Α.ΜΠΕΖΑΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΓΙΑ 50 ΝΗΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στην αξιοποίηση 50 εκ των 600 νησιών που διαθέτει σε Κυκλάδες, Σποράδες και Ιόνιο προχωρά η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου. Ποιοι είναι οι επικείμενοι διαγωνισμοί

Την αξιοποίηση 50 νησιών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της και δύνανται να αναπτυχθούν δρομολογεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με στόχο τη βέλτιστη εκμετάλλευση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της και τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, η διοίκηση της ΕΤΑΔ έχει ήδη καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο, βάσει του οποίου θα εκκινήσει η αξιοποίηση των νησιών που βρίσκονται στο portfolio της εταιρείας. Σε πρώτη φάση -και σύμφωνα με την αρχική κατηγοριοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί- αξιοποιήσιμα έχουν κριθεί 50 νησιά σε Αιγαίο, Σποράδες και Ιόνιο, από τα συνολικά 600 νησιά και βραχονησίδες που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΤΑΔ. Η άμεση ενεργοποίηση της αξιοποίησής τους, που θα γίνει με μακροχρόνια παραχώρηση, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, εξ ου και η δρομολόγηση της διαδικασίας από την ΕΤΑΔ.
Με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό της, η ΕΤΑΔ θα ομαδοποιήσει τα νησιά ανάλογα με την περιφερειακή ενότητα στην οποία υπάγονται και στη συνέχεια, σε συνεργασία με τις κατά τόπους περιφερειακές Αρχές, θα προχωρήσει στην κατηγοριοποίησή τους ανά ομάδες, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες για την αδειοδότησή τους και τον καθορισμό των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών όρων σε κάθε νησί. Η πλειονότητα των νησιών, έκτασης άνω των 100 στρεμμάτωνέκαστο, βρίσκεται στις Κυκλάδες, κάποια βρίσκονται πέριξ των Σποράδων, ενώ υπάρχουν και λίγα αξιοποιήσιμα νησιά στο Ιόνιο.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος
Σε δεύτερο χρόνο, μετά την ολοκλήρωση της κατηγοριοποίησης των νησιών, η ΕΤΑΔ θα προχωρήσει στον καθορισμό του τιμήματος για κάθε νησί ξεχωριστά και στη συνέχεια θα απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με στόχο την αξιοποίησή τους μέσω της διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού για τη μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης. Οπως αναφέρουν, μάλιστα, οι πληροφορίες, η αξιοποίηση των νησιών θα γίνει στα πρότυπα της εκμετάλλευσης του Ολυμπιακού Κέντρου στο Φάληρο και βάσει πολλών παραμέτρων, προκρίνοντας πάντα το εθνικό συμφέρον.
«Είναι βέβαιο ότι η πατρίδα μας στη μετά COVID εποχή θα αναπτυχθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα από την υπόλοιπη Ευρώπη, θα προσελκύσει επενδύσεις και θα αποτελέσει έναν από τους ελκυστικότερους προορισμούς. Η ΕΤΑΔ, ως η σημαντικότερη εταιρεία διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά σε αυτό το νέο αναπτυξιακό όραμα. Θα εντείνει την προσπάθεια για τη μεγιστοποίηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της και θα ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης», επισημαίνει στην «R» o πρόεδρος της ΕΤΑΔ, Αντώνης Μπέζας.

Τα υπόλοιπα assets
Με στόχο, μάλιστα, την καλύτερη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της, η διοίκηση της ΕΤΑΔ προχωρά στην κατηγοριοποίηση των ακινήτων που διαθέτει στο portfolio της, ανάλογα με τα έσοδά τους. Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεση των επικεφαλής της εταιρείας είναι η δημιουργία μικρών ομάδων που θα αποτελούνται από δύο ή τρία ακίνητα και θα συμμετέχουν σε διαγωνισμό με τη μορφή clusters, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά για τους επενδυτές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται η ομαδοποίηση ιαματικών πηγών, χιονοδρομικών κέντρων και κάμπινγκ, έτσι ώστε οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα συγκεκριμένα ακίνητα να είναι κερδοφόρες.
Στην ίδια κατεύθυνση, η ΕΤΑΔ, μέσω του ΕΣΠΑ και ίδιων πόρων, θα συνεχίσει εντός του 2021 να υλοποιεί έργα εκσυγχρονισμού σε σημαντικές επιχειρηματικές της μονάδες, όπως στο Αχίλλειο της Κέρκυρας, στα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού και Βόρα (Καϊμακτσαλάν), στα σπήλαια Διρού στη Λακωνία, στο Οικοτουριστικό Πάρκο Φαναρίου Ροδόπης και στις ιαματικές πηγές της λίμνης Καϊάφα.
Υπενθυμίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΤΑΔ έχει περίπου 77.000 ακίνητα, εκ των οποίων ώριμα προς εκμετάλλευση είναι τα 20.000, ενώ τα έσοδα της εταιρείας από 2.000 μισθώσεις σε ετήσια βάση εκτιμώνται σε 35 εκατ. ευρώ.
Στην κατεύθυνση αξιοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, η ΕΤΑΔ αναμένεται, κατά τις πληροφορίες, να προκηρύξει μέσα στο επόμενο εξάμηνο ακόμη μια σειρά διαγωνισμών. Στο πλαίσιο της ωρίμανσης και της αξιοποίησης ακινήτων της εταιρείας, έχουν προχωρήσει τεχνικές και νομικές ενέργειες για ακίνητα που έχουν ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως τα Ξενία Κοζάνης, Τσαγκαράδας, Καλεντζίου Αχαΐας και Πορταριάς, καθώς και τα Τουριστικά Περίπτερα της Λίμνης Μαραθώνα, της Λίνδου Ρόδου, των Μεθάνων, το «Παρά Θίν’ Αλός» της Ζαχάρως στην Ηλεία και εκείνο που βρίσκεται στην Αρβανιτιά Ναυπλίου.
Την ίδια στιγμή, σε διαδικασία τεχνικής και νομικής ωρίμανσης βρίσκονται εμβληματικά ακίνητα της ΕΤΑΔ, με κυρίαρχα τη «Φωνή της Αμερικής» στην Ξάνθη, την παραλία Ιμερου στη Ροδόπη, το Πεζονήσι Ερέτριας, το Κυβερνείο (Παλατάκι) Θεσσαλονίκης, την παραλία Καλαμίτσας στην Καβάλα και τα κάμπινγκ Κατερίνης, Φαναρίου Ροδόπης και Κουρούτας στον νομό Ηλείας.

Στροφή στις ΑΠΕ
Εντονη κινητικότητα καταγράφεται, παράλληλα, στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μίσθωση μεγάλων εκτάσεων της ΕΤΑΔ, με στόχο την εκμετάλλευσή τους με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόσφατα, η εταιρεία προχώρησε στην απευθείας μίσθωση έκτασης στο Βέρμιο για τη δημιουργία τριών αιολικών σταθμών, ενώ αναμένεται να παραχωρηθεί αντίστοιχη έκταση στην Ηλεία στην κατεύθυνση εκμετάλλευσης της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Στην ίδια λογική, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τη μίσθωση εκτάσεων σε Γρεβενά, Φλώρινα και Δράμα.
Στο πλαίσιο, μάλιστα, των νέων δεδομένων που δημιουργούνται στην αγορά ακινήτων, η ΕΤΑΔ αναδιαμορφώνει τη στρατηγική της για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ακινήτων της, εκμεταλλευόμενη τη ζήτηση που καταγράφεται σε κλάδους όπως τα κέντρα logistics, οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι, οι τηλεπικοινωνίες και ο πρωτογενής τομέας. Ηδη, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη μίσθωση έκτασης στη Θεσσαλία, με στόχο τη δημιουργία ενός πρότυπου αγροδιατροφικού πάρκου για την παραγωγή προϊόντων που θα κατευθυνθούν στο εξωτερικό.

Ποιες παραχωρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη:
• Ολυμπιακόακίνητο του TaeKwonDo
Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, η ΕΤΑΔ, πριν από λίγες ημέρες, απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της Ζώνης ΙΙΙ στο Ολυμπιακό Κέντρο Φαλήρου τμηματικά ή εξολοκλήρου, με στόχο τη διενέργεια σε δεύτερο χρόνο διεθνούς διαγωνισμού (στόχος είναι η προκήρυξή του εντός του 2021) για τη μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του ακινήτου.
Μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης της Μαρίνας του Αλίμου στα τέλη του προηγούμενου έτους και σε συνδυασμό με την ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, η ΕΤΑΔ φιλοδοξεί με την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου στο Φάληρο να αλλάξει όψη η Αθηναϊκή Ριβιέρα και να επωφεληθούν ουσιαστικά οι τοπικές κοινωνίες. Στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου πολιτισμού, αναψυχής και επιχειρηματικότητας στην περιοχή με μητροπολιτικό χαρακτήρα και η συνένωση του δημόσιου αστικού χώρου με μια νέα ζώνη πολιτισμού και ψυχαγωγίας, που θα προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κατά το παρελθόν έχει καταγραφεί ενδιαφέρον για τη μετατροπή του ακινήτου σε συνεδριακό κέντρο ή υδατοδρόμιο.

• Παραθαλάσσια ακίνητα
Θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, η ΕΤΑΔ έχει προκηρύξει τη διενέργεια δύο ηλεκτρονικών πλειοδοτικών διαγωνισμών για τη μακροχρόνια εκμίσθωση ισάριθμων ακινήτων που βρίσκονται στην Πιερία. Συγκεκριμένα, τα δύο ακίνητα, στα οποία προκρίνεται η ήπια τουριστική ανάπτυξη, θα παραχωρηθούν για 12 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για 8 επιπλέον, κατόπιν συμφωνίας και των δύο πλευρών. Οι δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις βρίσκονται στην παραλία Καλλιθέας του δήμου Κατερίνης-Πιερίας και οι διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr.
• Ξενία Εδεσσας
Σε εξέλιξη βρίσκεται την ίδια στιγμή διαγωνισμός για την παραχώρηση του Ξενία Εδεσσας. Το ακίνητο αποτελείται από διώροφο κτίσμα, με προηγούμενη χρήση ξενοδοχείου 4 αστέρων, δυναμικότητας 40 δωματίων. Βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, σε κοντινή απόσταση και με εύκολη προσβασιμότητα προς τα διάφορα τουριστικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής.
Κοινωφελείς χρήσεις
Στην κατεύθυνση της συνεργασίας της με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και με στόχο την αρτιότερη αξιοποίηση του portfolio της προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, η ΕΤΑΔ ολοκλήρωσε την προηγούμενη χρονιά την παραχώρηση,με αντάλλαγμα την ολυμπιακή εγκατάσταση Γαλατσίου στον δήμο Γαλατσίου, του Πανθεσσαλικού Σταδίου στον Δήμο Βόλου, του θεάτρου του Λυκαβηττού στον Δήμο Αθηναίων, ενός ακινήτου για κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στον Δήμο Τρικάλων και του κάμπινγκ Βούλας στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.
Στο ίδιο πλαίσιο, για το 2021 προγραμματίζεται η παραχώρηση του Ξενία Καστοριάς στο υπουργείο Πολιτισμού για τη στέγαση του Βυζαντινού Μουσείου, ενός διατηρητέου ακινήτου που βρίσκεται στην Κέρκυρα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για τη στέγαση Επτανησιακού Μουσείου, καθώς και του πρώην κτιρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Δόμπολη) στον Δήμο Ιωαννιτών για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του.
ΠΗΓΗ:REALNEWS

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares