TΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τελευταία νέα

Κατάστημα στο Μέτσοβο και σύντομα παρουσία στην Αθήνα, θα είναι τα επόμενα βήματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, το πρώτο άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι, το δεύτερο αρκετά κοντά, όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησαν τα μέλη της διοίκησης του τοπικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Η Τράπεζα Ηπείρου έκλεισε μια χρονιά, το 2020, με καλά αποτελέσματα και εντός των επομένων εβδομάδων, εφόσον θα το επιτρέψουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Covid, θα γίνουν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας, τον περασμένο Οκτώβριο.

Η εικόνα μιας τράπεζας που μετά την αλλαγή στην ιδιοκτησιακή της σύνθεση, το 2015, με την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή, του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ), στέκει πια γερά στα πόδια της και βάζει μεγαλόπνοους στόχους για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Ο Κώστας Ζωνίδης, πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου ανέφερε τους βασικούς στόχους για το επόμενο διάστημα: ισχυρή ανάκαμψη μέσω της επανεκκίνησης της οικονομίας, υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου με το πενταετές στρατηγικό πλάνο, βελτίωση του ενεργητικού της Τράπεζας, ενίσχυση της ρευστότητας, ψηφιακός μετασχηματισμός και αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Τα αποτελέσματα

Ο κ. Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της χρήσης του 2020, προβλέποντας πως η εγχώρια οικονομία θα επανακάμψει σταδιακά από το β΄ εξάμηνο του 2021 και θα επιταχυνθεί το 2022 με ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης.

Τα βασικά αποτελέσματα της Τράπεζας Ηπείρου είναι τα εξής:

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 55,7%, πτώση 960 μονάδων βάσης και απόλυτο αριθμό 147,5 εκατ. ευρώ
Καθαρά έσοδα 10,3 εκατ. ευρώ
Κέρδη προ προβλέψεων 3,7 εκατ. ευρώ, αύξηση 34% εξαιτίας και του μειωμένου χρηματοδοτικού κόστους
Κέρδη μετά φόρων 260.000 ευρώ
Καθαρή κερδοφορία αυξήθηκε 23%
Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 15,8% ή 30,5 εκατ. ευρώ, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ το 13,05% που είναι το ελάχιστο εποπτικό όριο
Αύξηση εσόδων από τόκους 5,6%, όταν το επιτόκιο χορηγήσεων παρέμεινε σταθερό
Διατήρηση λειτουργικών εξόδων της τράπεζας στα ίδια επίπεδα
Η πιστωτική επέκταση το 2020 ανήλθε στα 24 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας η Τράπεζα την επιχειρηματικότητα
Αύξηση καταθέσεων 25 εκατ. περίπου αύξηση δείκτης ρευστότητας κατά 55% μέσα στη χρήση
Αύξηση επενδυτικών ακινήτων 47%, λόγω των πλειστηριασμών
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου είναι η Τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημείωσε ο κ. Βουγιούκας παρουσιάζοντας και δεδομένα που πιστοποιούν τη θέση της τράπεζας έναντι των ανταγωνιστών της. Οι καταθέσεις είναι επαρκώς υψηλότερες από τα δάνεια. Από τα 221 σε 246,8 εκατ. ήταν η αύξηση των καταθέσεων πελατών με αλλαγή της ποιότητας των καταθέσεων, καθώς είχαμε αύξηση των καταθέσεων ταμιευτηρίου και όψεως και μείωση των καταθέσεων προθεσμίας, γεγονός που σημαίνει ενίσχυση της θέσης της Τράπεζας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός με τη σημαντική αύξηση των online συναλλαγών κατορθώθηκε μέσα στη χρονιά της υγειονομικής κρίσης, έχει αλλάξει η συμπεριφορά των πελατών και εντός του επόμενου διαστήματος θα γίνονται και ψηφιακές υπογραφές. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Τράπεζας περιλαμβάνει την περαιτέρω αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω 50%, και σε συνεργασία με εταιρείες διαχείρισης.

Τέλος, ο κ. Βουγιούκας ανέφερε πως η επέκταση του δικτύου της Τράπεζας εντός Ηπείρου θα γίνει άμεσα και μέσα στο καλοκαίρι με νέο κατάστημα στο Μέτσοβο, το επόμενο μετά από αυτό που άνοιξε πέρσι στη Φιλιππιάδα και το επόμενο βήμα θα είναι το κατάστημα στην Αθήνα, για το οποίο η προετοιμασία συνεχίζεται, όπως είπε ο κ. Βουγιούκας.

Στήριξη τοπικής οικονομίας

Στην τοπική οικονομία αναφέρθηκε ο Βασίλης Τσουκανέλης, Εκτελεστικός Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, αναφέροντας πως η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού είναι στην άμεση προτεραιότητα της στρατηγικής της Τράπεζας, μέσα από τη συμμετοχή σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τον αναπτυξιακό νόμο, το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα. “Αναπτύσσοντας την Ήπειρο, αναπτυσσόμαστε όλοι μαζί” σημείωσε ο κ. Τσουκανέλης.

Τέλος, ο Χρήστος Παπαδόγιαννης, πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ) και Αντιπρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου μίλησε για εξαιρετικά αποτελέσματα και εντός των στόχων του Ταμείου διαχείριση από την Τράπεζα. Και για το 2021 συνεχίζουμε την σταθερά καλή πορεία, έχουμε επίτευξη των σημαντικότερων στόχων που έχουμε θέσει και εξελίσσεται η διαδικασία της τράπεζας κατά τους στόχους της, σημείωσε. “Ένα ίδρυμα που στηρίζει την επιχειρηματικότητα και την οικονομία και επιστρέφει αξία στους μετόχους, τους εργαζόμενους και την κοινωνία” ανέφερε…

Αναφέρθηκε και εκείνος στην επέκταση και ανακατανομή του δικτύου που είναι σε πλήρη εξέλιξη με το άνοιγμα καταστήματος στο Μέτσοβο. Για το κατάστημα στην πρωτεύουσα σημείωσε χαρακτηριστικά πως “συνεχίζουμε προσηλωμένοι τη διαδικασία απόκτησης άδειας επέκτασης εκτός της Περιφέρειας, έχουμε φτιάξει τις βάσεις, θα συνεχίσουμε, έχουμε όμως διαδρομή να διανύσουμε ακόμα”.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares