ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟ ΓΑΜΟ ΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Τζοβάρα Αγγελική, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια

Η διατήρηση ενός υγιούς και ευτυχισμένου γάμου αποτελεί το πλέον σημαντικό συστατικό για την υγεία και την ευρωστία δύο συζύγων. Παρόλο που το 40% των νέων γάμων καταλήγει στο χωρισμό, παρατηρείται μεγάλη δυσκολία να κρατηθεί ένας γάμος. Τι είναι αυτό που χρειάζεται προκειμένου να παραμείνει κανείς στο γάμο και να προσπαθήσει να τον βελτιώσει;

Ανοιχτή επικοινωνία
Η επικοινωνία αποτελεί σημείο-κλειδί για τις υγιείς σχέσεις. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια βρίσκουν χρόνο ο ένας για τον άλλον σε καθημερινή βάση. Είναι εξίσου σημαντικό να μιλούν συχνότερα μεταξύ τους από το να επικεντρώνονται μόνο στην γονεϊκή τους ιδιότητα ή στην διαχείριση των ζητημάτων του σπιτιού και της οικογένειας. Προσπαθήστε καθημερινά για μερικά λεπτά να συζητάτε για πιο προσωπικά ζητήματα προκειμένου να διατηρείτε τον μεταξύ σας δεσμό, στοιχείο απαραίτητο για το μέλλον της σχέσης. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε να θίγετε δύσκολα θέματα που σας αφορούν διότι όταν κανείς κρατάει τις ανησυχίες και τα προβλήματά μακριά από τον σύντροφό του οδηγείται σε δυσάρεστο και βαρύ συναίσθημα και συχνά αποσύρεται ή απομονώνεται από τον σύντροφο. Ωστόσο όταν προσπαθείτε να μιλήστε για σοβαρά ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ σας σεβασμός και κατανόηση. Οι έρευνες δείχνουν ότι το ύφος που χρησιμοποιούν τα ζευγάρια στην επικοινωνία είναι σημαντικότερο από το επίπεδο της σχέσης, την ιδιοσυγκρασία του καθένα και τα στρεσογόνα γεγονότα προκειμένου να προβλεφτεί κατά πόσο τα ευτυχισμένα ζευγάρια θα οδηγηθούν στο διαζύγιο. Συγκεκριμένα, τα αρνητικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα επικοινωνίας όπως ο θυμός και η περιφρόνηση σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες χωρισμού.
Οι διαφωνίες αποτελούν χαρακτηριστικό κάθε σχέσης αλλά ορισμένες συμπεριφορές εκδήλωσης θυμού είναι ιδιαίτερα καταστροφικές. Τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν καταστρεπτικές συμπεριφορές όταν διαφωνούν-όπως φωνές, επίκριση ή απόσυρση από τη συζήτηση- είναι πιθανότερο να χωρίσουν σε σχέση με εκείνα που δεν χρησιμοποιούν τέτοιες τακτικές. Παραδείγματα εποικοδομητικότερων στρατηγικών για την επίλυση διαφωνιών περιλαμβάνουν την προσπάθεια να βρει κανείς επακριβώς πώς νιώθει ο σύντροφος και να ακούσει την άποψή του.

Κρατήστε το ενδιαφέρον
Ανάμεσα στα παιδιά, τις καριέρες και τις υποχρεώσεις κρίνεται εξαιρετικά δυσχερές να μείνει κανείς στενά συνδεδεμένος με τον σύντροφό του. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να προσπαθήστε. Υπάρχουν μελέτες στις οποίες βρέθηκε ότι ζευγάρια που ανέφεραν έλλειψη ενδιαφέροντος στη διάρκεια της έβδομης χρονιάς του γάμου τους εμφανίστηκαν σημαντικά λιγότερο ικανοποιημένα με τη σχέση τους εννέα χρόνια μετά.
Για να κρατήσουν ζωντανή τη σχέση κάποια ζευγάρια σχεδιάζουν τακτικά ραντεβού στα οποία είναι οι δυο τους και μπορούν να περάσουν χρόνο σε κάτι ευχάριστο εντός ή εκτός σπιτιού. Οι ειδικοί συστήνουν να βγαίνουν συχνά από την καθημερινότητα και να δοκιμάζουν νέα πράγματα.

Πότε να αναζητήσουν θεραπεία ζεύγους;
Κάθε σχέση έχει καλές και κακές περιόδους αλλά ορισμένοι παράγοντες είναι πιο σημαντικοί στο να δημιουργήσουν μελανά σημεία σε μία σχέση. Τα οικονομικά και οι αποφάσεις που πρέπει να λάβουν οι γονείς συχνά δημιουργούν επαναλαμβανόμενες διαμάχες. Μία ένδειξη προβλήματος είναι για παράδειγμα να υπάρχουν συνεχείς εκδοχές του ίδιου καβγά ξανά και ξανά. Σε τέτοιες περιπτώσεις μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία ζεύγους βοηθάει στην βελτίωση τρόπων επικοινωνίας και στην αναζήτηση υγιέστερων τρόπων προσπέλασης των διαφωνιών.
*Η Αγγελική Τζοβάρα είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια με έδρα την Ηγουμενίτσα, τηλ. επικοινωνίας 6983719069

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares