Το 90% των χωριών της Ηπείρου δεν έχουν σχολείο | Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Στα ορεινά και στα απομακρυσμένα χωριά της Ηπείρου πλέον λειτουργούν ελάχιστα σχολεία, γεγονός, που αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η ύπαιθρος ερημώνει και η κατάσταση πλέον είναι μη αναστρέψιμη.

Και η Πολιτεία, δυστυχώς, περί άλλων τυρβάζει…

Ενδεικτικά αναφερόμαστε στους νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, όπου η εικόνα είναι απογοητευτική και απεικονίζει και τη συνολική κατάσταση στην υπόλοιπη Ήπειρο.

Σ’ ολόκληρη την περιοχή της Μουργκάνας Φιλιατών Θεσπρωτίας, λειτουργεί μόνο ένα σχολείο, αυτό στη Λεπτοκαρυά. Στην περιοχή του ιστορικού Σουλίου λειτουργούν Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο στο Τσαγγάρι με λίγους μαθητές.

Ακόμη και σε χωριά κοντά στην Ηγουμενίτσα, όπως η Κεστρίνη και το Ράγιο, δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια σχολεία.

Στο Δήμο Πωγωνίου, όπου υπάρουν 55 χωριά και στο παρελθόν κάθε του χωριό έσφυζε από ζωή, πλέον μόλις έξι χωριά διαθέτουν σχολεία.

Στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων με 25 Δημοτικά Διαμερίσματα, το κουδούνιακούστηκε μόνο στα Πράμαντα που διαθέτει από Παιδικό Σταθμό μέχρι λυκειακές τάξεις, αλλά και στο Ελληνικό, που λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο.

Στα 46 Ζαγοροχώρια μόνο σε δυο -στο Πάπιγκο και στους Μηλιωτάδες- λειτουργούν ακόμη Δημοτικά Σχολεία, καθώς και στη Βωβούσα Νηπιαγωγείο μ’ έναν μαθητή.

Στο δήμο Δωδώνης με 56 Δημοτικά Διαμερίσματα, μόνο σε τέσσερα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Δημητρίου υπάρχει ο ελάχιστος αριθμός μαθητών να λειτουργήσει μια σχολική μονάδα.

Σε 39 χωριά και τέσσερις συνοικισμούς του δήμου Κόνιτσας, Δημοτικό Σχολείο έχει μόνο το Δίστρατο και Νηπιαγωγείο μόνο το Κεφαλοχώρι.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Και η εικόνα, βέβαια, δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει καλύτερη, απλά θα χειροτερεύει όλο και περισσότερο.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ / katoci.blogspot.com

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares