ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ: Ο ΜΙΣΘΟΣ ΠΟΥ “ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ” ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

ΓΕΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηνιαίο μισθό ύψους 930 ευρώ θα πρέπει να έχει ένας μισθωτός που διατηρεί ενεργό “μπλοκάκι” προκειμένου να γλιτώσει επιπλέον εισφορές στον e-ΕΦΚΑ. Αυτό προκύπτει από την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγου. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι μισθωτοί που διατηρούν μπλοκ παροχής υπηρεσιών όφειλαν να έχουν επιλέξει έως το τέλος Ιανουαρίου μια εκ των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών. Για το διάστημα που έχουν παράλληλη ασφάλιση οι εισφορές που καταβάλλονται από τη μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει.

Όσοι ασφαλισμένοι καλύπτουν από τη μισθωτή εργασία τους την 2η ασφαλιστική κατηγορία, δηλαδή εισφορές ύψους 252 ευρώ, δεν καταβάλλουν επιπλέον εισφορές για το ελεύθερο επάγγελμα που ασκούν. Αντίθετα, αν η μισθωτή τους εργασία δεν αγγίζει τα 252 ευρώ, τότε οι ίδιοι υποχρεούνται να καλύψουν τη διαφορά. Αν από τη διαδικασία της εκκαθάρισης των εισφορών προκύπτει ότι έχει καταβληθεί ποσό μεγαλύτερο της ελάχιστης ή της επιλεγείσας από τον ασφαλισμένο ασφαλιστικής κατηγορίας, εφόσον η τελευταία είναι μεγαλύτερη, τότε στο “κουμπαρά” του ασφαλισμένου διαμορφώνεται πιστωτικό υπόλοιπο, το οποίο του επιστρέφεται.

Αντίθετα, αν μετά την εκκαθάριση προκύπτει ότι δεν έχει πληρωθεί η προβλεπόμενη ελάχιστη εισφορά τότε ο ασφαλισμένος έχει χρεωστικό υπόλοιπο, το οποίο καλείται να καταβάλει στο ταμείο.

Για το έτος 2020, η εκκαθάριση των εισφορών διενεργείται, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr έως το τέλος Μαρτίου με τυχόν χρεωστικά υπόλοιπα να αρχίσουν να καταβάλλονται από 29 Απριλίου τμηματικά εντός εξαμήνου

ΠΗΓΗ:enikonomia.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares