To σχέδιο της τιμολογιακής πολιτικής για το 2025 εγκρίνει η Εκτελεστική Επιτροπή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου την Τρίτη, στην τακτική συνεδρίαση του οργάνου.
Ο λογαριασμός που θα πληρώσουν στο ΦΟΔΣΑ οι 18 Δήμοι της Ηπείρου είναι ένα ενδιαφέρον θέμα για τη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ και μαζί με αυτό στη συνεδρίαση της Τρίτης, πρόκειται να περάσουν ακόμα το Σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2025 και η εισήγηση του σχεδίου Προϋπολογισμού Εσόδων ‐ Εξόδων και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, οικονομικού έτους 2025.
Η τιμολογιακή πολιτική
Η κατάρτιση Κόστους Διαχείρισης, σχεδίου Κανονισμού Τιμολογιακής Πολιτικής Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων οικονομικού έτους 2025 περιλαμβάνει όλη τη χαρτογράφηση των οικονομικών δεδομένων του ΦΟΔΣΑ.
Στην τιμολογιακή πολιτική αποτυπώνεται και το αντισταθμιστικό όφελος για τους Δήμους που φιλοξενούν εγκαταστάσεις ΧΥΤΑ ή ΜΕΑ στην
περιοχή ευθύνης τους, συνυπολογίστηκε στον προϋπολογισμό του 2025 και επιβάρυνε αντίστοιχα το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Φορέα.
- Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, ΧΥΤΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, Αντισταθμιστικό όφελος 35000 ευρώ
- Δήμος Σουλίου ΧΥΤΥ ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙΟΥ, Αντισταθμιστικό όφελος 2500 ευρώ
- Δήμος Άρτας ΧΥΤΥ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ, Αντισταθμιστικό όφελος 22500 ευρώ
- Δήμος Δωδώνης ΜΕΑ Ηπείρου, Αντισταθμιστικό όφελος 70.000 ευρώ
Με βάση το τέλος ταφής του άρθρου 38, ν. 4819/2021 υπολογίζεται δαπάνη για το 2025 συνολικού ύψους 1.907.912,225 € (35 €/tn) η οποία θα βαρύνει τους δήμους – μέλη του Φορέα. Το ποσό αυτό του τέλους ταφής υπολογίζεται κάθε εξάμηνο από το Φο.Δ.Σ.Α. με βάση τις ποσότητες αποβλήτων (όπως αυτές αναφέρθηκαν προηγουμένως) που διατέθηκαν σε ΧΥΤΑ και καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό του Ε.Ο.ΑΝ. εντός τριών μηνών από τη λήξη του εκάστοτε εξαμήνου.
Τέλος, στον πίνακα φαίνονται τα χρήματα που θα δαπανήσουν οι 18 Δήμοι της Ηπείρου ως οφειλές προς τον ΦΟΔΣΑ για το 2025, συμπεριλαμβανομένου και του τέλους ταφής.
Οι νέες υποδομές
Για το 2025 όπως καταλήγει το εισηγητικό σχέδιο της τιμολογιακής πολιτικής, εκτός των υφιστάμενων υποδομών (ΜΕΑ, ΣΜΑ) αναμένεται να λειτουργούν οι επεκτάσεις των κυττάρων (Β ́φάση) των τριών ΧΥΤ της περιοχής (Ελληνικό, Βλαχέρνα, Καρβουναρίου) ενώ παράλληλα θα λειτουργεί η ΜΕΒΑ Άρτας.
Επιπρόσθετα εντός του 2025 αναμένεται να δημοπρατηθούν οι ΜΕΒΑ Πρέβεζας και Θεσπρωτίας και θα υλοποιούνται οι μελέτες για μετατροπή της ΜΕΑ Ηπείρου σε ΜΑΑ (Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης) και υποβολή για την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Με την ενσωμάτωση των ανωτέρω υπηρεσιών αναμένεται να προσφέρει στους δήμους – μέλη του με πολλαπλασιαστικά οφέλη για αυτούς ήτοι:
- Μείωση εισφοράς περιβαλλοντικού τέλους ένεκα της λιγότερης ποσότητας αποβλήτων προς διάθεση λόγω της ΜΕΑ Ηπείρου
- Μείωση λειτουργικών εξόδων, φθορών στα μεταφορικά μέσα των δήμων αλλά και κόστους ωρών εργασίας λόγω της λειτουργίας των ΣΜΑ
- Μείωση εισφοράς διάθεσης αποβλήτων
- Αύξηση θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Είναι σημαντικό το γεγονός πως ο στόχος για το 2025 είναι η ολοκλήρωση των υποδομών καθώς και η υλοποίηση του ολιστικού σχεδίου ανακύκλωσης σε συνεργασία με τους Δήμους μέλη του ΦοΔΣΑ και γενικότερα του ΠΕΣΔΑ Ηπείρου ώστε να υλοποιηθούν οι Εθνικοί στόχοι για τους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
πηγη: epirusgate.gr