέρωσης και υποδείξεων για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου όταν απαιτείται, σύμφωνα με το κοινό των Ηπειρωτών.

Κάτι που αρνήθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, λέγοντας πως η Περιφέρεια δεν είναι υποχρεωμένη να μετράει τους ρύπους στην περιοχή, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν πληρείται το πληθυσμιακό κριτήριο του νόμου.

Μετά από επικοινωνία της αντιπολίτευσης με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, και σύμφωνα με τα έγγραφα που χορήγησε η ΟΛΗΓ, προέκυψε ότι ο Οργανισμός δεν διαθέτει δεδομένα που να  είναι διαθέσιμα στο κοινό ή ενημερωμένα στοιχεία για τη ρύπανση κατά το 2023, αλλά μόνο για το 2022, ενώ τα διαγράμματα των αέριων ρύπων που χορηγήθηκαν περιλαμβάνουν μόνο μέσες τιμές και όχι για τις ώρες αιχμής της δραστηριότητας του λιμένα, ενώ από τις καταγραφές που υπάρχουν φαίνεται πως οι τιμές για το μονοξείδιο του άνθρακα είναι σταθερά αυξημένες.

Στην ερώτηση του “Κοινού των Ηπειρωτών”, απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη στις διορισμένες από το κράτος διοικήσεις του ΟΛΗΓ, καθώς δεν ενδιαφέρθηκαν επαρκώς για το θέμα. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες της Π.Ε Θεσπρωτίας για έρευνα αγοράς για την εγκατάσταση μηχανημάτων.

“Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε ελέγχους τώρα”, δήλωσε ο κ. Πιτούλης, επισημαίνοντας ότι οι προηγούμενες διοικήσεις του ΟΛΗΓ λειτούργησαν ως “Αλή Πασάς”, μη δίνοντας σημασία στο θέμα και χωρίς να επιδιώκουν ή να επιθυμούν συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr

Ενημερωμένο

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares