ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΑΛΛΟΣ… ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Λίγο πριν την ιδιωτικοποίηση του λιµανιού ο Δήµος Ηγουµενίτσας σε µια απέλπιδα προσπάθεια οργάνωσε µια διευρυµένη τηλεδιάσκεψη, µε θέµα, την απόδοση των τµηµάτων της χερσαίας ζώνης που δεν εξυπηρετούν τις λιµενικές εγκαταστάσεις αλλά και να συγκροτηθεί κοινό µέτωπο αγώνα για την επίλυση του ζητήµατος που ταλανίζει τον Δήµο Ηγουµενίτσας.
Ο κώδωνας του κινδύνου χτυπά και ηχεί στα ώτα των δηµάρχων Ηγουµενίτσας και Φιλιατών πολύ δυνατά καθώς ο κίνδυνος να απολέσουν το «πρόσωπο» των Δήµων τους στην θάλασσα είναι πλέον ορατός. Ο καιρός τρέχει και η διαπραγµάτευση για την παραχώρηση οδεύει προς ολοκλήρωση. Οι Δήµοι ζητούν την τροποποίηση του σχεδίου της σύµβασης πώλησης, ώστε να φαίνεται καθαρά ποια τµήµατα θα ανήκουν στους δήµους και θα χρησιµοποιούνται από την τοπική κοινωνία και είναι προς το συµφέρον της, αλλά καµιά έγγραφη υπόσχεση σε κάποιο σχέδιο νόµου δεν βλέπουµε να αποτυπώνεται.
Για ακόµη µια φορά το όλο ζήτηµα επανήλθε µε µια ακόµη τηλεδιάσκεψη για να ακουστούν οι υποσχέσεις, από τους εκπρόσωπους των δηµοτικών παρατάξεων, αρχών και φορέων της περιοχής µας, του Κυβερνών Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Βασίλειου Γιόγιακα και του Βουλευτή κ. Μάριου Κάτση αλλά και του περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκου Καχριµάνη. Υποσχέσεις που είχαν δοθεί και στο πρόσφατο παρελθόν δηµόσια, αλλά τώρα οι όρκοι ανανεώθηκαν για ακόµη µια φορά.
Ο δήµαρχος Ηγουµενίτσας δήλωσε ότι είναι η ώρα των αποφάσεων αφού οι υποσχέσεις από το 2015 και µετά δεν τηρήθηκαν. Είναι επιτακτική ανάγκη είπε και πρέπει απαντήσουµε ενωµένοι και δυναµικά για να λυθεί το θέµα. Στο ίδιο µήκος κινήθηκε και ο δήµαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς.
Επί τέσσερις ολόκληρες ώρες όλοι επανέλαβαν το αυτονόητο για την χερσαία ζώνη, εν απουσία βέβαια του υπουργού Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλιακωτάκη ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει δεσµευτεί από το 2020 ότι θα επιλυθεί άµεσα το ζήτηµα (να πούµε εδώ ότι ο κ. υπουργός στην Κρήτη τα έχει λύσει τα αντίστοιχα θέµατα).
Αν και απουσίαζε ο κ. Πλακιωτάκης µίλησε και δεσµεύτηκε δια στόµατος του περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριµάνη και διαβεβαίωσε ότι όσα τµήµατα δεν έχουν σχέση µε το λιµάνι, θα πάνε στον Δήµο. Ο κ. Καχριµάνης έκλεισε την παρουσία του µε τελεία και παύλα.
Ο κ. Γιόγιακας διαβεβαίωσε ότι από το παλιό τελωνείο µέχρι το Μακρυγιάλι (µε εξαίρεση ένα κοµµάτι που προορίζεται για τη µαρίνα Ηγουµενίτσας) θα πάει στο δήµο. Αν και πολλά είναι τα ερωτήµατα που µένουν αναπάντητα και για άλλα σηµεία της χερσαίας ζώνης που είναι «γκριζες ζώνες», χωρίς να δωθεί κάποια ξεκάθαρη απάντηση.
Ο κ. Κάτσης σαν αντιπολίτευση εξέφρασε την ανησυχία του και την αµφισβήτηση ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης για την απόδοση της χερσαίας ζώνης. Να µην ξεχάσουµε ότι την ίδια υπόσχεση µε τον κ. Πλιακωτάκη είχε δώσει µε επίσκεψη του στο λιµάνι της Ηγουµενίτσας και ο τότε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κουρουµπλής.
Ο διευθύνων σύµβουλος κ. Θ. Πορφύρης ανέφερε για άλλη µια φορά ότι, στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους υποψήφιους επενδυτές οτι δεν περιλαµβάνονται τα τµήµατα της χερσαίας που διεκδικεί ο Δήµος.
Τα είπαν και τα συµφώνησαν αν και διαφώνησαν συµφωνώντας, τάχτηκαν όµως όλοι µε το µέρος του λαού στο όνοµα του οποίου θα πολεµήσουν ώστε να αναπνέουν ελεύθερα οξυγόνο από την θάλασσα του Ιονίου πελάγους. Όπου οι συµπολίτες θα είναι αυτοί που θα τους κρίνουν εκ του αποτελέσµατος όταν θα έρθει η ωρα του απολογισµού.
Και τώρα τι θα γίνει δηλαδή, ποιό ήταν το αποτέλεσµα από τις ατέρµονες συναντήσεις, τηλεδιασκέψεις και υποσχέσεις τόσων χρόνων.
Ποια είναι η διορία που έδωσε ο δήµαρχος Ηγουµενίτσας για την επίλυση του θέµατος, κι όταν παρέλθει και δεν θα έχει γίνει τίποτα τι θα γίνει; Αλλά όταν θέτεις δηµόσια χρονικούς περιορισµός πρέπει να είσαι έτοιµος και για σύγκρουση. Βέβαια κάλεσε σε συστράτευση φορείς και πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών απόψεων προκειµένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος. Θα πρέπει όµως να µην ξεχνάµε τα µπάνια του λάου, το καλοκαίρι άρχισε και από την παραλία δεν κάνει κανείς κινητοποιήσεις.
Μήπως είναι η ώρα όλοι µαζί οι φορείς και οι αρχές του νοµού να κατευθυνθούν προς Αθήνα, να πάνε στο γραφείο του κ. Πλακιωτάκη και γιατί όχι και στο Mέγαρο Μαξίµου στην τελική; Aλλιώς ας περιµένουµε το φθινόπωρο για κινητοποιήσεις και ας πιούµε ήσυχα το καφεδάκι µας στην παραλία.
Μπορεί τελικά ο ιδιώτης να κάνει θαύµατα και το δρέπανο να γίνει Μαϊάµι, οπότε πάλι κερδισµένοι θα είµαστε.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares