ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2021

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων 6,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, στα έντυπα της φορολογικής δήλωσης έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί, ενώ 10 κλειδιά ξεκλειδώνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους φορολογουμένους:
1. Νέα κλίμακα με μειωμένους συντελεστές.

Με τον νέο συντελεστή 9% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2020 για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος.Για εισοδήματα 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 22%, για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 28% από 29%, ενώ πάνω από 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου μειωμένος σε 36% από 37%.Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώθηκε στο 44% από 45%.

2.Έκπτωση φόρου.

Έκπτωση φόρου εισοδήματος από 777 ευρώ έως 1.340 ευρώ θα λάβουν μισθωτοί συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες που δεν έχουν προστατευόμενα παιδιά ή έχουν ένα έως 4 προστατευόμενα τέκνα.

3.Κούρεμα τεκμηρίων.

Απενεργοποιούνται υπό προϋποθέσεις τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την κρίση της πανδημίας, ενώ μειώνονται κατά 30% για τους συνταξιούχους ηλικίας άνω των 65 ετών.

4.Ακύρωση πέναλτι για e-αποδείξεις.

Ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογουμένους που δεν έχουν καλύψει το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές, εφόσον είναι πληττόμενοι από την πανδημία (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια) ή είναι ηλικίας 60 ετών και άνω. Το φοροπέναλτι μειώνεται στο 11% από 22% για όσους έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ενώ λιγότερο φόρο θα πληρώσουν φέτος όσοι πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές πληρωμές λιγότερες από το 20% του εισοδήματός τους καθώς το πρόστιμο θα επιβληθεί κλιμακωτά: 22% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που λείπουν έως το 20% του εισοδήματος και 11% για το ποσό που υπολείπεται και αντιστοιχεί πάνω από το 20% και έως το 30% του εισοδήματος.

5.Ψαλίδι στην προκαταβολή φόρου.

Μειωμένη προκαταβολή φόρου στο 55% θα πληρώσουν φέτος επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν κέρδη στις φορολογικές δηλώσεις τους.

6.Ανείσπρακτα ενοίκια.

Με μια απλή εξώδικη δήλωση που θα κοινοποιήσουν στους ενοικιαστές τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν από τη φορολόγηση με συντελεστές έως 45% για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020.

7.Νέοι επαγγελματίες.

Όσοι έκαναν έναρξη επιτηδεύματος το 2020 ιδρύοντας νέες ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογηθούν για τα καθαρά τους κέρδη, με συντελεστή φόρου της τάξεως του 4,5%. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι τα κέρδη τους να είναι μέχρι και 10.000 ευρώ.

8.Νέοι φορολογούμενοι.

Για όσους νέους φορολογουμένους αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το ποσό της προκαταβολής φόρου περιορίζεται στο 50% και όταν η προκαταβολή φόρου είναι μέχρι 30 ευρώ δεν βεβαιώνεται.

9. Έμποροι 62 ετών.

Από την καταβολή του τέλους του επιτηδεύματος εξαιρούνται οι επιτηδευματίες που απέχουν 3 χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο έτος.

10. Ανενεργά μπλοκάκια.

Από το τέλος τέλος επιτηδεύματος γλιτώνουν οι επιτηδευματίες που βρίσκονται σε αδράνεια και έχουν ανενεργά μπλοκάκια .
Πηγή: enikonomia.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares