«ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

«ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

Το «Χρυσό βραβείο» των BestCityAwards 2020, που αναδεικνύουν και επιβραβεύουν καινοτόμα έργα που έχουν υλοποιηθεί από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επιχειρήσεις, απονεμήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, για το έργο Medinno, που προωθεί δράσεις υποστήριξης της ανάπτυξης της παραδοσιακής κτηνοτροφίας.
Η βράβευση της Περιφέρειας Ηπείρου έγινε στην κατηγορία «Οικονομία & Ανάπτυξη» και στην υποκατηγορία «Καινοτόμες δράσεις υποστήριξης της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Το βραβείο παρέλαβε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια ηθική επιβράβευση για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Περιφέρεια Ηπείρου για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.
Σημειώνεται ότι τα BestCityAwards 2020, διοργανώνει η Boussias και τελούν υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ και της Περιφέρειας Αττικής.
Το έργο Medinno
Το έργο Medinno έχοντας οδηγό την στρατηγική στόχευση της Περιφέρειας Ηπείρου για τη στήριξη της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, την ενίσχυση των μικρών κτηνοτρόφων και παραγωγών, καθώς και τη διαρκή και συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Ηπείρου υλοποίησε δράσεις για την στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας μέσω της προώθηση καινοτόμων προϊόντων που σέβονται την παράδοση.
Δράσεις του έργου προς την κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του αγροδιατροφικού τομέα:
• Χαρτογράφηση της αγοράς για τον εντοπισμό των καταναλωτικών προφίλ στους τομείς των τυροκομικών προϊόντων και προϊόντων αιγοπρόβειου κρέατος με στόχο την ευρύτερη διείσδυσή τους στη διεθνή αγορά.
• Ανταλλαγή καλών πρακτικών με μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ιταλία που διαθέτει 19 τυριά Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, τα περισσότερα στην Ευρώπη.
• Προμήθεια φορητής μονάδας τυροκόμησης από την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου για εκπαιδευτικούς – ερευνητικούς σκοπούς, με γνώμονα τη μεταφορά της παραδοσιακής γνώσης στις νέες γενιές κτηνοτρόφων και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.
• Πραγματοποίηση 42 εργαστηρίων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε Ελλάδα και Ιταλία, όπου εκπαιδεύτηκαν πάνω από 800 κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες, εργαζόμενοι και σπουδαστές των κλάδων της αγροδιατροφής και της εστίασης.
• Διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων στα Ιωάννινα, το Μέτσοβο, την Πρέβεζα και τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των οποίων περισσότεροι από 160 εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες της αγροδιατροφής και του τουρισμού, καθώς και δημοσιογράφοι γεύτηκαν τα προϊόντα της Ηπείρου μέσα από σύγχρονες γαστρονομικές προσεγγίσεις..
Το έργο MeDInno εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του πρωτογενούς τομέα της Ηπείρου. Ο άξονας αυτός αποτελεί μία από τις σταθερές προτεραιότητες της Περιφέρειας, που υλοποιεί σειρά από έργα για την ενίσχυσή του. Ανάμεσα, σε αυτά είναι και οι προσπάθειες για την κατοχύρωση τυροκομικών προϊόντων της Ηπείρου σε Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, όπως το Κασκαβάλι Πίνδου και το Τσαλαφούτι Τζουμέρκων.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares