ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Ο τελευταίος χρόνος για την ανθρωπότητα θα μείνει στην ιστορία ως η περίοδος που κλονίστηκε για πρώτη φορά συθέμελα η ζωή μας σε πολλαπλά επίπεδα, ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Διαπιστώθηκε πόσο μικροί είμαστε για να ελέγξουμε αυτό που μας συμβαίνει. Το διακύβευμα της πανδημίας ήταν τριπλό- η σωματική μας υγεία, η ψυχική μας ανθεκτικότητα και η οικονομική ασφάλεια.
Πενθούμε την απώλεια της ζωής μας πριν την πανδημία όπως για παράδειγμα να βγούμε με φίλους σε ένα εστιατόριο, να πιούμε έναν καφέ ή να πάμε σε μια συναυλία. Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα πώς θα είναι η ζωή μας από εδώ και στο εξής σε ό ,τι αφορά στην εργασία μας και στις κοινωνικές μας συναναστροφές. Επίσης, φοβόμαστε την πιθανότητα να νοσήσουμε όταν η έκθεσή μας σε περισσότερους ανθρώπους ενδέχεται να μας φέρει σε επαφή με τον ιό.
Οι άνθρωποι βίωσαν μια τραυματική εμπειρία έναν ολόκληρο χρόνο και αναμφίβολα φοβούνται την επάνοδο στην κανονικότητα. Σε αυτή τη νέα κανονικότητα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποδεχτούμε μια σχετική αβεβαιότητα, λόγω του ότι το αίσθημα ότι χάνουμε τον έλεγχο μας δημιουργεί άγχος και ανησυχία. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένοι τρόποι να διαχειριστούμε με ομαλό τρόπο τις νέες συνθήκες που πρόκειται να διαμορφωθούν με το πέρας της καραντίνας.

Ελέγχω ό,τι μπορώ

Στη διάρκεια του τελευταίου έτους προσπαθήσαμε να μείνουμε ασφαλείς με διάφορους τρόπους προκειμένου να αποφύγουμε τη μόλυνσή μας από τον ιό. Αδιαμφισβήτητα θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση κατά περίπτωση διατηρώντας το αίσθημα της ασφάλειας της υγείας μας όπου είναι εφικτό.
Αφήνω αυτά που δεν μπορώ να ελέγξω
Μείνετε στο παρόν. Το μέλλον και το παρελθόν δεν υπάρχουν. Στην προσπάθειά μας να ελέγξουμε τα πράγματα, μας δημιουργείται περισσότερη ανησυχία. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ελάχιστα είναι όσα μπορούμε να επηρεάσουμε στη ζωή μας και το να έχουμε την πεποίθηση ότι εξαρτάται από εμάς η έκβαση διαφόρων καταστάσεων είναι μη ρεαλιστικό.

Αμφισβητώ τα καταστροφικά σενάρια

Όταν περιμένω το καταστροφικότερο των σεναρίων που αυθαίρετα σκέφτομαι, σχεδόν ποτέ δεν επιβεβαιώνεται. Προσπαθήστε να απέχετε από πληροφορίες που δεν είναι έγκυρες κυρίως μέσω διαδικτύου και μέσων ενημέρωσης. Γενικότερα αναλογιστείτε πόσα πράγματα σας έχουν αγχώσει κατά καιρούς στη ζωή σας και πόσα εξ αυτών επιβεβαιώθηκαν. Θα διαπιστώσετε με έκπληξη ότι ελάχιστα έγιναν πραγματικότητα και η πλειοψηφία των καταστροφικών σεναρίων δεν συνέβη ποτέ.

Μένω στο πρόγραμμά μου

Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια καθημερινή ρουτίνα φροντίδας του εαυτού σας. Βγείτε έξω όταν είναι δυνατόν, φροντίστε να μην απομονώνεστε κοινωνικά, κάντε διαλογισμό, διαβάστε, ασκηθείτε και κυρίως φερθείτε με ευγένεια και αγάπη στον εαυτό σας. Στην προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητα να είστε υπομονετικοί και συμπονετικοί με τον εαυτό σας, αναλογιζόμενοι πάντα την ευελιξία που πρέπει όλοι να επιδείξουμε στις νέες συνθήκες.

Τζοβάρα Αγγελική, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares