ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αργότερο έως τον Ιούνιο θα δοθούν διπλά αναδρομικά και αυξήσεις σε χιλιάδες παλαιούς και νέους συνταξιούχους. Πρόκειται για συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης ενώ παράλληλα είναι και απασχολούμενοι. Η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων θα κερδίσει διπλά αναδρομικά και αυξήσεις με βάση τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, οι οποίες πρόκειται να εφαρμοστούν με μεγάλη καθυστέρηση που υπερβαίνει το ένα έτος προκαλώντας ήδη μεγάλες αντιδράσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι “τυχεροί” συνταξιούχοι με διπλά αναδρομικά είναι όσοι έχουν ταυτόχρονα και τα δύο παρακάτω συνταξιοδοτικά δικαιώματα:

1.Έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.

2. Είναι απασχολούμενοι.

Ειδικά όσον αφορά στην κατηγορία των παλαιών και νέων συνταξιούχων με περισσότερα από 30 συντάξιμα έτη επισημαίνονται τα εξής:

-Η διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει από τον ΕΦΚΑ προϋποθέτει νέο επανυπολογισμό όλων των συντάξεων που έχουν εκδοθεί με χρόνο ασφάλισης πάνω από τα 30 έτη. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα καθοριστούν τα νέα ποσά της ανταποδοτικής σύνταξης σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που εισήγαγε ο νόμος Βρούτσης κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

-Ο νόμος ισχύει αναδρομικά από την 1/10/2019 και για τον λόγο αυτόν οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομικότητα 21 μηνών.Ο επανυπολογισμός χωρίζει τους συνταξιούχους σε 2 κατηγορίες:

Α. Στους παλαιούς, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου δηλαδή μέχρι τις 12/5/2016

Β. Στους νεότερους που βγήκαν στη σύνταξη με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου δηλαδή από τις 13/5/2016 έως τις 30/9/2019. Οι μεν παλαιοί όμως συνταξιούχοι (μέχρι 12/5/2016) θα έχουν αύξηση στην τσέπη αν ξεπεραστεί η προσωπική διαφορά με την αύξηση της σύνταξης, οι δε νέοι (μετά τις 13/5/2016) θα πάρουν την αύξηση εφόσον είχαν μειώσεις μέχρι 20% από τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ όσοι είχαν πάνω από 20% μείωση θα τύχουν νέας ευνοϊκής προσωπικής διαφοράς. Οι αυξήσεις για τους παλαιούς συνταξιούχους θα δοθούν πέντε ετήσιες δόσεις και για τους νέους σε μια δόση.

-Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, αυτή των συνταξιούχων που θα βγουν με τις διατάξεις του νόμου 4670/2020 δηλαδή με αίτηση από την 1/10/2019 και μετά. Πρόκειται για τους νεότερους συνταξιούχους οι οποίοι δεν θα έχουν επανυπολογισμό αλλά απευθείας υπολογισμό των συντάξεων τους με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης εφόσον αποχωρούν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares