ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ: ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη

Σε δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δεδομένης της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, την οποία δεν αναμένεται για την ώρα να την απασχολήσει το συγκεκριμένο θέμα, αλλά θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση της εικόνας της πανδημίας και το πιο πιθανό είναι να μην προβεί σε εισηγήσεις για περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Όπως υποστηρίζουν πολλοί εκ των ειδικών αλλά και κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες, «δεν γίνεται με κρούσματα που κυμαίνονται πάνω από 2.000 να μιλάμε για επαναλειτουργία των καταστημάτων», ενώ ανησυχία επικρατεί και για τη συνεχιζόμενη αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, όπου ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 706 και οι εισαγωγές καθημερινά μοιάζουν με «τσουνάμι» μετατρέποντας τις εφημερίες γιατρών και νοσηλευτών σε «εφημερίες τρόμου». Το θετικό είναι ότι διαφαίνεται μια «αχτίδα» αισιοδοξίας από το γεγονός ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, όπως επισημαίνεται σε όλους τους τόνους.

Οι ημερομηνίες

Ήδη η ημερομηνία της 29ης Μαρτίου για το άνοιγμα του λιανεμπορίου έχει «καεί» από την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας των επιβαρυμένων δεικτών της πανδημίας. Στην κυβέρνηση προτεραιότητα αποτελεί η επαναλειτουργία της αγοράς και πλέον ο νέος στόχος- ορόσημο είναι για άνοιγμα είτε στις 5 ή στις 12 Απριλίου. Όλα βέβαια θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας. Στο μεταξύ έως τότε θα έχει προσμετρηθεί και ο αντίκτυπος της πρώτης χαλάρωσης μέτρων με την επανεκκίνηση των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης άκρων, αλλά και της κινητικότητας που δημιουργείται από αυτή.

Όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, το σίγουρο είναι ότι αυτό σε πρώτη φάση θα συμβεί με τη μέθοδο του click away και τηρώντας όλα τα αυστηρά μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα. Στη συνέχεια θα «ενεργοποιηθεί» ο πενταψήφιος αριθμός 13032 όπου ο καταναλωτής θα αποστέλλει sms μία φορά την ημέρα και θα έχει ένα χρονικό περιθώριο τριών ωρών κατά πάσα πιθανότητα για να πραγματοποιεί τις αγορές τους. Βέβαια, ορισμένοι ειδικοί διαφωνούν με το 13032 καθώς θεωρούν ότι θα προκληθούν φαινόμενα συνωστισμού. Πάντως στην κυβέρνηση επιθυμούν, αν το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση, να λειτουργήσει το λιανεμπόριο πριν από το Πάσχα που είναι και μια κρίσιμη περίοδος για τον τζίρο του.

Νέα… αναβολή

Αν το λιανεμπόριο… πάει πιο πίσω για να ανοίξει, αυτό εκ των πραγμάτων θα… συμπαρασύρει και άλλες δραστηριότητες. Όταν ανοίξουν τα καταστήματα, αμέσως μετά τα δοθεί… το σύνθημα και για τα σχολεία. Αν ωστόσο η πανδημία συνεχίσει να δείχνει… τα δόντια της και το lockdown παραταθεί εκ νέου, τότε το άνοιγμα των σχολείων θα αναβληθεί και θα τοποθετηθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Σχετικά με την εστίαση στόχος παραμένει να ανοίξει το αργότερο τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και με λειτουργία στους εξωτερικούς χώρους, ενώ αγώνας δρόμου γίνεται ώστε να μην τιναχθεί στον αέρα το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά στο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Τι θα γίνει το Πάσχα

Πολλοί είναι εκείνοι που «βλέπουν» ότι το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση τόσο επειδή θα έχουν προχωρήσει σημαντικά οι εμβολιασμοί, όσο και επειδή θα είναι σύμμαχος και ο καλός καιρός και η άνοδος της θερμοκρασίας. Ορισμένοι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν οι πολίτες να περάσουν τις γιορτές στο χωριό, πράγμα που σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Βέβαια, στην κυβέρνηση είναι πιο συγκρατημένοι με το σενάριο αυτό, καθώς θεωρούν ότι είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, προκειμένου να τεθούν τέτοιοι στόχοι από τώρα.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares