ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ…

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Όπως Μεγάλη είναι εκφέρεται η μέρα έτσι Μεγάλη είναι κ η παρακάτω Ιστορία .
Όλη η Μεγάλη εβδομάδα ήταν Μεγάλη τηρώντας την θρησκευτική μας πίστη κ περιμένοντας τα 12 Ευαγγέλια τον Επιτάφιο Θρήνο την Ανάσταση του κυρίου μας.
Απο την Μεγάλη Δευτέρα ξεκινούσαν την καθαριότητα σπιτιού αυλής που θα κοιμηθούν οι μουσαφιραίοι,ποια πόσα σφαχτά θα ετοιμαστούν πότε θα σταλούν κ πως, πραγματικά μεγάλη Συλλοή σκέψη δηλαδή.Απο βραδυς της Μεγάλης Τετάρτης οι Νοικοκυραιοι των σπιτιών τα είχαν έτοιμα Τσουβαλιασμενα τα πεσκέσια που θα έστελναν,τα αρνιά κατσίκια γύρω στις 4 με 5 το Πρωί τα έβαζαν σε βαμβακερό τσουβαλι για να αντέξουν ως τας Αθήνας.
Και εκεί κατά της 6 παρά Το πρωί ο Αφέντης κ νοικοκυρά Σαμαρωναν τον Γρίβα κ τον φόρτωναν κατακέφαλα κ ξεκινούσαν για το φιλιατι.
Λίγο αργότερα σε χρόνια το δρομολόγιο αυτό λιγόστευε γιατί το Λεωφορείο ερχόταν μέχρι τον Αετό Κοκκινιά κ κάπου εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 80 μέχρι την Αχλαδιά.
Μπορεί να μικρηνε η απόσταση με τα πόδια αλλά το στριμοξίδι που θα κάτσουν κ που θα βάλουν τα πράγματα ήταν μεγάλη ιστορία.Πολλες φορές μέχρι τα Σκαλιά των παλαιών Λεωφορείο κ των μετά καινούργιων έβαζαν γιατί δεν χωρούσαν,αν έπεφτες κ σε κάνα δύστροπο εισπράκτορα εκεί να δεις γλέντι …ωχ ωχχχχχ.
Η διαδρομή με ένταση κ μυρωδιές κάθε είδους έφθανε στο Τέλος της.

Οι γυναίκες απ’ τα χωριά της Σκάλας έτρεχαν να κατεβάσουν τα ζαρζαβατικά τους κ ότι άλλο είχαν να τα ζαλωσουν κ να τρέξουν μέχρι τη λαϊκή να τα πουλήσουν,με ενα κομμάτι ξέρω ψωμί κ μέσα στο παρακαλετο,τι να πω κ τι να ομολογήσω.

Πρακτορείο Φιλιατών πάτα με να σε πατώ..
πανικός φωνές τι πιο που πως από κάτω από πάνω.. ένας Μηνάς Ντάτσης καλή του ώρα εκεί που είναι με την διαπεραστική του Φωνή να προσπαθεί να βάλει Τάξη.Ποιον να εξυπηρετήσει ποιον να αδικήσει ;;όλοι γνωστοί Συμπατριώτες.

Οι Τομαραδες Τσιαμπάσηδες Δακουκαίοι Γκογκορωσαιοι Γκανιαίοι έτοιμοι να αρπάξουν το εμπόρευμα κ η πληρωμή επί τόπου, εκεί να δεις Μάχη ..αυτό καλό δαρμενο, αυτό κομμένο ,αυτό το φάγε λίγο το σκυλί όπου σε πιάσουν,η ανάγκη της δραχμής για να ψωνίσεις δεν σ άφηνε περιθώρια.
Πριν κάνω την αναφορά στο καθαρά εμπορικό κομμάτι μια μικρή αναφορά στους ταξιτζήδες της πόλης, άλλη μια ομηρική μάχη εκεί που έκατσες όχι ήρθες όχι είναι δικός μου,(
μακελειό σου λέω)
Στο χώρο πέριξ εκεί στο πρακτορείο τα καφενεία γεμάτα σε κόσμο κ τσιγαρίλα, Τσιτσης,Κώτσιο Μάνθος Κιτσιο Παππάς, Πίπη Σοκολάκης λες κ γινόταν γάμος ωραίες αναμνήσεις.Μητσιο Καίσαρης Σήμα κατατεθέν ο Τσαγκάρης, Πίπη Φραγκίσκος ο φαρμακοποιός με το χαμόγελο, Σκεύης Ηλεκτρικά, Αλέκος Αναστασιάδης Με τα δράμια μπογιές εφημερίδες χαρτικά σχολικά,ο Αημνειστος Θέμις Σκέυης,,Ο Μουγκός Κουρέας Τριανταφύλλου κ ο έτερος Σωτηρίου Θεολόγης Μιχαήλ.Η Αγροτική Τράπεζα στη Γωνία με τους λιγοστούς Γραβατομμένους κ με τους ελλαχιστους καταθέτες.

Πέρνοντας την ανηφόρα δεξιά ο Παύλο Φραγκίσκος Αριστερά Κωλλέλης Νειλας Τσιφούτης, Μάρκο Περιστέρης, Μάλλιος,αααα πρόλαβα κ τον Μήτσο καλλέση τον Σαμαρά κ τον Φούρνο του Χούλια κ λίγο Τσε κει ο Άλκη Γιαννέτας,ο Πασχοπουλος ο παιδίατρος μας με τις μεγάλες σύρρηγγες.
Μόλις περνάμε το ίσιο της αγοράς Παντελής Τάσης Γιώρι βλάχος Μίχο Σωτηρίου, Γκανιαίοι ακόμα στη μύτη μου η μυρωδιά απ’ τα αμέτρητα Κοκορέτσια που έφθανε η μυρωδιά μέχρι τον Πίπη Καραμπίνα, Κουτης Κολιομάνος κ ο για την εποχή Τότε Μπουτιγκ Μπέκος.

Ααα λίγο ακόμα.. φτάσαμε στο Κεντρο που δεν είχε τόσο απλωσια,ο Φοινικιώτης Τσότσης Γενικό εμπόριο, Σκαγιας ο παραδοσιακός Ράφτης,ο φούρνος του Σκουτέρη να σε πνίγη με την μυρωδιά του ψωμιού της Λαμαρίνας κ την πανέμορφη Νεράιδα τη Μιράντα.
Το Καφενείο του Κεραμιτσιώτη Κ Τσέκα η ψησταριά του Βασίλη Τσότση ο Λάκη Βούτσης με τον ξανθό καφέ του κ τα μοναδικά προφιτερόλ, Αχιλλέας Λεωνίδας Ματσακας βράχοι του εμπορίου, Θωμας Φώτο Καραμπίνας ,ο Διμετρος Καραούσος,ο Νίκος Μπουκουμάνης με τον πιτσιρικά τότε Βασίλη,ο Ράφτης Γούλας,ο Καλαμπάκας, άφησα τελευταία στο χώρο της πλατείας την τεχνήτη Ορολογίων η οποία δεν της γελούσε ποτέ τα χείλη σε εκείνο το τρεμάμενο πάτωμα που νόμιζες ότι θα σε Ρουφήξει.

Πέρνοντας την κατηφόρα το Γαλακτοπωλειο του Γιατση Το Καθαριστήριο των Αδελφών Ρούμπη,Η Ψησταριά του Ταφέκη κ ο Μάρκο Σκόπας με τον Κασσίτερο, απέναντι ο Μοναδικός τότε φωτογράφος Στεφανίδης.Αναμεσα στο Στενό του παλιού Δημαρχείου η Λαϊκή αγορά …διαλιέχτεεε.Φατσα αριστερά στην πλατέα ο Περιπτεράς Φρατης,λιγο αριστερά ο Αντώνη Παππάς,Ο Τσιάβο Ντάλλας με την ποδιά του στο εστιατόριο με την λυγερικορμη κυρά Ντίνα κ με τους δύο γιους Τάσο Δημήτρη.

Αυτά τα θυμάμαι εκεί γύρω στα 7 μου χρόνια κ πιασμένος απ’ το χέρι της Μάνας μου ποδογυριζοντας την αγορά λαϊκή κ τέλος να πάμε να πάρουμε ένα ρούχο για τη Λαμπρή .
Τα ίδια Πρόσωπα ίδιες εικόνες για μια δεκαετία ακόμα ,εγώ γυμνασιοπαιδο έτρεχα πριν το κουδούνι μπας κ βρω τους δικούς μου η κάνα συγγενή κ πάρουμε κάνα Φράγκο.

Η Μεγάλη Πέμπτη στο Φιλιατι της καρδιάς μας ήταν από τις πιο Ωραίες μέρες,μέρα Αγοράς συνάντησης Ευχών.

Σίγουρα κάποιον θα ξέχασα κάτι θα μου διέφυγε..ας με συγχωρέσουν.
η Μεγάλη Πέμπτη για εμάς απ’ τα Χωριά ήταν κάτι το Ξεχωριστό, είμαι τυχερός που σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια έζησα έχω εικόνες απ’ το Ανθισμένο Φιλιατι… ακόμα υχεί η φωνή των εισπρακτόρων για την αναγγελία αναχώρησης του λεωφορείου για το κάθε Χωριό..Για Ηγουμενίτσα στο 3 ,Τζούμα κόκκινο λιθάρι Κωστανα..το 11.Αετο πηγαδούλια στο 23

Κάπως έτσι πέρασαν τα χρόνια αρκετοί έφυγαν έμειναν οι κουβέντες οι πράξεις,οι πέτρες.. αναμνήσεις πολλές,
έζησαν αυτοί καλά κ εμείς Καλλίτερα.

Εύχομαι σε συγγενείς φίλους Συμπατριώτες Χρόνια πολλά καλή Ανάσταση
Η Ανάσταση του κυρίου μας να αναστήσει τις καρδιές μας κ να είναι το Πάσχα ένα πέρασμα Υγείας Αγάπης για όλους

Βασίλειος Δάλλας

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares