ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΡΟΛΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Ανεβάζουν ρολά από σήμερα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά σε όλη τη χώρα. Η επιτροπή των ειδικών έδωσε το “πράσινο φως”, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης, κι έτσι από σήμερα θα λειτουργήσουν με τις μεθόδους click inside και click away. Τον τρόπο λειτουργίας των εμπορικών κέντρων, των εκπτωτικών χωριών περιέγραψε στην ενημέρωσης Παρασκευής ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Για την μετάβαση οι καταναλωτές θα πρέπει να στείλουν sms στο 13032 με όριο τριών ωρών για τις αγορές τους ή να συμπληρώσουν το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή τη χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, ενώ χρειάζεται να έχουν το αποδεικτικό για το καθορισμένο ραντεβού με την επιχείρηση.

Το ωράριο λειτουργίας είναι προαιρετικό από τις 07:00 ως τις 20:30 τις καθημερινές, με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή όπου το ωράριο διαμορφώνεται από τις 13:00 έως τις 19:00 και το Μεγάλο Σάββατο που διαμορφώνεται από τις 07:00 έως τις 18:00.

Είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση του αυτοδιαγνωστικού τεστ, self-test, μια φορά την εβδομάδα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων είναι 1 πελάτης για κάθε 25 τετραγωνικά μέτρα. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών ορίζεται ο 1 πελάτης για κάθε 10 τετραγωνικά μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι η αναλογία ενός πελάτη ανά 25 τ.μ. ισχύει για επιχειρήσεις μέχρι 500 τ.μ. και η αναλογία μετά διαμορφώνεται στον ένα πελάτη ανά 100 τ.μ. για επιχειρήσεις άνω των 500 τ.μ..

Είναι υποχρεωτική η απόσταση μεταξύ πελατών τα δύο μέτρα σε χώρους αναμονής. Και επίσης, σημειώνεται ότι στα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά απαγορεύεται καθολικά η λειτουργία των υγειονομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών take away και delivery.

Ακόμη, από σήμερα, ξεκινούν τη λειτουργία τους και τα κέντρα αισθητικής. Σε αυτά, είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση self test δύο φορές την εβδομάδα, για εργαζόμενους και επιχειρηματίες, το κόστος του ενός εξ’ αυτών βαρύνει το Κράτος.

Η απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας ορίζονται τα δύο μέτρα. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξης της λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος και θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Το ωράριο είναι ίδιο με τα εμπορικά καταστήματα. Η αναλογία στους χώρους είναι έως τα 100 τ.μ. 4 άτομα, και για επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο ανά 25 τ.μ..

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares